Hrvatska zadivila Europu: ‘Kako je moguće da imate takve igrače?’

Na press-konferenciji u kampu hrvatske nogometne reprezentacije vrvjelo je inozemnim novinarima. Podrazumijeva se da su portugalski mediji najviše zainteresirani, jer se Portugal u osmini finala sastaje s Hrvatskom, no bilo je podosta novinara i iz ostalih velikih europskih medija.

Novinar uglednog L’Equipea Yohann Hautbois zamolio nas je za razgovor i malo dublju analizu hrvatske reprezentacije i hrvatskog nogometa općenito.

“Redakcija me je poslala da napravim priču o Hrvatskoj. Vaša reprezentacija je hit prvenstva, prometnula se u jednog od glavnih favorita Eura. Naš list ju je proglasio najboljom reprezentacijom, a vašeg izbornika najboljim trenerom prvog dijela turnira”, kazao nam je Hautbois pa nastavio:

“Pogledao sam koliko stanovnika ima Hrvatska i ostao paf. Kako je moguće da zemlja sa samo četiri i pol milijuna ljudi ima tako dobre igrače”, retorički nas je upitao.

Nakon navijačkih izgreda u Saint-Etienneu, francuski mediji i njihovi novinari malo bolje su se upoznali sa situacijom u Hrvatskoj.

“Znamo za probleme između navijača i Saveza, čuli smo za korupciju i da su podignute neke optužnice protiv čelnih ljudi. Znamo i da imate prilično lošu infrastrukturu. Stoga se pitamo kako uspijevate odgojiti takve igrače?”

To je pitanje koje si i sami postavljamo. Nemamo neki poseban odgovor osim prirodne nadarenosti i talenta našeg naroda. Sve ostalo je pod velikim upitnikom.

“Što bi tek bilo da imate uvjete kao zapadne države”, uzvratio je kolega.

Kako su Francuzi vidjeli hrvatsku reprezentaciju prije Eura i sada nakon što je pobijedila veliku Španjolsku? Jesu li iznenađeni?

“Znali smo da imate dobru reprezentaciju, ali moram priznati da sam osobno iznenađen. Nisam očekivao da će Hrvatska pobijediti Španjolsku, posebice kada su izašli početni sastavi. Mislio sam da će Španjolska riješiti utakmicu bez većih problema. No, grdno sam se prevario. Očito je da su vaši mladi igrači jako dobri. Mnogi će završiti u velikim klubovima. Pjaca me najviše oduševio, nizao je Španjolce kao da je odigrao stotine takvih utakmica”, kazivao nam je kolega.

Je li za vas Hrvatska favorit protiv Portugala?

“Jest, ali ne samo protiv Portugala. S obzirom na dosadašnje igre i ždrijeb mislim da je uz Španjolsku i Njemačku glavni favorit Eura.”

“Hrvatsku i Belgiju vidim u polufinalu prvog dijela ždrijeba i Hrvatskoj dajem prednost, a u drugom je velika gužva, teško je bilo što prognozirati. Velike sile će se međusobno razračunati.”

Ne vjerujete u Francusku? Prije početka Eura bila je uz Njemačku prvi favorit Eura.

“I dalje se nadam. Plasirali smo se u drugi krug bez većih problema, ali nisam oduševljen onim što je pokazala momčad Didiera Deschampsa. Napad još kako tako funkcionira, ali obrana mi ne ulijeva povjerenje. Imamo dosta problema u zadnjem redu i nisam siguran da se to može popraviti. Neki igrači nisu u formi, drugi su prilično umorni, prije svih Blaise Matuidi. O njemu igra dosta ovisi. Ne znam, vidjet ćemo kakvi smo kada dođu utakmice protiv velikih. Ovo do sada nije neko mjerilo”.

Ostali?

“Italija je izgledala dobro, ali teško će protiv Španjolske. Nikad ih ne treba otpisati, Talijani su pružili dobru momčadsku igru, ali mislim da im za veliki rezultat nedostaje igračka kvaliteta. Nemaju neku zvijezdu na koju bi se mogli osloniti u presudnim trenucima. Španjolci su me najviše oduševili do utakmice s Hrvatskom. Mislim da su uz Hrvatsku pokazali najviše na turniru. Izgubili su od Hrvatske, ali mislim da će izvući pouke i da će biti jako opasni”, zaključio je kolega.

Da je hrvatska reprezentacija pravi hit Europskog prvenstva, potvrđuje i izbor uglednog francuskog lista L’Equipea  koji je vatrene proglasio najboljom momčadi  Eura!

Luka Modrić i Ivan Perišić uvršteni su u L’Equipeovu idealnu momčad, dok je Ante Čačić proglašen najboljim izbornikom.

Ujedno je Perišić najbolje ocijenjeni igrač s prosječnom ocjenom 7,33, a nakon njega slijede Velšanin Bale, Mađar Kleinheisler, Belgijac Meunier i Francuz Kante s ocjenom 7. Luka Modrić ocijenjen je sa 6,67.

Zanimljivo je da Francuzi u najbolju momčad nisu uvrstili svoju zvijezdu Dimitrija Payeta.

Hrvatsku je najboljom proglasio i britanski Guardian i to ponajviše zbog pobjede nad Španjolskom.

– Najvažnija stvar iz pobjede protiv Španjolske jest činjenica da su i bez Luke Modrića ostali sila na koju treba računati. Dosad smo o Hrvatskoj pisali kao o pritajenom favoritu, međutim, sad bi to bilo podcjenjivanje, pogotovo zato što im je u drugoj fazi put lakši. Premda su Hrvatima Luka Modrić i Ivan Rakitić najveće zvijezde, Ivan Perišić njihov je najbolji igrač. U obrani su čvrsti, a i Mario Mandžukić  mogao bi dati svoj obol u napadu – piše Guardian.

Izvor: GOL.hr/ večernji.hr

Leave a Reply