Cedevita protiv Zvezde igra za obnovu vukovarskog simbola

Cedevita u petak 8. travnja u 19 sati igra posljednju utakmicu u TOP 16 Eurolige. U Draženov dom stiže Crvena zvezda, a zagrebački klub objavio je kako će kompletan prihod od ulaznica s donirati za obnovu vukovarskog vodotornja, simbola obrane Grada heroja i hrvatskog zajedništva te podsjetnika na četnička razaranja 90- ih.

Klub je odlučio kako za utakmicu protiv Crvene zvezde u Košarkaškom centru Dražen Petrović neće biti besplatnih ulaznica, a karte će morati kupiti i igrači Cedevite.

Na konferenciji za medije na Velesajmu, zajedno sa sportskim direktorom Cedevite Matejem Mamićem i jednim od arhitekata projekta “Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva” Josipom Sabolićem, bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

– Odavno smo prepoznali važnost Vukovara i obnavljanja grada koji je najviše stradao u Domovinskom ratu, zato će sav prihod od ulaznica za utakmicu protiv Crvene zvezde ići u fond za obnovu Vodotornja. Pozivam svih da dođu vidjeti pravu košarku, a mi ćemo učiniti sve da pobijedimo – najavio je Matej Mamić , sportski direktor Cedevite, koja je prije dvije godine domaću utakmicu protiv Alkara odigrala u Vukovaru, a lani je tamo organizirala Final Four Kupa Krešimira Ćosića.

– Odabrali smo Vodotoranj jer je najpoznatiji simbol rata i Vukovara, ali i simbol zajedništva Hrvata. Osim Vukovaraca, grad su branili branitelji iz cijele Hrvatske, a Vukovar je jedan od rijetkih elemenata oko kojeg se Hrvati ne dijele, bez obzira na političko opredijeljenje. Vodotoranj je preživio 640 izravnih pogodaka granata, ali odbio se srušiti, i dalje stoji gordi i dominantno, najponosnije je mjesto u Hrvatskoj – rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Obnova je projekt Radionice arhitekture Gorana Rake, a detalje o renoviranju iznio je njen član, arhitekt Josip Sabolić.

– Veličina će ostati kakva je, ali prilagodit će se da bude siguran za posjetitelje, koje će lift voditi do 40 metara visine, gdje je bio spremnik za vodu, koji ćemo pretvoriti u memorijalni prostor. Prema vrhu će voditi zavojita, nepredvidiva staza, što je simbolika jer je takav bio i ratni put, a s krova puca prekrasan pogled na grad i okolicu – rekao je Sabolić , dodavši da se priprema izgradnja parkirališta, dječjeg igrališta, sanitarnih čvorova i kafića.

Među donatorima već su Hrvatski nogometni savez i nogometni reprezentativac Ivan Rakitić, a sad se u projekt uključila i Cedevita, no u klubu tvrde da nema simbolike u tome što donira prihod baš s utakmice protiv Crvene zvezde.

– Odavno smo odlučili da ćemo ovu akciju napraviti na posljednjoj utakmici Eurolige, ali drago mi je što je tako ispalo i što ćemo Vukovaru pokloniti tako bitnu utakmicu – rekao je Mamić , a gradonačelnik Penava istaknuo je da se nada da se ovaj projekt neće ispolitizirati.

– Za nas je ta priča odavno završena, volio bih da utakmica prođe kao praznik sporta, bez ikakvih ispada – rekao je.

Izvor: 24SATA

Leave a Reply