Kako do Francuske?

Hrvatska nogometna reprezentacija saznala je suparnike na Europskom prvenstvu u Francuskoj, naša će se nogometna vrsta na ljeto u skupini suprotstaviti Turskoj, Češkoj i Španjolskoj. U svakom slučaju prema Francuskoj će se zaputiti i velik broj hrvatskih navijača, no što “kockastu vojsku” očekuje na Europskom prvenstvu. Hrvatska će prvi dio natjecanja odraditi u tri grada; Parizu (12. lipnja), St. Etienneu (17. lipnja) i Bordeauxu (21. lipnja). Tim redom.

Za odlazak u Pariz trebat će vam iz Hrvatske automobilom oko 14-20 sati vožnje, a troškovi puta iznose više od 150 eura u jednom smjeru. No, do Pariza vas očekuje ozbiljan put od 1300 do skoro 2000 kilometara ovisno iz kojeg djela Hrvatske ili BiH krenete.Izravne avionske karte iz Zagreba do Pariza moći ćete nabaviti za 300-tinjak eura, a tu prije svega treba provjeriti letove Croatia Airlinesa i Air Francea. Niskobudžetne kompanije nemaju letove iz Zagreba, a one karte iz, recimo, Zadra ili pak Trsta, koštaju od 50 do 150 eura, dakako, što se ranije rezerviraju, to su jeftinije.Treba pokušati tražiti avio karte i iz Mađarske i Austrije.

Hrvatska će se u Parizu sučeliti Turskoj, a onda će se (kao i brojni navijači) preseliti u St. Etienne. Put iz npr. Žepča(BiH) do St. Etiennea traje više od 14 sati, automobilom trebate preći 1400 kilometara, no on će za vaš džep biti još skuplji. Po autu će, gledajući iz Hrvatske, iznositi oko 250 eura. A tamo će se, na stadionu Geoffroy Guichard, izabranici Ante Čačića suprotstaviti Češkoj.

Najdalja, ali i najskuplja destinacija svakako je – Bordeaux. Hrvatska će tamo 21. lipnja zaključiti grupnu fazu protiv europskog prvaka Španjolske. No, našim će navijačima iz Hrvatske do Bordeauxa trebati gotovo 17 i više sati vožnje ,npr.iz Viteza(BiH) ili Dubrovnika i do 20h vožnje, a za taj put treba izdvojiti i do 350 eura u jednom smjeru. Ako slučajno poželite uhvatiti izravni let iz Zagreba do Bordeauxa morat ćete dublje posegnuti u džep. Pa za taj let izdvojiti 500-tinjak eura. Skupo, nema što…

Najteže će svakako proći navijači koji planiraju posjetiti sve tri utakmice u grupnoj fazi. Od prve (Turska) pa do posljednje (Španjolska) utakmice razmak je čak devet dana, a u međuvremenu će naši navijači morati prevaliti i velik put. Tako se automobilom od Pariza do St. Etiennea morate voziti 500-injak kilometara, za to izdvojiti nekakvih 80-ak eura. Od St. Etiennea do Bordeauxa je put vrlo sličan, treba proći više od 500 kilometara, a u jednom smjeru treba izdvojiti 100 eura.

Ti će se navijači morati nekako snaći i za smještaj, čak devet puta prespavati u prilično skupoj i Francuskoj. I tu će trebati biti vrlo brzi, svoje smještaje (po hotelima i hostelima) pronaći što prije. Kako bi prošli što jeftinije. I tu se naziru mnogi problemi, pogotovo u skupom Bordeauxu. U predjelu toga grada nema previše hotelskih kapaciteta, a mnogi to područje (uz Azurnu obalu) vide i kao najskuplji dio Francuske

I za kraj – ulaznice. Uefa je već objavila cijene ulaznica za sve dvoboje, oni se kreću u četiri kategorije. Ovisno o mjestima na samim stadionima. Primjerice, najlošija mjesta za otvaranje Europskog prvenstva iznose 75 eura, a isti se dvoboj može pogledati za 195, 395 i 595 eura. Dvoboji po skupinama mogu se posjetiti po cijenama od 25 eura (četvrta kategorija), 55 eura (treća kategorija), 105 eura (druga kategorija) i 145 eura (prva kategorija). Najskuplje ulaznice su one za finalni sraz, cijene za taj spektakl kreću se od 85 do 895 eura.

Dakle, računajući i nekakav smještaj, s najjeftinijom avio-kartom i ulaznicom, dio Europskog prvenstva možete biti za nekakvih 350 eura. Samo za jednu utakmicu i s jednim noćenjem. Skupo. Samo će oni najsretniji i najspretniji proći bolje…

Naravno, većina navijača odlučit će se za praćenje utakmica svojih reprezentacija. U ponedjeljak u prodaju kreću paketi ulaznica za sve tri utakmice. Navijači će tako moći kupiti sve tri ulaznice za dvoboje u skupini, ali za to će im trebati i određena doza sreće. Plasman na Europsko prvenstvo opet će ujediniti naciju, čitava vojska “kockastih navijača” željet će biti dio ljetnog nogometnog spektakla. Naravno, neće svi dobiti toliko vrijedne papiriće za sva tri dvoboja, pa će se i ovoga puta navijači morati prvo prijaviti (opcija Follow your Team) za dobivanje ulaznica putem službenih stranica Uefe. A onda morati imati i sreće…Naravno svi oni članovi Uvijek Vjerni koji su na vrijeme napravili prijavu već su osigurali sebi pravo na kupovinu karata na Uefinim stranicama .Biti će potrebno se prijavit s članskim brojem na Uefinim stranicama. Naplata s kreditnih kartice koju navedete u prijavi kreće u veljači kad se obrade sve prijave i lutrija za ostale zainteresirane.

NAJJEFTINIJA OPCIJA

Četiri osobe u automobilu, bez noćenja, s najjeftinijim ulaznicama, platili bi aranžman stotinjak eura (25 eura ulaznica, 38 eura troškovi putovanja po osobi za Pariz, jer putovanje do druga dva grada je skuplje, i 40-ak za hranu i piće). Zabava i veliki podočnjaci zagarantirani…

MALO KOMOTNIJA VARIJANTA

Idete li zrakoplovom, opet u Pariz, s jednim noćenjem u hostelu ili hotelu od 3 zvjezdice, te opet s ulaznicom za 25 eura, to će vas izaći teško manje od 200 eura.

VARIJANTA ZA SVE UTAKMICE

Uh, deset noćenja, tri ulaznice, deset dana života u Francuskoj, te prijevoz između tri grada koji su udaljeni 500-tinjak km… Samo za one debljeg novčanika…

Pratite portal uvijekvjerni.info i mi ćemo vas izvještavati o malim tajnama velikih majstora gostovanja i kako da odete na Euro.Kako skratiti putovanja,kako i gdje uštedjeti,gdje kupiti turističke pakete,gdje se zabaviti itd.

Prenešeno s goal.com

Leave a Reply