D & D love Euro u Francuskoj: “Reprezentacija je svetinja…”

Duje Ćaleta-Car je pola sata pješačio na trening kao dječak, a Dominik Livaković je počeo braniti jer se divio Ikeru Casillasu.

Otto Barić vodio je na “školovanje” Marija Lučića i Danijela Pranjića, Slaven Bilić zvao je Anasa Sharbinija i Manuela Pamića, a Niko Kovač u Brazil je vodio Olivera Zeleniku i Ivana Močinića. Ante Čačić njihovim je poučkom na pripreme pozvao Duju Ćaleta-Cara i Dominika Livakovića.

– Uh, stvarno sam iznenađen. Čitao sam hrvatske medije, vidio da me spominju, ali nitko me iz HNS- a nije zvao, nitko me nije kontaktirao – rekao je Ćaleta-Car.

Devetnaestogodišnji Šibenčanin, iako rođen na moru, nikad nije pokazivao interes za ribolov, picigin… Samo nogomet. Kad bi otac imao previše posla, Duje bi, kao dijete, pješke išao na trening na Šubićevac. I sanjao da će jednog dana odjenuti hrvatski dres.

– Joj, znalo je biti teško. Mama i tata rade, a moram na trening, vani kiša… Pješačio sam sat vremena do stadiona. Ljubav prema nogometu je bila jača od svega- .

Turska u Beču, kaže, rana je koja nikad neće zacijeliti. Iako je Duje tad imao 12 godina.

– Stres koji sam tada doživio nikad neću zaboraviti. Klasnić zabija, ja skačem, vrištim od sreće. Tri minute poslije plakao sam kao nikad u životu. Ne sjećam se da sam ikad bio tako tužan. Tad bih dao sve na svijetu da sam mogao istrčati za Hrvatsku i zabiti gol Turskoj.

Možda mu se prilika za takvo što pruži osam godina poslije… S njim u Red Bull Salzburgu je Španjolac Soriano. Već su krenule šale o utakmici u skupini.

– Soriano je odličan prognozer. Kad su igrali naši rukometaši protiv Španjolske, rekao mi je: ‘Duje, Španjolska će pobijediti. Pazi što ti kažem’. I pobijedila je. Sad se nadam da će reći da će Španjolska izgubiti – kaže kroz smijeh Duje.

U Francuskoj je već igrao, bilo je to s U-18 reprezentacijom.

– Izgubili smo 1-0, a gol nam je, koliko se sjećam, zabio Coman, koji sad igra u Bayernu – vratio je film Duje.

Čim je saznao da je dobio poziv, odmah je javio obitelji. Majci Nevenki, ocu Damiru, sestri Ani i bratu Juri. Ovog ljeta nema kupanja i ribe na gradelama.

– Ma preboljet ću to, reprezentacija je svetinja. Cijela obitelj je presretna, kakvo kupanje, ha, ha…. – kaže Ćaleta-Car.

Sreću je s obitelji podijelio i dvije godine stariji Dominik Livaković. Iako je ispao iz lige sa Zagrebom, primio 59 golova u 35 utakmica u HNL- u, i on će na pripreme.

– Bio sam s mamom Manuelom u jednom zadarskom kafiću kad sam na mobitelu vidio da sam na popisu. Odmah sam je od sreće poljubio. Iskreno, nisam to očekivao – priznao je Livaković, koji neće u 2. ligu nego u Dinamo.

– Prvo ću biti na pripremama sa svim tim našim velikim igračima, a onda odlazim u Dinamo. Veliki su to izazovi – kazao je Livaković.

Izvor: tportal.hr

 

Leave a Reply