Hrvatski kamp će čuvati i antiteroristička jedinica, a utakmica sa Španjolskom među najrizičnijim

Nikada u povijesti jedno nogometno natjecanje nije bilo pod tolikim sigurnosnim mjerama kao što će biti idući Euro u Francuskoj. Potvrdila je to i utakmica Francuske i Rusije na Stade de France koju je osiguravalo rekordnih 4000 policajaca i zaštitara. Na svakog 20. navijača bio je jedan pripadnik osiguranja, a svaki gledatelj na putu do svoje sjedalice morao je proći četverostruku kontrolu! Koliko su mjere osiguranja bile jake najbolje potvrđuje da su ulaze u stadion otvorili čak četiri sata prije utakmice.

Zbog Eura zatvaraju granice

A mjere na utakmicama Eura u Francuskoj bit će još i strože. Postojat će čak pet načina kako će Francuzi kontrolirati da im na stadion ne uđu teroristi, ali i huligani s bakljama, petardama…

– Na prvom ulazu u stadion baš svakom navijaču pregledat će se osobni dokument, koji će se morati slagati s imenom na ulaznici. Nakon toga svaki navijač prolazit će detektor metala, a potom i pretragu tijela, torbica. Također, sve će se snimati kamerama, bit će pokriven baš svaki milimetar na stadionu i oko njega. Na svakoj utakmici bit će i posebna antiteroristička jedinica – poručio je francuski ministar unutarnji poslova Bernard Cazeneuva.

Iako je potpredsjednik Uefe Talijan Giancarlo Abete poručio da postoji malena mogućnost da se zbog opasnosti od terorizma neke utakmice Eura odigraju pred praznim tribinama, francuski predsjednik François Hollande prekjučer je to demantirao. Snažno je poručio da neće ustuknuti pred prijetnjama terorista.

– Odgoda Eura baš nikada nije bila opcija. Utakmice će se igrati, i to pred punim tribinama. Želimo pokazati da sport neće podleći pritisku i prijetnjama terorista – poručio je François Hollande, koji je i naglasio kako su privatne tvrtke već osigurale dodatnih 3000 zaštitara, a proračun namijenjen sigurnosti Eura povećan je za 15 posto.

Velike mjere osiguranja bit će i u kampu hrvatske reprezentacije u Deauvilleu.

– Imat ćemo veliko osiguranje u kampu, ali i u njegovoj široj zoni. Za osiguranje reprezentacije Francuzi su nam osigurali zaštitare, policiju, ali i antiterorističku jedinicu. Zbog svega toga uvjeren sam da će sigurnost biti na najvišem mogućem nivou te da će se naši igrači i stožer moći koncentrirati samo na nogomet – rekao je povjerenik Hrvatskog nogometnog saveza za sigurnost Miroslav Marković i dodao:

– Srećom pa smo za bazu odabrali Deauville, izdvojeno mjesto u Normandiji koje je već samo po sebi dosta sigurnije.

Što se tiče hrvatskog kampa, u njemu neće biti i hrvatskih policajaca, kao što je to bio slučaj na nekim prošlim europskim i svjetskim nogometnim prvenstvima.

– Francuzi su poručili da ne trebaju naše policajce u kampu, no u sklopu međunarodne policijske suradnje dio hrvatskih specijalaca bit će raspoređen po Francuskoj – kazao je Marković.

Na radnom sastanku u Parizu Marković je upoznao i cijelim režim osiguranja Eura.

– Nesumnjivo će ovo biti Euro s najvećim stupnjem osiguranja u povijesti. Bit ćenekoliko krugova osiguranja oko stadiona, a policajci će punktove imati i po gradu. Naravno, u osiguranje su uključene i sigurnosne službe, a Francuska će za vrijeme Eura zatvoriti i granice, to jest na starim granicama sa susjednim zemljama bit će policija koja će selektivno pregledavati vozila i navijače – zaključio je Marković, koji je pravi čovjek za sigurnost naših reprezentativaca, jer ima 21-godišnje iskustvo rada na važnim pozicijama u policiji.

Rizik na Hrvatska – Španjolska

Uefa je poručila da će ovih dana izdati upute kako se trebaju ponašati navijači, što će im biti dopušteno, a što ne.

Od 51 utakmice koja će se odigrati na Euru njih devet označeno je rizičnijima. Zanimljivo, među utakmice većeg rizika Uefa je uvrstila i onu između Španjolske i Hrvatske u Bordeauxu 21. lipnja. Razlog potrebe većeg stupnja sigurnosti jest to što će se tog dana u tom gradu održavati i veliki festival glazbe pa će stoga biti još više ljudi, turista i navijača…

U navijačku zonu bez ruksaka, a postojat će i kampovi za navijače

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da će najveći problem za policiju biti osigurati navijačke kornere, koji će biti u svakom od 10 gradova domaćina.

– Najmanji navijački korner primat će 10.000 navijača, a najveći, onaj u Parizu, čak 120.000 navijača. I tamo će mjere osiguranja biti strahovito velike, pred ulazom će biti detektori metala, a navijači neće smjeti unositi torbe ni ruksake, već samo male torbice – rekao je povjerenik HNS-a za sigurnost Miroslav Marković i dodao:

– Zanimljivo, Francuzi će imati i navijačke kampove, u kojima će se moći doći sa šatorima i kampirati. Tako će lakše, na jednom mjestu, snage sigurnosti kontrolirati navijače.

Izvor:večernji.hr

Leave a Reply