UOČI SP-A U RUSIJI: Stop pogreškama sudaca, huliganima i “švercerima”

Svaki navijač imat će Fan ID, dokument koji će biti u funkciji svojevrsne vize


Do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ostalo je manje od 100 dana i navijači 32 zemlje, koje će tamo nastupiti, još su daleko od zone usijanja. U središtu su zanimanja nacionalna prvenstva i Liga prvaka, a o borbi za naslov svjetskog prvaka ozbiljnije će se početi razmišljati tek od svibnja. No, to ne znači kako nema vijesti pa i noviteta oko SP-a u najvećoj i najmnogoljudnijoj europskoj zemlji.

Ždrijeb

Navijači koji su izrazili želju uživo pogledati neku od 64 utakmice u Rusiji, proteklih su dana počeli dobivati obavijesti jesu li imali sreće u ždrijebu. Naime, do kraja siječnja, do kada su trajale prijave, poslano je oko pet milijuna zahtjeva za ulaznice pa je o njima odlučivao ždrijeb. Svi oni koji su imali sreće, još se do sredine ožujka mogu nadati pozitivnom odgovoru, a oni će drugi od 13. ožujka imati novu priliku, ali bez lutrije, nego prema sistemu “tko prvi – dobiva”. Ako i nakon toga zainteresirani ne uspiju doći do ulaznice, postoji i posljednja opcija ako još nešto ostane, a to je “last minute” kupovina, koja će krenuti sredinom travnja. No, zbog velikog zanimanja tada će u ponudi biti samo mali broj onih koje će biti vraćene. Naime, prema najavama, u usporedbi s prijašnjim prvenstvima, kupnja ulaznice od švercera i ulazak na stadion na tuđe ime neće biti moguć. Rusi namjeravaju postaviti novi standard što se sigurnosti na stadionu i oko njega tiče, sve kako bi spriječili bilo kakav pokušaj terorizma ili huliganskih ispada pa su, između ostalog, najavljene i brojne snage sigurnosti. Uz to, svaki će navijač koji je kupio ulaznicu morati otvoriti svoj Fan ID, dokument koji će tijekom prvenstva imati funkciju vize i bez kojeg navijač neće moći na stadion. Od ulaznice nabavljene na crno vrlo vjerojatno neće imati nikakve koristi jer neće biti prijavljena u njegovu Fan ID-u pa tako neće moći ni ući na stadion.

Uvođenje VAR-a

Iako će ta mjera organizatora možda izazvati dvojako raspoloženje u navijača, s obzirom na to da su neki naviknuli u posljednji tren ili na licu mjesta kupovati ulaznice, makar i po većoj cijeni, odluka o videotehnologiji vjerojatno će ipak dobiti pozitivnu ocjenu većine. Na nedavno održanom sastanku, Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) jednoglasno je dao podršku uvođenju VAR-a (video assistant referee), odnosno videosuca. Taj prijedlog još treba potvrditi 16. ožujka Izvršni odbor FIFA-e, ali prema svim najavama, to će biti formalnost. IFAB čine četiri predstavnika FIFA-e i četiri britanska nogometna saveza (Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske), a svi su se složili da je vrijeme da nova era nogometa počne i na najvećoj svjetskoj sceni. Do sada se VAR već koristi u 15-ak zemalja, među kojima su i Njemačka i Italija, a neke druge jake svjetske lige, poput engleske i španjolske, najavile su njegovo uvođenje. Videoprovjera obavljat će se samo u četiri slučaja: provjera pogotka, odluka o kaznenom udarcu, izravni crveni karton i zamjena identiteta igrača. Uporabu VAR-a moći će tražiti samo glavni sudac, može ga kontaktirati i videosudac, a provjeru sporne situacije neće moći tražiti igrači ili treneri. Ako bi to pokušali, tada im prijete sankcije: javna opomena ili udaljavanje s klupe. Konačnu riječ imat će glavni sudac utakmice, a kako na kraju ponovno odlučuje ljudski faktor, FIFA je najavila da će detaljno probrati i educirati suce o pravilnoj uporabi te tehnologije.

Time se nogomet priključuje nekim drugim sportovima, koji su neki oblik primjene videotehnologije već uključili (američki nogomet, ragbi, kriket, rukomet, košarka…), a nakon dvogodišnjeg testiranja i više od 1000 utakmica na kojima je primijenjena, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nimalo ne sumnja kako će biti uspješna te da će doprinijeti manjem broju pogrešaka i previda, koje su nerijetko znale odlučivati susrete.

– VAR je dobar za nogomet, suce i Svjetsko prvenstvo. Učinit će ga poštenijim i ako dođe do velike pogreške, omogućit će da se ona ispravi. Uvijek postoji siva zona, ali najvažnije svjetsko natjecanje ne može si dopustiti da bude odlučeno nekom pogreškom. Želimo biti što bliže savršenosti, a VAR nas dovodi bliže tomu – poručio je Infantino, najavivši i da će se na SP-u nakon odluke, sporne situacije prikazati i na velikom ekranu na stadionu, kako bi i navijači mogli vidjeti što se točno dogodilo.

Četvrta zamjena

Osim uvođenja VAR-a, noviteti o kojima se raspravljalo za SP u Rusiji jesu i mogućnost dodatne, četvrte zamjene na utakmici, ali samo u slučaju igranja produžetaka. I taj se eksperiment testirao posljednje dvije godine na natjecanjima diljem svijeta te je dobio zeleno svjetlo. A novost će biti i uporaba elektroničke i komunikacijske opreme, poput mobitela, u tehničkoj zoni, ali isključivo za pomoć trenerima te za poboljšanje sigurnosti igrača.

Iako su se FIFA i UEFA godinama borile protiv tehnologije u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, sada je sve jasnije da nam je ona u budućnosti suđena. Zagovornika, ali i protivnika te ideje ne nedostaje, a možemo se svi samo nadati da će već na SP-u sve to biti uhodano kako treba te da neće od svega ispasti debakl jer na kraju ipak ne odlučuje stroj nego čovjek.

Izvor: Glas Slavonije

Leave a Reply