Čačić otvorio dušu o Lovrenu i Čopu; dotaknuo se i Moldavije i San Marina

Od ovog ponedjeljka, s objavom kandidata za Euro u Francuskoj, počela je završna faza priprema za najveću nogometnu smotru ove godine. Izbornik Ante Čačić objavio je popis kandidata, a na kojem nije bilo nikakvih iznenađenja. S time se slaže i cjelokupna nogometna javnost. Osvrnuo se izbornik Čačić, u ekskluzivnom intervjuu za tportal.hr na izostanak glavnih igrača, suparnike u provjernim utakmicama te na ‘slučaj Lovren’.

G. Čačić, iako ste u nekoliko navrata dokazali da ne odstupate od svojih stavova, pa koliko god ih neki kritizirali, nakon objave kandidata dojam je da se velika većina slaže s vašim izborom? Pohvalno su se o Vašem izboru izrazili i Aljoša Asanović, Joško jeličić…

‘Popis nisam slagao sa željom da se većina s njim slaže, već da na njemu budu igrači koji to zaslužuju svojom formom, kvalitetom, ambicijama, talentom i karakterom. Uvjeren sam da na njemu nema niti jednog spornog imena, čiju kvalitetu bi netko mogao dovesti u pitanje, pa vjerojatno i zbog toga nema velikih prigovora’, izjavio je izbornik Ante Čačić.

Nakon Lovrenovog ali i Vašeg istupa o potrebi da se poštuje reprezentacija i suigrači, javnost je bila podijeljena. Međutim, dojam je da ste ovom principijelnošću pokupili dodatne simpatije javnosti?

‘U trenerskoj karijeri uvijek sam odluke donosio u interesu momčadi i svlačionice, ne zbog simpatija javnosti. Rekao sam već puno puta, niti jedan igrač ne može biti ispred reprezentacije, pa ni kluba, niti se može imperativno postavljati prema svojoj ulozi u momčadi – to nije korektno ni prema suigračima niti prema izborniku. Dejanu vrata reprezentacije nisu zatvorena, na njemu je da u budućnosti pokaže želi li uistinu biti dio reprezentacije, na način da se stavlja u službu momčadi’.

Kada ste spomenuli da Lovrenu vrata nisu zatvorena, znači li to da u sljedećih dan ili dva napravi određeni korak da bi Liverpoolov branič konkurirao za Euro?

‘Popis kandidata za Euro je objavljen, a na temu Lovrena sam sve rekao u prethodnom odgovoru’.

Od Vas je, tako su barem prenijele Sportske novosti, krenula vijest da bi se Eduardo da Silva mogao naći na popisu. Jeste li time željeli opipati bilo javnosti?

‘Eduarda sam pohvalio kao igrača, iza njega je zaista jako dobra sezona u Šahtaru, no on se oprostio od reprezentacije i ostao je dosljedan u tom stavu, kako kroz izjave u medijima tako i u međusobnim razgovorima. Stoga, mogućnost da zaigra na Euru nije bila aktualna’.

Poziv Ivanu Striniću, koji igra na poziciji lijevog beka, došao je kao konstatacija da Vam uistinu treba igrač s ‘lijevom’ nogom ili ste shvatili da igrači koje imate ipak ne bi mogli odigrati na toj poziciji? Mnogi stručnjaci i bivši igrači sugerirali su da ipak trebate uzeti ‘ljevaka’
.

‘Naravno da je idealan scenarij imati ljevaka na poziciji lijevog beka, no nije tajna da na toj poziciji već niz godina nismo imali igrača koji u kontinuitetu igra na visokoj, reprezentativnoj razini, stoga smo probali i drugačije varijante. Strinić nema veliku minutažu u Napoliju, ali igra u jako dobrom klubu, sigurno je taktički napredovao u Italiji, gledao sam ga i uživo te me uvjerio da zaslužuje biti na popisu. Igrao je kvalitetno na prošlom Euru, ima iskustvo takvog natjecanja i vjerujem da može odgovoriti zahtjevima koje imamo’.

