Tue. Oct 3rd, 2023
dekorativni kamen

Želite unijeti promjene u svoj životni prostor, bez da previše opteretite proračun?

Niste sigurni želite li promjenu samo na određenim dijelovima stana ili kuće, ili kompletnu renovaciju?

Preuređenje doma može biti isplativ potez. Svakako je nešto u što se ne upuštamo olako. Potrebno je dobro planirati promjene koje želite implementirati u svoj interijer ili eksterijer. Ovaj proces također može trajati dosta dugo, pogotovo ako ovisite o profesionalcima koji će obaviti posao za vas.

Ako ste se odlučili sami napraviti željene promjene, u nastavku vam donosimo savjete koji materijal uzeti u obzir i upute kako ga koristiti.

Bunja – dekorativni rustikalni kamen

dekorativni kamen

Dekorativni kamen koji je ‘bunjan’ ili obrađen s jedne strane se zove bunja (https://www.pietraproject.hr/dekorativni-kamen/bunja-split-face-2). Vjerodostojni oblik imitacije pravog kamena.

Naziv dolazi od tradicionalnih kamenih nastambi, kružnog oblika, koje i dan danas možemo vidjeti u Dalmaciji, gdje su prve bunje i nastale.

Bunja dolazi u raznim oblicima, veličinama i bojama. Jednostavno ju je obraditi i montirati, a svakom prostoru će donijeti ‘ono nešto’ posebno.

Bilo da se radi o zidu u hodniku, spavaćoj sobi, dnevnom boravku ili kuhinji, dodaci od bunje će se isticati. Ne morate cijeli zid prekriti dekorativnim kamenom, već samo dijelove.

Osim što je lako baratati s njim, dekorativni kamen je dugoročno isplativo sredstvo za preuređenje doma. Dolazi iz kontrolirane proizvodnje, prilikom koje se pazi da kamen bude iznimno otporan na vremenske uvjete i ostale izazove.

Izdržljiv je na tlačnu silu, što znači da se može gaziti po njemu.

Imajući sve važne detalje na umu, proizvođači nude i dugogodišnje garancije na dekorativni kamen. Neki proizvođači će jamčiti izdrljivost bunje i do 30 godina, zato nemojte zanemariti ovaj detalj.

Zašto izabrati umjetni dekorativni kamen?

dekorativni kamen

Za razliku od prirodnog kamena, dekorativni kamen ili bunja je planski proizveden. Što znači da će u ovom slučaju ponuditi više opcija kod kupovine i instalacije.

Kako bi bili u mogućnosti ponuditi što veći izbor dekorativnog kamena, proizvođači biraju niz modela, oblika, boja pa čak i tekstura za što raznovrsnija rješenja.

Na tržištu možete birati masivne kamene ploče, fasadne opeke, kompaktne kamene panele i još različitih verzija dekorativnog kamena.

Dodatna pogodnost je i činjenica da se umjetni kamen može prilagoditi potrebama kupaca, lakše nego prirodni. Dapače, u prirodi ćete teško naći toliko specifične kamene komade, ne samo po pitanju boja i tekstura, već i veličina i oblika.

Kako postaviti dekorativni kamen?

Ukoliko ste se odlučili sami postaviti dekorativni kamen, u nastavku pišemo o detaljima koje ne želite zanemariti.

Prije nego što bunja bude montirana na zid, probajte složiti ukrasne dijelove na pod, kako biste bili sigurni da dimenzije koje ste zamislili odgovaraju. Prije nego što nanesete impregnaciju na podlogu, ona mora biti čista. Nemojte preskakati korake. Impregnacija je vrlo važna kako bi materijal bio kvalitetno učvršćen. Tada slijedi nanošenje ljepila na kamen i na podlogu. Gumeni čekić će pomoći kod ljepljenja, kako bi se cijela površina kamena pričvrstila na zid.

Fugiranje je sljedeći korak, a nakon što se masa za fugiranje osuši, dekorativni kamen treba očistiti vlažnom spužvom ili četkom s mekanim vlaknima.

Obratite pozornost na temperature zraka prilikom postavljanja bunje. Optimalna temperatura bi trebala biti između 5 i 30°C. Ako obavljate ovaj rad ljeti pri temperaturama višim od 30°C, potrebno je navlažiti i kamen i podlogu kako se ljepilo ne bi prebrzo osušilo.

Ako postavljate dekorativni kamen oko prozora ili vrata, od velike važnosti je izolacija tog područja. Možete staviti nehrđajući lim ili okapnice koje neće dopustiti ulaz vode.

Bunja kao dekorativni kamen oko kamina treba biti udaljena bar pola metra od izvora plamena.

 

Kako održavati izgled dekorativnog kamena?

dekorativni kamen

Prije nego se osvrnemo na održavanje i čišćenje, potrebno je naglasiti važnost procesa impregnacije. Kako bi bunja bila zaštićena od atmosferskih prilika, pogotovo ako se radi o eksterijeru, važno je dodatno zaštititi ju predviđenim mazivima.

Previše eksperimenata će oštetiti bunju, zato se dobro valja raspitati od čega treba zaštititi dekorativni kamen.

Čišćenje ovog materijala je dosta jednostavno. Kao i održavanje. Redovito prođite nove dodatke u prostoru vlažnom krpicom ili mekanom četkom.

Nemojte koristiti miniwash i slične aparate za čišćenje pod tlakom. Također nemojte koristiti jaka sredstva za čišćenje, pogotovo ne abrazivna.

Ukoliko primijetite nečistoću koja ne odlazi jednostavno, probajte dodati malo octa u vodu.

 

Kako osvježiti svaki prostor uz pomoću bunje?

Pretvorite običan bijeli zid u nezaobilaznu temu rasprave.

Ukrasi od kamena pristaju na svakoj podlozi, bez obzira na teksturu i materijal.

Uz to, bunja se danas može naći u skoro svakoj boji. Ako ne, onda se može naručiti za jedinstvenu izradu.

Praktičan materijal koji se lako koristi i za koji zapravo, pravila nema, kad je u pitanju dekoracija prostora.

Bunjom se može prekriti cijeli zid ili samo dijelovi. Mogu se napraviti razni oblici pomoću manjih dijelova bunje.

Dekorativni kamen lijepo pristaje iznad televizora, a može se montirati na zid kao prividna polica.

dekorativni kamen

Običan bijeli zid možete ukrasiti bunjom u nekoliko različitih boja, pritom pazeći i na vrstu svjetla u istom prostoru.

Najviše pažnje zahtjeva postavljanje bunje kraj otvora kao što su prozor ili vrata.

Za uređenje eksterijera, savjetujemo da ne ukrašavate dijelove okućnice koji su uvijek u hladu ili uvijek izloženi suncu. Neki od najljepših primjera bunjanih eksterijera su dodaci bunje oko samog ulaza. S obzirom da je bunja izrađena s namjerom da podnosi gaženje, može se koristiti za popločati put do ulaznih vrata.

Dekorativni kamen nosi mnoge prednosti. Vrlo je izdržljiv na vanjske utjecaje, cjenovno pogodniji od prirodnog kamena te vrlo jednostavan za postavljanje i naknadno održavanje.

Pronađite veliki izbor bunje i dekorativnog kamena kod nas (Pietra project) uz razne savjete kako ih pripremiti i implementirati u izgled svakog prostora.