“Trener svih trenera” danas slavi 81. rođendan

“Ma nemojte me slikati, pukao mi je kapilar na kapku. Išao sam se počešati i – eto. Prvi put u životu moram odbiti slikanje za novine”, smije se Ćiro Blažević , koji danas slavi 81. rođendan.

– Eh, nisam ja u godinama da bih se veselio rođendanu, ali puno prijatelja imam pa mi uvijek smisle neko iznenađenje. Lagao bih kad bih rekao da mi ne bude drago, lijepo je kad čovjek ima toliko ljudi koji ga se taj dan sjete – kaže “trener svih trenera”.

Čovjek čiji je život filmska priča rođen je 1935. godine u Docu na Lašvi, pored Travnika, kao najmlađi od osmero djece domaćice Kate i ugostitelja Mate Blaževića. Legenda kaže da je rođen dan ranije, ali ga je otac prijavio sutradan pa je ostalo zapisano da je rođen 10. veljače, kad i slavi rođendan.

Bio je mršavo, kako sam kaže – rahitično dijete. Školovao se u sjemeništu i trebao postati svećenik, ali je vrlo brzo shvatio da to nije za njega.

Prvi sport kojim se bavio bilo je skijanje i ono ga je umalo stajalo glave – sa 17 godina postao je prvak Jugoslavije u skijaškom trčanju, no koji dan nakon utrke na Jahorini dobio je tešku upalu pluća i jedva preživio.

Puno muka prošao je prije nego što je uspio kao trener – igračku karijeru morao je prekinuti zbog teške ozljede, u Drugom svjetskom ratu poginula su mu dva starija brata, tada 17-godišnji Joško i dvije godine stariji Ante.

Težak je bio njegov životni put od malog Ćire iz Travnika do epiteta “trenera svih trenera” ili najdražeg mu nadimka iz slavnih dana Dinama – Mister bijeli šal!

Novinari Jutarnjeg lista nisu propustili pitati legendarnog trenera može li Čačić do naslova europskog prvaka.

– Ne mora biti europski prvak, nek uđe u finale, bit će dobro. Nek bude treći, pa je opet dobro. Ali, mora ljestvicu postaviti visoko, kao ja 1998. godine, kada sam najavljivao da ćemo biti svjetski prvaci pa su me htjeli zatvoriti u ludnicu, u Vrapče. A poslije utakmice s Nijemcima pitali su: ‘Pa kako mu nismo vjerovali?’ Čačić ima strahovito tešku hipoteku, s obzirom na kvalitetu igrača s kojima raspolaže, i na Europskom prvenstvu mora igrati značajnu ulogu.

Na pitanje privlači li ga Kina, Ćiro je kazao:

– Prije mjesec dana bio sam u Kini i sve dogovorio. Dočekali su me s transparentima: ‘Samo Ćiri vjerujemo’…

Ni na 81. rođendan nije prekrižio ambicioznost. U Hrvatskoj starac, u Kini – mudrac! Iako je prava pozicija – klupa na Zrinjevcu. Bez stresa..

Leave a Reply