Vrhunski trenuci koji razvesele svakog navijača Hrvatske…

Za mjesec dana (i jedan dan) počinje Europsko nogometno prvenstvo, peto na kojem će nastupiti hrvatska reprezentacija. Dva dana nakon otvaranja (12. lipnja) naši Vatreni u Parizu igraju svoju prvu utakmicu protiv starih nam znanaca Turaka.

Pripremili smo vam infografiku dosadašnjih nastupa Hrvatske na prethodna četiri Europska prvenstva, te najbolje poteze sa svakog od njih.

IG1 3

Koji vam je najbolji potez?

Hrvatska je na svojem prvom Euru (Engleska ’96)  dospjela do četvrtfinala u kojem je ispala od kasnijih prvaka Njemačke. Nakon pobjede na otvaranju protiv Turske, Hrvatska je u drugom kolu razbila branitelje naslova Dance, a posebno je ostalo zapamćeno Šukerovo “lobovanje” Schmeichela u 90. minuti za 3:0.

Hrvatska je, nažalost, propustila Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj, a na sljedećem je nastupila u Portugalu 2004. Vatreni nisu prošli skupinu. Remizirali su sa Švicarskom i Francuskom te izgubili od Engleske. Najdojmljiviji trenutak našeg nastupa dogodio se u drugoj utakmici kada je Dado Pršo velemajstorskim golom Hrvatskoj donio preokret protiv Francuske.

Na treće Euro Hrvatska se plasirala pod vodstvom Slavena Bilića. U Austriji i Švicarskoj  igrali smo odlično, a onda smo ispali u onom, nadamo se, nikad ponovljenom scenariju protiv Turske. Iako smo im se osvetili u kvalifikacijama za Euro 2012., nadamo se novoj osveti 12. lipnja. Najljepši potez Hrvatske na tom natjecanju bio je kombinacija Danijela Pranjića i Darija Srne za vodstvo protiv Njemačke.

Na posljednjem Euru, 2012. u Poljskoj i Ukrajini Hrvatska je u skupini igrala s budućim finalistima Španjolskom i Italijom te Irskom. Unatoč odličnoj igri, “torpediranju” Irske, remijem protiv Italije i minimalnom porazu od prvaka Španjolaca, ispali smo s četiri osvojena boda. Najbolji potez naših djelo je Marija Mandžukića koji je na asistenciju Ivana Perišića zabio Ircima za konačnih 3:1.

Izvor: jutarnji.hr/navijačnica 

Leave a Reply