Hrvatski navijači – bili i ostali 12. igrač naše reprezentacije

Još od prvog službenog nastupa Hrvatske na velikim natjecanjima, kada su Vatreni u Engleskoj, kolijevci nogometa, 1996. godine stigli do četvrtfinala Europskog prvenstva, hrvatski navijači u velikom broju prate našu reprezentaciju na najvećim nogometnim smotrama.

Iako je povijest zabilježila i pokoji izgred, hrvatski navijači su zbog svojeg gromoglasnog navijanja čitavih 90 minuta (a nekada i duže, kako se pokazalo onog crnog petka u Beču 2008. protiv Turske), često dobivali pohvale stranih navijača i medija zbog sjajne atmosfere koju su pripremili na nogometnim utakmicama. Hrvatski navijači našoj su reprezentaciji u pravilu bili „12. igrač“ na terenu.

Kako je sve krenulo?

Hrvatska je četvrtfinale tog prvog Eura u Engleskoj izgubila 1:2 od Njemačke, uz odmaganje švedskog suca Leifa Sundella, ali i zbog vlastitih grešaka. No, nakon te utakmice, cijeli se svijet upoznao s malom državom koju su predstavljali igrači i navijači u jedinstvenim crveno-bijelim “kockicama”.

Hrvatski navijači na toj su utakmici napravili sjajnu atmosferu. Iako brojčano nadmoćni, Nijemci se na legendarnom Old Traffordu nisu čuli kraj hrvatskih bubnjeva i grlatog navijanja koje je bilo popraćeno mahanjem crveno-bijelim zastavama i šalovima.

Hrvatski navijači pratili su našu reprezentacija gdje god da je Hrvatska igrala, a posebno su se iskazali na europskim prvenstvima, kao i na Mundialima u Francuskoj i Njemačkoj. Osim samog stadiona, crveno-bijele “kockice” mnogo su puta okupirale glavne trgove gradova u kojima je Hrvatska igrala. Bilo da su Vatreni igrali u Sheffieldu, Nottinghamu, Manchesteru, Leiriji, Lisabonu, Beču, Klagenfurtu, Gdanjsku ili Poznanju, naši su navijači napravili pravi “šou” u gradu.

 


Izvor: jutarnji list

Leave a Reply