EURO 2016. – pogledajte stadione na kojima će se igrati ukupno 51 utakmica

Ukupno 51 utakmica odigrat će se u Francuskoj, s novim stadionima koji su izgrađeni u Bordeauxu, Lyonu, Nice i Lilleu, dok će oni stadioni na kojima se igralo SP 1998. godine, također dobiti svježi sloj boje.

Stade Velodrome

Stade Velodrome in Marseille
Stade Velodrome in Marseille

Grad: Marseille

Kapacitet : 67,000

Stadion je izvorno izgrađen za Svjetsko prvenstvo 1938. godine , također ima sadržanu biciklističku stazu, a broj sjedećih mjesta se povećao na trenutnih  67.000 za Svjetsko prvenstvo 1998. godine . Na ovom će se stadionu odigrat šest utakmica.

Stade de Bordeaux

Stade de Bordeaux in Bordeaux
Stade de Bordeaux in Bordeaux

Grad: Bordeaux

Kapacitet : 42,000

Otvoren prošle godine, Bordeaux novi stadion, koji su  dizajnirali  isti arhitekti koji koji su nam donijeli i pekinški Olimpijski stadion, još je jedno upečatljivo mjesto sa strmim tribinama , a bit će domaćin pet utakmica tijekom EURO- a.

 

Stade de Nice

Stade de Nice "Allianz Riviera Stadium" in Nice
Stade de Nice "Allianz Riviera Stadium" in Nice

Grad: Nice

Kapacitet : 36,000

Još jedan relativno nov stadion, otvoren 2013. godine. Također kuća francuskog nacionalnog sportskog  muzeja.

Stade Bollaert-Delelis

Stade Bollaert-Delelis in Lens
Stade Bollaert-Delelis in Lens

Grad: Lens

Kapacitet : 38,000

Stadion  Lens sagradili su nezaposleni rudari tijekom Velike gospodarske krize ( velike depresije)  1933. godine, a bio je domaćin na EURO- u 1984. godine, te na Svjetskom prvenstvu 1998., prije no što je renoviran ( 50 milijuna funti) uoči ovog ljeta, gdje će bit domaćin četiriju  utakmica Europskog nogometnog prvenstva.

Stade Pierre Mauroy

Stade Pierre Mauroy in Lille
Stade Pierre Mauroy in Lille

Grad: Lille

Kapacitet : 50,000

Prvi stadion u Francuskoj koji ima pomični krov, otvoren je 2012. godine. Šest utakmica EURO- a igrat će se na ovom stadionu, koji je bio domaćin finala Davis cupa 2014. godine.

Parc des Princes

Parc des Princes in ParisyParc des Princes stadium in Paris

Grad: Pariz

Kapacitet : 48,000

Najstariji stadion na kojem će se igrati utakmice na predstojećem Europskom nogometnom prvenstvu i dom Paris Saint- Germaina. Izvorno je sagrađen 1897. godine, ali je u potpunosti obnovljen 1932. godine, i 1972. od katarskog novca u vrijednosti od 54 milijuna funti, kako bi vlasnik postao PSG , a u planu je i daljnje širenje.

 

Stade de France

Stade de France in Saint-Denis, Paris

Stade de France in Saint-Denis, Paris

Grad: Paris

Kapacitet : 80,000

Francuski nacionalni stadion, koji je trebao biti mjesto na kom je Francuska trebala igrati s Njemačkom, kad su se zbili napadi u Parizu krajem prošle godine. Izvorno je izgrađen za Svjetsko prvenstvo 1998.godine, a na njemu je odigrano i finale isto turnira. Ovog će ljeta biti domaćin čak sedam utakmica EURO- a.

 

France’s national stadium, which was the venue for France’s game with Germany that saw suicide bombers detonate devices outside the group during the Paris attacks last month. Originally built for the 1998 World Cup, where it hosted the final. A total of seven games will be played there next summer.

Stade Geoffroy Guichard

Stade Geoffroy-Guichard in Saint-Etienne
Stade Geoffroy-Guichard in Saint-Etienne

Grad: Saint-Etienne

Kapacitet : 42,000

Stadion u engleskom stilu sa četverim strmim tribinama , gdje su gedatelji jako blizu terenu, stoga je “zaradio” nadimak ” L enfer Vert” – Zeleni pakao. Na ovom je stadionu Argentina pobijedila Englesku na SP- u 1998. godine.

Stadium de Toulouse

Stadium de Toulouse in Toulouse
Stadium de Toulouse in ToulouseGetty

Grad: Toulouse

Kapacitet: 33,000

Najmanji od svih stadiona, na kojima će se odigravati utakmice EURO- a, sagrađen je na otoku, na rijeci Garonne. Također, bio je domaćin još jednog poraza Engleske – ovaj put protiv Rumunjske na Svjetskom prvenstvu 1998.

Stade de Lyon

Construction site of the Stade des Lumieres (Stadium of Lights)/Stade de Lyon in Decines-Charpieu, near Lyon

Grad: Lyon

Kapacitet : 59,000

Najnoviji i najskuplji stadion na kojem će se igrati utakmice EURO- a 2016. Ima prepoznatljiv krov u obliku kišobrana koji se proteže i izvan stadiona. Na ovom će se stadionu odigrati šest utakmica na nadolazećem EURO- u,a otvoren je  9. siječnja 2016. godine, utakmicom između Lyona i Troyesa.


Leave a Reply