Fri. May 24th, 2024
utjecaj tehnologije na djecu

Djeca su od malih nogu izložena tehnologiji i utjecaju koji ima na društvo. Kad ste posljednji put popili piće s prijateljima, bez da je itko od prisutnih pogledao na mobitel? Sve češće nailazimo na društva okupljena oko jednog stola, svih očiju uprtih u male ekrane. Nerijetko se nešto novo viđeno mora podijeliti i ostalima koji su prisutni.

Utjecaj tehnologije na djecu ne mora nužno biti negativan. Ako roditelji dopuštaju ograničeno vrijeme provedeno ispred ekrana, djeca na ovaj način mogu naučiti koristiti se tehnologijom na odgovoran način. Tehnologija nam služi kako bismo saznali nove informacije, pratili događanja u cijelom svijetu. Sve češće naručujemo nove stvari online, upisujemo tečajeve koji se održavaju putem interneta, plaćamo račune online. Ukratko, postali smo ovisni o malim ekranima. Kako se to ne bi dogodilo i generacijama koje će nas naslijediti. pametno bi bilo djecu učiti odgovornom surfanju od malih nogu. No to onda znači da ćemo se i sami morati toga pridržavati. Što uopće nije lako. Jer sve se nalazi online.

Kako tehnologija utječe na ljude?

utjecaj tehnologije na ljudeOno na što ni odrasli nisu imuni je činjenica da pretjerano korištenje tehnologije čini pojedinca usamljenim. Kad malo bolje razmislite, većinu vremena online provodimo na društvenim mrežama. Odnosno mrežama koje nas uče svemu samo ne kako biti društven.

Činjenica je da online komunikacijom stječemo lažni osjećaj pripadnosti. Zašto lažni? Zato što se gašenjem ekrana gasi i pripadnost istoj skupini. Online morate svaki put ponovo dokazivati tko ste. Morate biti ustrajni u dokazivanju tko ste. Ovo je definitivno još jedan loš utjecaj tehnologije na djecu.

Razlika je velika naspram doba kad je bilo normalno da se djeca igraju na otvorenom do kasnih sati. U interakciji s drugom djecom, pogotovo u obliku nestrukturirane zabave i dječje igre, djeca uče rješavati probleme, smirivati sukobe, stvaraju mišljenja i grade karakter. Da ne spominjemo društvenost, koja se razvija na ovaj način i osjećaj solidarnosti kad nekome treba pomoći. Druženje na internetu je postala realnost najviše zbog FOMO osjećaja, odnosno osjećaja da nešto propuštamo ako nismo online (Fear Of Missing Out). Razni oglašivači na Internetu koriste upravo provokaciju straha da će djeca nešto propustiti, ako nisu online. Automatski se stvara vjerovanje među vršnjacima da dijete nije dovoljno kul kako bi se družilo s onima koji znaju što se događa online.

Usamljenost ili namjerno osamljivanje?

utjecaj tehnologije na djecu

Pretjerano korištenje tehnologije čini djecu i odrasle usamljenima, no to nije isto što i namjerno osamljivanje. Namjerno osamljivanje najčešće vidimo u grupi, kad je cijelo društvo na jednom mjestu, svih očiju uperenih u male ekrane. Ne treba naglašavati da se radi o djeci, kad ista skupina može biti i grupa sredovječnih prijatelja, ako ne i roditelja. Ono što bi uvelike pomoglo da tehnologija ne utječe loše na djecu je disciplina roditelja kad su pametni ekrani u pitanju.

Studije pokazuju da dva ili više sati pred ekranom navečer mogu ozbiljno poremetiti val melatonina potreban da biste zaspali. Kako je nedostatak sna veliki problem koji neki ljudi rješavaju tabletama za spavanje, razmislite o isključivanju svih elektroničkih uređaja barem sat vremena prije spavanja, minimalno. Pokušajte čitati knjigu, okupati se ili se baviti nekom drugom vrstom opuštajuće aktivnosti.

Istraživanje znanstvenika Child i Lawton iz 2017. godine je pokazalo lošu stranu koju ima utjecaj tehnologije na djecu. Za vrijeme istraživanja interakcija između majke i djeteta je bila prekinuta zvonjavom mobitela u nepredviđenim vremenskim intervalima. Interakcija je bila učenje novih riječi. Svaki put kad bi majku i dijete u učenju prekinuo mobitel, dijete bi teže naučilo sljedeću riječ. Dok je učenje trajalo bez smetnje, dijete je puno brže učilo i pamtilo nove riječi. Još jedno istraživanje je pokazalo da su djeca otprilike 7,5 sati na mobitelu dnevno, što uvelike smeta i njihovom snu. Također je dokazano da im pretjerano korištenje tehnologije ne pomaže kod učenja i stjecanja novih sposobnosti. Ono što je sigurno je da djeca oponašaju ponašanje odraslih i uzimaju za normalno sve što odrasli rade bez preispitivanja. Isto tako i korištenje tehnologije.