IDEMO IVANE I MARINE : MOŽDA I NAJVAŽNIJI DVOBOJ

Koliko je u Davis Cupu važna subota, dan rezerviran za igru parova, nepotrebno je posebno naglašavati. Pobjednici u subotu kroz povijest finala Davis Cupa najčešće su završavali s titulom i to u više od 90 posto slučajeva. Od 1964. do 2002. trajao je niz, punih 38 godina, u kojima je pobjednički par uvijek bio na strani konačnih slavljenika.

Te godine u Parizu Rusija je uspjela nakratko prekinuti tradiciju, iako su u treći dan nakon poraza u paru ušli s 1:2, uspjeli su preokrenuti zahvaljujući Maratu Safinu i MihailuJužnjiju. Osam godina poslije Srbija je u Beogradu također nadoknadila 1:2 nakon subote, poraz u paru nije bio presudan jer su Novak Đoković i Viktor Troicki bili toliko dobri za 3:2 pobjedu. Dva izdvojena slučaja samo su potvrda važnosti srednjeg od pet bodova.

Taktička varka

A koju je taktičku dilemu imao Željko Krajan?  Željko Krajan u četvrtak je nominirao Ivana Dodiga i Franka Škugora, Daniel Orsanic je prijavio Leonarda Mayera i Guida Pellu. Naša nominacija je imala uporište, Dodig i Škugor imaju dvije vrlo važne pobjede u DavisCupu, prošle su godine u Florianopolisu nadigrali Marcela Mela i Bruna Soaresa, a Krajan je sada definitivno prelomio i odlučio se za kombinaciju Marin Čilić i Ivan Dodig.

Sada je jasno da ćemo danas ipak gledati Marina Čilića u suradnji s kumom Dodigom, nema veze što je naš najbolji tenisač igrao tri i pol sata protiv Federica Delbonisa. Meč jest bio dug, no nemamo dojam da je bio previše fizički zahtjevan. Ovo je finale DavisCupa i sigurni smo da se Čilić nema namjeru štedjeti jer nije vrijeme za to. Nakon onoga što su priredili Bobu i Mikeu Bryanu (najtrofejniji par svih vremena) u Portlandu te Pierreu Huguesu Herbertu i Nicolasu Mahutu (tada prvi par svijeta) u Zadru, hrvatski je tandem spreman za novi veliki meč.

Argentinski kolege su odreda smatrali da će Juan Martin del Potro biti na terenu (anketu smo obavili prije nego što je on sinoć igrao), kao što je bio u Pesaru protiv Italije i u Glasgowu protiv Velike Britanije. Pogodili su za Del Potra, a s njim u paru će nastupiti Leonardo Mayer.

Najveći skalp kumova

Hrvatska u paru ima četiri pobjede u nizu, u sve četiri sudjelovao je samo Ivan Dodig. Hrvatska je u prošlosti imala sjajne tandeme – Goran Ivanišević i Ivan Ljubičić nikada nisu izgubili u Davis Cupu (6:0), Ljubičić i Mario Ančić samo jednom (6:1) u veljači 2007. u njemačkom Krefeldu, kad je Splićanin igrao pod visokom temperaturom ne znajući da je obolio od mononukleoze. Ljubičić i Ančić osvojili su i olimpijsku broncu te su 2005. na putu prema tituli svladali sva četiri para. Prvi je skalp bio najveći, Bob i Mike Bryan u Carsonu.

Izvor : Sportske novosti

Leave a Reply