Hrvatska je napokon shvatila ono što je tvrdio i Guardiola: Imamo najboljeg na svijetu!

Hrvatska nogometna reprezentacija sinoć je s lakoćom upisala pobjedu protiv San Marina i s 10:0 došla do rekordne pobjede u povijesti. Da si ne lažemo, protivnik je bio skroman, čak i više od toga, ali bez obzira na to, uvijek je lijepo napraviti nešto pozitivno što dosad nikome nije uspjelo.

Iako Čačić nije uspio isprobati zadnju liniju, kako je pomalo neobično najavio, iz ovog susreta ipak je dobio neke odgovore. Luka Modrić je svjež, nije ga iscrpila naporna sezona u Realu pa je jučer vukao sve konce u igri, dok je Perišić potvrdio da je u ovom trenutku možda i naš najbolji igrač. Pjaca je sigurno osvježenje, Kalinić je potvrdio da se i na njega može računati, baš kao i Srna da nije za ‘staro željezo’. No, možda i najveći dobitak je – Mario Mandžukić. Ne zato što je netko u njega sumnjao, on je godinama jedan od glavnih igrača reprezentacije, već zbog toga što smo napokon sustav podredili njemu, a on je to itekako iskoristio.

Hrvatska je godinama igrala uglavnom kroz sredinu, što je i razumljivo kad tamo imaš Modrića, Kovačića, Brozovića i Rakitića, igrače svjetskog kalibra, ali je Mandžo zbog toga znao patiti. Snašao se on i u takvoj igri, dolazili su njemu i tada ubačaji sa strane, ali jučer ih je bilo više nego ikada.

Pjaca i Perišić bile su dvije ‘plutajuće mine’, oni su ‘kupili’ ove lopte kroz sredinu, a Mandžo je uvijek bio prvi na ovim ubačajima sa strane. Strinić je nekoliko puta lijepo ubacio, ali ipak je prednjačio Srna koji je odigrao iznimno dobru utakmicu, a Mandžo potvrdio da je kralj kaznenog prostora.

– Mandžukić je najbolji svjetski napadač u kaznenom prostoru, on je tamo kralj. Kada je u pitanju igra glavom, nitko na svijetu nije mu ravan, kazao je Pep Guardiola dok je još u Bayernu surađivao s Mandžom. Iako su njihovi odnosi bili daleko od idealnih, činjenicu da je Mandžo ‘kralj glave’ ni on nije mogao ignorirati. Jučer smo to (napokon) shvatili i mi, a to je rezultiralo trima pogocima, od čega su dva bila udarcem glavom. Bio je to i njegov rekordni učinak na jednom susretu, dosad je samo Ircima, Kameruncima i Cipranima zabio po dva komada. Mnogi će sada reći da protiv San Marina nije teško zabiti, ali nije li Heynckesov Bayern bio na krovu Europe kada je igru do određene mjere podredio Super Mariju!? A tamo su ga čuvali malo jači ‘španeri’.

Izgledali smo na Rujevici puno raznovrsnije, a ako ćemo to pokazati i na Euru, bit će teže ‘pročitati’ našu igru.

Ono što još može radovati Čačića je i pristup, nije bilo opuštanja niti u jednom trenutku, gas je cijelo vrijeme bio stisnut do daske. San Marino, naravno, nije mjerilo, na Euru će biti znatno teže, ali samopouzdanje je sigurno poraslo. Čačić se sada mora pobrinuti da naši ne polete i shvate da im je ovo bio samo dobar trening.

Izvor: večernji list

Leave a Reply