EURO izvješće o drugom protivniku Vatrenih: Češka

Češka je jednu izgubila, a jednu remizirala od svoje dvije pripremne prijateljske utakmice , a  imaju problema u obrani, vezi i napadu, no nije, ipak, sve tako crno.

Češka je u Pragu izgubila od  Škotske 0:1, a jedini gol na utakmici postigao je Ikechi Anya u 10. minuti, golmanu debitantu Tomašu Koubeku-      Petr Čeh bio je ozlijeđen.

„Rezultat u prijateljskim susretima nije u prvom planu. Meni je glavno što više eksperimentirati, kako bih došao do savršenih rješenja uoči Eura“, kazao je nakon poraza izbornik Vrba.

Švedska i Češka  odigrale su 1:1, a i jedna i druga reprezentacija stvorile su dosta šansi, od kojih su postigle, ipak, samo po jedan gol, Berg u 14. i Vydra u 26. minuti. Većina  akcija bila je  u prvom poluvremenu, a u drugom smo dijelu vidjeli dosta zamjena, ali malo otvorene igre.

Što smo naučili…

  • Tomas Vaclik je i više nego sposoban ići rame uz rame sa prvim vratarom Petr Čehom.
  • Ako Tomas Rosicky nije spreman za EURO, novi se vođa i mislilac mora naći.
  • Mladi branič Martin Frydek u stanju je nositi se s pritiskom koji se vrši nad njim.

Ostaju pitanja

Tko će nadoknaditi češku obranu u Francuskoj?  Marek  Suchy ima zabranu igranja u prvoj utakmici, na otvaranju, a pitanje je kako će izgledati povratak?

Tko će biti glavni napadač? Tomas Necid ili Matej Vydra? Ili David Lafata koji je odmarao u dvije prijateljske utakmice?

U konačnici, kako će izbornik Pavel Vrba sastaviti svoju momčad? Koga će od mladih izostaviti iz prvih jedanaest

Prostor za poboljšanje…

Češka obrana mora izbjeći greške koje je pravila u obje nedavno odigrane prijateljske utakmice jer to će se na Euru sigurno skupo plaćati. S druge strane, da bi se došlo do rezultata, stupanj preciznosti mora biti na takvoj razini da vratari momčadi protiv koje se igra nemaju šanse biti junaci, kao što je bio McGregor za Škotsku.

Vratari: Petr Cech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basel).  Braniči: Tomáš Sivok (Bursaspor) , Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), David Limberský (Plzeň),  Marek Suchy (Basel). Vezni: Tomáš Rosicky (Arsenal),  Vladimir Darida (Hertha),  Bořek Dočkal (Sparta), Ladislav Krejčí (Sparta), Josef Sural (Sparta). Napadači: Tomáš Necid (Bursaspor),  Matej Vydra (Reading).

Što kažu  mediji
Karel Häring, reporter Daily Sporta

Euforija? Sigurno nije, ali nema mjesta ni očajavanju. Češka reprezentacija imat će priliku na turniru…Ipak, u jakoj su skupini sa Španjolskom, Hrvatskom i Turskom, ali osobine koje ova momčad ima, i koje su im i pomogle da se kvalificiraju na turnir, i dalje im mogu biti korisne. Unatoč problemima protiv Latvije u kvalifikacijama i protiv Škotske u prijateljskoj utakmici, Česi sigurno imaju sposobnost iznenaditi i možda urade baš to na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj.  

Izvor: uefa.com

Leave a Reply