Koliko vam izostanak važnih igrača, poput Modrića, Rakitića, Mandžukića, Srne, može pokvariti tijek priprema?

‘I druge reprezentacije imaju slične, pa i veće probleme, tako da se nećemo na to izvlačiti – što bi tek rekao moj kolega Del Bosque? To su igrači koji već dugo igraju u reprezentaciji, imaju veliko iskustvo i kvalitetu, a kako se međusobno dobro poznaju, neće biti problem uklopiti ih u ono što želimo igrati na Euru. Volio bih samo da svi osjete slast pobjede u tim završnim utakmicama, pa da potom atmosferi u svlačionici pridonesu s jednim pobjedničkim zanosom’.

Pozvali ste četiri igrača više nego ih smijete voditi u Francusku. Jesu li svi od njih u ravnopravnom statusu ili su neki pozvani samo da popune broj?

‘Iako načelno imam viziju momčadi koju bih vodio u Francuskoj, pripremama pristupamo otvorenog uma u smislu da se svaki igrač kroz tih desetak dana može iskazati svojom kvalitetom, predanošću, radom i znanjem. Najavio sam da smo Livakovića zvali kao četvrtog vratara, za slučaj povrede jednog od prve trojice. Naravno da postoji dobar dio igrača koji su sigurni putnici na Euro, ali postoji i nekoliko mjesta koja su, nazovimo to tako, otvorena’.

Dojam je da je jedina dvojba – Čop ili Halilović? Iako Halilovića možete koristiti na više pozicija nego napadača Malage?

‘Ne bih sada to svodio na pojedinačne dvoboje. Čop je također raznovrstan napadač koji može igrati na više pozicija, pa tako i krilnim, a obojica su se iskazala u iznimno jakoj španjolskoj ligi što je potvrda njihove kvalitete. Za Alena je bilo važno igrati ove sezone u tako jakoj konkurenciji, imao je zapaženu minutažu i sigurno je napredovao kao igrač, a ne moram posebno napominjati da je sa svojim talentom jedan od igrača koji su budućnost hrvatskog nogometa. Istodobno, Duje je, posebno u završnici sezone, pokazao da se dobro prilagodio i uklopio u momčad, siguran sam da na pripreme dolazi s puno samopouzdanja i ambicije. Veselim se vidjeti kako će izgledati na treninzima, ne samo njih dvojica već i svi ostali – gotovo svi igrači dolaze na pripreme u jako dobroj formi, zdravi i ambiciozni’.

G. Čačić, jeste li Vi za suparnike u ovim prijateljskim utakmicama tražili Moldaviju i San Marino ili niste mogli pronaći jačeg suparnika? Mogu li one biti adekvatna provjera ili predstavljati nekog od protivnika s kojima ste u skupini?

‘Znate i sami da po pitanju izbora prijateljskih utakmica uoči velikog natjecanja nema pravila – ni najjači ni najslabiji protivnici ne garantiraju da ćete na europskom ili svjetskom prvenstvu biti u najboljem izdanju. Mi smo se odlučili za uvjetno rečeno lakše provjere, jer nakon teške sezone, a uoči novih teških utakmica, ne želimo opterećivati igrače utakmicama u kojima će se dodatno potrošiti. Oni svi egzistiraju na najvišem nivou, igraju protiv najboljih klubova i igrača praktički svaki tjedan i u tom smislu njima ne trebaju posebne prijateljske provjere u kojima ionako niti jedan protivnik neće igrati u najjačem sastavu ili s punim angažmanom da bi to uistinu bio test za ono što nas čeka na Euru. Važnije nam je kroz te utakmice podizati samopouzdanje, vježbati napadačke varijante, graditi našu igru i u dobroj, pobjedničkoj atmosferi otići na Euro’, zaključio je izbornik Ante Čačić.

Izvor: tportal.hr

Leave a Reply