ENGLEZI SU OTKRILI: Deset razloga zašto svi vole Slavena Bilića

Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić svojim je neposrednim pristupom kupio naklonost engleskih medija pa je skoro svakodnevno prisutan u njima.

Rijetko kada riječ je o kritikama na njegov račun, a razlog tomu su prvenstveno dobri rezultati koje postiže s West Hamom. Ovog vikenda u FA kupu slavili su protiv Blackburna s 5:1, a povodom toga poznati nogometni portal Squawka objavio je članak pod naslovom ‘Deset razloga zašto svi vole Slavena Bilića’.

Navode kako je hrvatski stručnjak možda samo osam mjeseci u Englesko ali da već postoji puno znakova zašto je on savršena osoba koja treba voditi klub u novu eru koja počinje prelaskom na novi stadion. West Ham, čini se, pod Bilićem ide u pravom smjeru. S tim na umu Sqawka je izdvojila deset razloga zašto ga svi vole.

Učinio je West Ham uzbudljivim

Bilić je ponajviše od dolaska u klub poradio na stilu igre. Za razliku od ranijeg perioda West Hamova igra je hrabra, zanimljiva i napadačka. Dimitri Payet i Manuel Lanzini pri tome su ključni, ali Biliću zasluge idu što im je omogućio da se brzo prilagode.

Ne boji se velikana

Prijašnjih godina West Ham je protiv pet ili šest najboljih klubova redovito imao defenzivni pristup koij bi frustrirao protivnike, no ove sezone pobjeđujU i na gostovanjima kod tih momčadi. Arsenal, Liverpool, Manchester City izgubili su na svom terenu dok je West Ham još slavio nad Chelseajem i Liverpoolom na svom terenu.

FA kup shvaća ozbiljno

Skoro sve velikie momčadi imaju naviju odmarati igrača u kup utkamicama jer im je cilj završiti među četiri. Iako Biliću Europska liga, a i Liga prvaka za sada još uvijek nije nedostižna protiv Balckburna je na teren izveo najjaču momčad.

Ne boji se donositi teške odluke

Bilić je bio vođa na terenu u igračkim danima i to je ugradio u svoj trenerski stil te je u nekoliko navrata pokazao da se ne boji izreći svoje mišljenje. Tako je zbog kršenja discipline Morgan Amalfitano ostao bez nastupa za klub te mu je ugovor raskinut u listopadu dok je kapetan Kevin Nolan također otišao iz kluba. Također, Blić se žalio na loše uvijeteu trening kampu te je ubrazao preseljenje u novi , kojim su se trebali služiti od sljedeće sezone. Time je pokazao znatan utjecaj u klubu.

Igrači ga vole

Dok je bio na čelu reprezentacije Hrvatske pretvorio ju je u jednu od najopasnijih momčadi u Europi. Momčadski duh pri tome se najviše isticao i čini se da je to ugradio i u West Hamovu momčad. Sjajan  je motivator i ne skriva dobar odnos s igračima.

Mladima daje prilike

Za vrijeme izborničke karijere Bilić je pomladio hrvatsku reprezentaciju te ju je popunio igračima poput Luke Modrića, Ivana Rakitića i Vedrana Ćorluke, koje je vodio dok je bio na čelu mlade reprezntacije. U Bešiktašu je prepoznao talente Gökhana Törea iOğuzhana Özyakupa, dok je u West Hamu dao priliku 16-godišnjem Reecu Oxforfu.

Donio je svježinu

Dok je West Ham u listopadu bio na trećem mjestu izjavio je kako bi svi engleski klubovi trebali imati nadu i sanjati jer što je inače bit igre? Bilić je donio iskrenost na presice i njegovi intervjui su uvijek rado čitani. S obzirom da West Ham seli na stadion od 54 tisuće mjesta i na igru Payeta zašto klub ne bi postabio letvicu malo više?

Obožava Payeta

Taman kada se pomisli kako ne postoje superlativi kojima bi Bilić opisao Francuza on ispali: ‘Morat ću uzeti lekcije iz pisanja pjesama kako bih mogao opisati koliko nam je Payet važan’. Payet je ove godine senzacionalan i zaslužio je mjesto u najboljioj momčadi lige.

Iznimno je inteligentan

Govori engleski i njemački te talijanski. Završio je pravni fakultet, u slobodno vrijeme proučava psihologiju te je deklarirani ljevičar.

Bio je član benda

Ako vam do sada nije jasno koliko je Bilić cool, onda se prisjetite da je bio član hrvatskog metal benda Rawbau s kojim je objavio himnu reprezentacije za Euro 2008. No, od tada nema vremena za svirke, ali zasigurno izvadi gitaru s vremena na vrijeme kako bi proslavio odvajanje bodova s West Hamom.

Leave a Reply