Tue. Oct 3rd, 2023
kettlebell

Redovito vježbanje nam pomaže da postanemo i ostanemo vitalni, zdravi i uvijek u pokretu. Jednako tako izvođenje istih vježbi može dovesti do osjećaja dosade pri vježbanju. Zato svako toliko valja unijeti novu vježbu u svoju rutinu, nešto zbog čega ćete s većim zadovoljstvom nastaviti redovitu tjelovježbu.

Jedna od sprava koja će svakako pomoći jesu klupe za vježbanje. One omogućuju raznovrsnost pri vježbanju te različite tehnike kojima se mogu poslužiti svi, čak i oni koji ne ciljaju veliku mišićnu masu.

Klupe za vježbanje

Bench press je najčešća i najpopularnija vježba s teretom koja ne bi bila moguća bez klupe za vježbanje. Važno je pritom da je opterećenje primjereno onome koji izvodi vježbe te ispravna tehnika.

Klupe za vježbanje su iznimno korisne kad je u pitanju izgradnja prsnih mišića. Unatoč brojnim varijacijama vježbi, potrebno je savladati ispravnu tehniku kako ne bi došlo do ozljede i drugih neželjenih posljedica.

 

Što treba izbjegavati prilikom korištenja klupe za vježbanje?

Laktovi  – prvo i osnovno što je potrebno primijeniti jesu fiksirani laktovi. Ako laktovi bježe onda nećete moći pravilno dizati teret. Osim toga, opterećenje se neće moći ravnomjerno raspodijeliti što može uzrokovati ozljede na ramenima, lopaticama i vratu.

Klupe za vježbanje

Osim laktova zglobovi predstavljaju najveći problem kod početnika na klupi za vježbanje. Opušteni zglobovi nisu opcija. Osim što s opuštenim zglobovima nećete moći podići željenu težinu, može doći do boli u ručnim zglobovima zbog neugodnog osjećaja. Ono u čemu se svi iskusni vježbači slažu jest da ispravan osjećaj u zglobovima dolazi nakon nekog vremena redovitog vježbanja. To se također zove i mišićna memorija.

Idealna širina hvata se razlikuje od osobe do osobe. Tu lako dolazi do zabune jer širina hvata na neki način znači i položaj zglobova. No, ono što je važno imati na umu je sljedeće. Ako je hvat preširok to će uzrokovati smanjenje ukupne snage. Preuzak hvat može uzrokovati preveliki stres na bočnu stranu zglobova.

Lopatice bi trebale biti uvučene i fiksirane. U suprotnom može značiti da ste se loše namjestili te da će patiti i snaga i forma. U tom slučaju ramena i gornji dio torza su na udaru te lako može doći do ozljede.

Stopala su jako važna kod bench pressa ili klupe za vježbanje. Pravilan smještaj stopala će pomoći kod podizanja tereta na više načina.

 

Korisni rekviziti za vježbanje – kettlebell

Unesite raznolikost u svoju rutinu vježbanja uz pomoć kettlebell-a, jednostavnog rekvizita koji se preporuča svim vježbačima koji žele zadržati vitku liniju dugoročno.

Za same početnike stručnjaci preporučuju kettlebell od 8 kg za žene i 16 kg za muškarce. Ukoliko se odlučite za kettlebell vježbe, za sami početak preporučuju se vježbe od 20 sekundi s pauzama od 10 sekundi između.

Ako prelazite na sljedeću seriju vježbi onda uzmite pauzu od 60 sekundi, tokom kojih je dobro istegnuti dio tijela na koji je utjecao kettlebell.

kettlebell

U nastavku donosimo nekoliko vježbi koje će pomoći održati željenu kilažu i vitalnost cijelog organizma.

Kettlebell čučnjevi – idealna vježba za toniranje mišića nogu i donjeg dijela tijela. Držite kettlebell objema rukama dok su noge u širini kukova. Prilikom spuštanja prema tlu, pomaknite bokove prema natrag dok su bedra paralelna s tlom. 15-20 ponavljanja je sasvim dovoljno za početnike. Seriju možete povećavati kako osjetite veći nalet kondicije.

Kettlebell ljuljačka – s malo razmaknutim nogama savijte tijelo prema naprijed. Bućicu je potrebno objema rukama prebacivati između nogu. Koristeći zamah, dignite ruke s bučicom u razini grudi. Također 15-20 ponavljanja za početnike.

Navedeni rekviziti za vježbanje nisu preskupi, stanu u svaki prostor (klupe za vježbanje možete sklopiti i složiti ispod kreveta) i praktične su za korištenje, radilo se o početniku ili iskusnom vježbaču.

Sve praktične rekvizite za vježbanje možete pronaći na jednom mjestu, najbolje opremljenom web shopu za fitness opremu fitnesshop.hr.