Europska nogometna praznovjerja- rituali prije utakmica

29. je veljače, datum čarobnog značaja u mnogim kulturama; UEFA.com istražila je neke čudne i divlje nogometne navike.

Kolo Touré je uvijek morao biti posljednji igrač na terenu tijekom njegova igranja za Arsenal. Češki kapetan Tomáš Rosický nikada ne pjeva himnu glasno, nakon što je shvatio dok je igrao za svoju zemlju na juniorskoj razini da, kad god je pjevao himnu iz sveg glasa, njegov je tim izgubio. Njemački nogometaš,  Mario Gomez ne pjeva  himnu u potpunosti nakon što je zabio  igrajući za juniore  u utakmici u kojoj   nije pjevao. Bivši trener Fiorentine Bruno Pesaola je bio toliko uvjeren da pjesma  koja je svirala  prije utakmica na domaćem terenu donosi sreću, da je  prešao  500 km dug put da je pokupi nakon što je shvatio da ju  je ostavio kod kuće prije gostujuće utakmice.

Kapetan Chelsea John Terry je također vezan za različite obrede, sluša isti CD Ushera  u svom autu prije svake utakmice, parkira autu na istom mjestu,  sjedi na  istom sjedištu u timskom autobusu, pa čak i koristi isti par štitnika za potkoljenicu deset godina – prije nego ih je  izgubio na utakmici  u Barceloni .

Laurent Blanc poljubio bi  glavu vratara Fabiena Bartheza  prije svake utakmice u Francuskoj 1998. na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Manje poznata je činjenica da je slušao Gloriu Gaynor „I Will Survive“ u svlačionici  prije svakog izlaska na teren.

Reprezentacija Češke je  odlučila da se ne brije tijekom UEFA EURO 2012. kao dio šarma za  dobru sreću, a vratar Petr Čech je odbio obrijati se, čak i kada je njegova supruga nazvala da mu kaže kako izgleda grozno i da se treba odmah obrijati .
Za vrijeme igranja za  Ajax, Johan Cruyff navodno bi udario vratara Gert Balşa u trbuh prije svake utakmice, a nastojao je i pljunuti  svoju žvakaću gumu na polovicu terena protivničke momčadi. Zvijezda Juventusa, Milana i reprezentacije Italije, Filippo Inzaghi, imao je slatki ritual prije svake utakmice- posegnuo bi u u kutiju dječjih keksa, ali presudno je uvijek bilo to da ostavi dva u kutiji. Trener Dynamo Kyiva Sergej Rebrov imao je  zanimljivu rutinu kao igrač; nakon pobjede, on bi dao sve od sebe da ima identičan dan prije sljedeće utakmice, buđenje u isto vrijeme, jeo bi istu hranu i pričao s istim ljudima.

Tijekom igranja za  Liverpool, Pepe Reina imao  je  naviku punjenja spremnika za gorivo u automobilu na istoj benzinskoj crpki prije svake utakmice (bio mu  potreban benzin ili ne) i inzistirao je na parkingu u ležištu 39 na Anfieldu.
As Juventusa i Hrvatske reprezentacije,  Mario Mandžukić ima sretnu rutinu  prije utakmice koja uključuje zamatanje ruke u vrpcu – ritual inspiriran pripremom boksača za veliki nastup  “Nema šanse da  fizioterapeut neće zaviti moje ruke prije utakmice “, rekao je 29- godišnjak.

Barcelonin  veznjak Ivan Rakitić ima  ritual da prije utakmice oblači lijevu čarapu i lijevu kopačku, ali uvijek  prve korake na terenu čini  s desnom nogom. Za razliku od njega,  njemački napadač Miroslav Klose uvijek stavlja prvo desnu kopačku i na teren stupa desnom  nogom. Zanimljivo, većina ukrajinskih  igrači srećom  smatraju stupanje na teren prvo lijevom nogom i prvo vežu lijevu kopačku.

Leave a Reply