HRVATSKA DOMAĆIN: POČINJE LOV NA TITULU NAJBOLJE KADETSKE MOMČADI EUROPE

U srijedu, 3. svibnja, počinje najveći događaj u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza nakon samostalnosti – Europsko prvenstvo za igrače do 17 godina.


U siječnju 2015. godine Hrvatska je izabrana za domaćina 16. europske smotre igrača do 17 godina starosti, a mlade nade natjecat će se na sedam stadiona Lijepe naše. Utakmica otvaranja Hrvatske i Italije bit će odigrana na riječkoj Rujevici, finale je na rasporedu 19. svibnja u Varaždinu, a igrat će se još u Kostreni, Sesvetama, Lučkom, Velikoj Gorici i Zaprešiću.

16 momčadi smješteno je u četiri skupine po četiri, a dva najbolja sastava iz svake skupine izborit će plasman u četvrtfinale. Pet najboljih momčadi Europskog prvenstva ujedno će osigurati vizu za Svjetsko prvenstvo U-17 u Indiji, u listopadu ove godine. Uz četiri polufinalista, to će mjesto pripasti i pobjedniku razigravanja dva najbolja poražena četvrtfinalista (16. svibnja).

Pravo nastupa imaju igrači rođeni 1. siječnja 2000. godine i mlađi, a posebnu će važnost nadolazeći turnir imati za reprezentacije Farskih Otoka i Norveške, koje će debitirati u završnici ove kategorije.

Prošlogodišnji osvajač titule, Portugal, nije uspio proći kvalifikacijsko Elitno kolo, a Španjolska, Nizozemska, Francuska i Engleska eventualnim bi uspjehom u Hrvatskoj osvojile rekordnu treću titulu. Mladim Hrvatima slijedi četvrti nastup na smotri U-17, a najbolji su dosadašnji rezultat ubilježili 2005. godine, kada su osvojili četvrto mjesto.

Čeka ih “skupina smrti”, s Italijom, Turskom i Španjolskom, ali izbornik Dario Bašić ističe kako nema razloga za strah, već se njegovi igrači trebaju pokazati u najboljem svjetlu protiv najboljih suparnika.

“Među igračima, kao i u stručnom stožeru, vlada dobra atmosfera. Svi smo sretni što se bliži početak natjecanja i što imamo priliku otvoriti Europsko prvenstvo na domaćem terenu, protiv kvalitetnog suparnika.  Ovi su igrači talentirani ne samo nogometno, nego i karakterno. Već se uče nositi s ovakvom vrstom stresa i podražaja, a bez obzira na rasplet prvenstva, oni će ostati budućnost hrvatskog nogometa”, poručio je.

Skupina A: Hrvatska, Italija, Turska, Španjolska
Skupina B: Škotska, Francuska, Mađarska, Farski Otoci
Skupina C: Njemačka, Republika Irska, Srbija, Bosna i Hercegovina
Skupina D: Nizozemska, Engleska, Norveška, Ukrajina

 

Izvor: Hns

Leave a Reply