ZDRAVKO MAMIĆ PODNIO OSTAVKU NA MJESTO PRVOG DOPREDSJEDNIKA HNS-A

Zdravko Mamić podnio je ostavku na mjesto prvog dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza te je u priopćenju pojasnio razloge svog odlaska.

Priopćenje g. Mamića donosimo u cijelosti.

Poštovana hrvatska javnosti,

Kao što već znate od siječnja ove godine više nisam izvršni predsjednik GNK Dinamo. To sam učinio iz razloga da bi Dinamo, u koji sam se godinama zaklinjao, mogao nesmetano ići u budućnost.

Sada iz istih razloga i s jednakom tugom odlazim s mjesta prvog dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

Ne želim više biti razlog zbog kojeg će pojedinci umanjivati uspjehe mojih kolega iz  Hrvatskog nogometnog saveza i Dinama te sjajne rezultate kojima već godinama uveseljavaju sve naše sugrađane. Ne želim da se mojim imenom služi kao izgovorom za nanošenje štete ugledu hrvatskog nogometa koji svojim radom i svojim rezultatima služi na čast svima nama.

Za hrvatski nogomet sam dao dušu i sve svoje umijeće te se nadam kako će nastaviti i dalje s nizom fantastičnih stvari o kojima će, kao i dosada, pričati cijeli svijet te im to od srca želim. Ja ću se, pak, u budućnosti posvetiti svojoj privatnoj situaciji i, uvjeren sam, dokazati svoju nevinost u svemu što mi se stavlja na teret.

Hrvatski nogometni savez će, kao i Dinamo, u meni uvijek imati najvjernijeg navijača.

Srdačan pozdrav svima,

Zdravko Mamić

Zdravko Mamić odlazi iz hrvatskog nogometa! E, kako bombastično to zvuči. Bombastično i – od mnogih priželjkivano, prenosi GOAL.hr.

No, Hrvati kao Hrvati – oprezni, mudri ili paranoični, prosudite sami – nekako su i na to ostali ravnodušni. Da, Mamić je otišao sa svih (operativnih) funkcija u hrvatskom nogometu. Iz Dinama još ranije, sada i iz HNS-a. Što to konkretno znači? Evo nekoliko istina i zabluda o Mamićevoj ostavci…

1. Odlazi li ili će vladati iz sjene?

Kad se Mamić povukao iz Dinama, nitko, ali baš nitko, nije povjerovao da se sasvim povukao. Pustio je operativnu funkciju izvršnog predsjednika i uzeo onu tako slobodne interpretacije – savjetnik.

Postoji li ijedan ‘savjet’ savjetnika koji klub nije usvojio? Sigurno ne…

Hoće li i u HNS-u postati savjetnik ili počasni direktor optičke iluminacije, još se ne zna. No da se riječ vladara iz sjene neće slušati, nekako je u ovom stadiju teško vjerovati…

2. Ode li, hoćemo li doista vjerovati da je otišao?

Čak i ako se definitivno makne i hipotetski Mamić prestane komunicirati sa zaposlenicima HNS-a, tko će to vjerovati?! Tko će vjerovati da se doista odluke donose bez njegova blagoslova, zapravo ‘dobronamjerne sugestije’?

Iz Dinama je otišao, pa se ništa promijenilo nije. Jest, krenuli su sastanci oko zbližavanja kluba s dijelom navijača koji je okrenuo leđa, ali pomaka (još) nema. Vjeruje li se? Da, vjeruje se… da se Mamić povukao samo kao pravni manevar jer kao osoba protiv koje se vode postupci ne može obnašati izvršne funkcije u sportskim organizacijama.

Ma nitko neće vjerovati da Zdravko Mamić više nije šef hrvatskog nogometa – bilo to dobro ili ne – dok god je on stanovnik Hrvatske!

3. Nogomet će nam procvjetati!

Uh, čak je možda realnije očekivati onaj drugi scenarij… Jer što god mislili o njemu, Mamić je od Dinama napravio dominantan klub u regiji, klub čiji su igrači i te kako na cijeni u inozemstvu, klub koji godinama igra u skupinama eurokupova…, Mamić je ustrojio HNS kao savez koji ima reprezentacije na najvećim smotrama u svim uzrastima, koji je vrlo priznat u svijetu, pa ako hoćete i održa(va)o na životu neke klubove koji su (bili) u financijskoj provaliji.  I sve to u siromašnoj Hrvatskoj, ne s novcem nekog bogatog šeika, nego snalazeći se u političko-birokratskoj močvari.

