Ždrijeb skupina za Euro 2016

Uz jako policijsko osiguranje i bez nazočnosti predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija u subotu u 18.00 sati u Parizu će se održati ždrijeb za Europsko nogometno prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Među 24 reprezentacije koje će sudjelovati na EURO-u nalazi se i hrvatska reprezentacija koja je u drugoj jakosnoj skupini. Delegaciju Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS) u Parizu će predvoditi izbornik Ante Čačić te predsjednik Davor Šuker.

Bit će to prvo europsko prvenstvo s 24 nacionalne vrste nakon što je na posljednjih pet EP-a sudjelovalo 16 ekipa. Reprezentacije će biti podijeljene u šest skupina po četiri reprezentacije. Po dvije najbolje iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasirane ekipe izborit će plasman u osminu finala.

Program će voditi bivši francuski reprezentativac Bixente Lizarazu (45) i nizozemski as Ruud Gullit (53). Lizarazu je bio član francuske vrste koja je 1998. osvojila svjetski, a dvije godine kasnije i europski naslov. Za tricolore je odigrao 97 utakmica i postignuo dva gola. Gullit je u dresu nizozemske reprezentacije slavio na europskom prvenstvu 1988. godine. Uz njih dvojicu plesu kuglica prisustvovat će i asistirati druge zvijezde nogometa kao što su David Trezeguet, Antonin Panenka, Vicente Del Bosque, Oliver Bierhoff i Angelos Charisteas.

Ždrijeb će se održati u Palais de Congres, a zbog nedavnih terorističkih napada na Pariz osiguranje je dodatno pojačano.

Poduzeli smo sve potrebne mjere kako bi ždrijeb, ali i cijelo europsko prvenstvo proteklo u najboljem redu. Donijet ćemo odluke koje će biti potrebne kako bi zaštitili sve sudionike, poručio je prvi čovjek EURO-a Jacques Lambert.

Na ždrijebu neće biti predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija kojem je Međunarodni sud za sportsku arbitražu u petak odbio žalbu na 90-dnevnu suspenziju od strane Etičkog povjerenstva FIFA-e, zbog sumnje na umiješanost u korupcijsku aferu. Etičko povjerenstvo Međunarodne nogometne federacije Platiniju je 7. listopada izreklo tromjesečnu zabranu obavljanja svih dužnosti u nogometu, a razlog je bila sumnjiva isplata 2 milijuna švicarskih franaka koje je Platini primio 2011. godine od FIFA-e po nalogu predsjednika Seppa Blattera koji je također pod suspenzijom.

EURO počinje 10. lipnja na pariškom Stade de Franceu, a finale je na istom stadionu 10. srpnja.

JAKOSNE SKUPINE
PRVA SKUPINA: Španjolska, Njemačka, Engleska, Portugal, Belgija, Francuska
DRUGA SKUPINA: Italija, Rusija, Švicarska, Austrija, HRVATSKA, Ukrajina
TREĆA SKUPINA: Češka, Švedska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Mađarska
ČETVRTA SKUPINA: Turska, Irska, Island, Wales, Albanija, Sjeverna Irska

Leave a Reply