Nije on za to zaslužan? A nego tko je, ako je on apsolutni gazda svega već više od desetljeća?!

Pa ako nam njegovim odlaskom rezultati hrvatskog nogometa budu još bolji – bit će to savršeno!

4. Hajduk će biti zadovoljan

Bit će, sigurno. Ali daleko od toga da Mamićev odlazak znači i kraj Hajdukove bitke. Kao prvo, jer će jako teško Hajdukovi navijači, pa time i čelnici, vjerovati da ostatak vodstva HNS-a nisu i dalje Mamićeve lutke.

Iako je, formalno, HNS ispunio glavni preduvjet da sjednu za stol s Hajdukom…

A, ruku na srce, pitanje je i odgovara li Hajduku mir (navijača) sa savezom. Jer kad pobijediš vanjskog neprijatelja, onda će navijači početi i malo pozornije secirati svoj klub, svoje dvorište. I malo se više baviti radom na Poljudu. A čelnici kluba ostali su bez alibija ‘Mamić je kriv’…

5. Navijači će se vratiti

Može se reći: evo, Boysi, Mamića više nema, što vas sad sprječava da se vratite na tribine?! Pa će smetati kiša, prljave sjedalice, grozna infrastruktura, pronaći će se novog neprijatelja i na površinu će opet isplivati neoboriva činjenica da se huligani uvijek bore protiv nekoga ili nečega, a nikad ne navijaju za nekoga. Tribine će biti podjednako prazne jer problem loše posjete utakmicama nije (samo) Mamić…

6. Pravna pobjeda

Godinama razne udruge vode pravnu (i jedinu pohvalnu) bitku s Mamićem: pozivaju mu inspekcije, češljaju poslovanje, ukazuju na propuste, kršenja zakona… Nakon silnih godina došlo je do toga da je Zoran Mamić pobjegao u Saudijsku Arabiju, a Zdravko se povukao sa svih funkcija u nogometu.

I nisu ih na to natjerali huliganski ispadi primitivaca koji su ih gađali bocama, bakljama, prekidali utakmice i sramotili domovinu, nego pravnim putem. Jedinim ispravnim…

7. Odnos s igračima

Mamić se formalno povukao već davno, agencija je ugašena, ali obitelj i obiteljski prijatelji duboko su i uspješno u poslu, a savjetnik ima takvu reputaciju i kontakte da će posao još procvjetati! Sad kad više nije na funkciji i ne može mu se prigovarati da zloupotrebljava položaj…

8. Boban će doći

Možda, s vremenom, ali i nakon Mamića još je jako puno njegova kadra. A Boban, Prosinečki, pa danas-sutra možda opet Bilić, Stanić… ući će u hrvatski nogomet samo ako se sve ‘očisti’ od Mamićeva kadra i ideologije, za jedan sasvim novi početak.

Sada je još puno prerano pomišljati na Bobanov ulazak u HNS.

9. Nećemo više svjedočiti njegovim javnim istupima

Uh… teško, jako teško. Ipak govorimo o Mamiću, koji će uvijek biti zanimljiv medijima i publici, a koji se i sam hrani medijskim istupima. Čovjek čije su fraze poput ‘mučko đubre’ i slične ušle u svakodnevni vokabular, čovjek koji saziva press konferencije kad god pomisli da ima nešto važno za reći, čovjek koji si može priuštiti konferenciju za medije na kojoj nisu dopuštena pitanja (!?)… Čovjek koji bi bez publike uvenuo.

10. Atmosfera

Zdravko Mamić napravio je sjajan potez, kojim je doista pokazao da bez osobne koristi želi pomoći hrvatskom nogometu. Jer toliko se toga negativnog vezalo uz njega, bio on kriv ili ne, svaki je uspjeh od dijela javnosti i medija omalovažavan i ocrnjivan, da je naprosto morao otići.

E, sad bi atmosfera oko nogometa u Hrvatskoj napokon morala postati dobra, onakva kakvu rezultatima hrvatski nogomet zaslužuje. I zato: hvala, Zdravko, na odlasku!

Izvor: večernji.hr/ hns/ goal.hr

 

Leave a Reply