Fri. May 24th, 2024
AV receiver

Prije nego se bacimo u tehničke izraze koji bi vas mogli dodatno samo zbuniti, potrebno je objasniti za što se točno koristi AV prijemnik ili receiver, te koja je razlika između AV prijemnika i pojačala, s kojim se može postići isti učinak. Prijemnici su kudikamo jeftiniji na tržištu, ali cijena nije toliko bitna u ovom slučaju. Važnije je, po nama, znati točne razlike pri kupnji ovih uređaja te svrha u koju ga želite koristiti. Na osnovu ovih stavki ćete moći ispravno odlučiti koji AV receiver kupiti.

Pa krenimo od osnova.

Što je pojačalo i za što se koristi?

Svjesni smo da za visoko kvalitetnu reprodukciju zvuka, svaki uređaj treba dodatnu pomoć. Sustavi za ozvučenje ugrađeni u istom uređaju neće biti dovoljno jaki za čist i nesmetan zvuk. Na tržištu imate dvije opcije. Kupiti pojačalo ili AV receiver. AV receiver (Audio/Video) je dio elektronske opreme koja se koristi u kućnom kinu.

kućni kino

Svrha ovog uređaja je primati audio i video signale iz više izvora. Uz to, AV receiver dodatno obrađuje zvuk i usmjerava video komponentu na razne prijemnike sa zaslonom, kao što su televizor, laptop ili kompjuter. Koji AV receiver kupiti ćete znati malo bolje nakon što definirate u koje svrhe će se koristiti.

Pojačalo se, za razliku od AV prijemnika, koristi za reprodukciju glazbe u stereo formatu, što znači da omogućuje pojačavanje samo dva kanala. Što se tiče glazbe, više od toga nije ni potrebno. Zapravo, pojačala se koriste samo za slušanje glazbe. Ako tražite uređaj samo za poboljšanje čistoće zvuka, pojačalo je pravi izbor za vas. No, ako želite ujedno i vrhunsku video reprodukciju, onda je AV prijemnik ono što će pomoći.

AVR – audio/video receiver

Kad pričamo koji av receiver kupiti, treba pripaziti na još nekoliko detalja, koji bi vam mogli olakšati odluku. Ulazi za AV receiver mogu dolaziti sa satelitskog prijemnika, radija, DVD playera, Blu Ray playera, konzola za video igre i/ili videorekordera. AV prijemnik se još naziva i prijemnik za kućno kino ili prijemnik surround zvuka. Dodatno se smatra i srcem kućnog kina, jer pruža jednostavan način centriranja sustava u predviđenom prostoru.

AV receiver

Najčešće kombinira tri različite komponente:

  • AM/FM Tuner i/ili internet radio i glazbenih streamova.
  • preamp koji upravlja odabirom zvučne ili video reprodukcije, odnosno uređaj koji se koristi za distribuciju zvuka i videa.
  • višekanalno pojačalo koje najčešće bude ugrađeno u av prijemnik. Isti šalje surround zvuk i napaja zvučnike.

 

Važne značajke pri kupovini AV prijemnika

Osnovne karakteristike AV uređaja na koje biste trebali obratiti pažnju su:

  • izlaz snage
  • surround zvukovi
  • način povezivanja.

Izlaz snage ovisi o vašim potrebama, prostoru u kojem će ovaj sustav biti instaliran i o svrsi u koju će se AV prijemnik koristiti. Imajte na umu da će proizvodi s više izlazne snage biti i cjenovno manje dostupni. Kvaliteta zvuka bi trebala biti na prvom mjestu, zato savjetujemo da dobro istražite sve karakteristike što se tiču surround zvukova prije kupovine.

Svaki prijemnik ima spojeve za zvučnike, zajedno s bar jednim spojem za subwoofer. Savjetujemo kupiti uređaj koji dopušta spajanje preko porte HDMI. Više manje svi uređaji koji se koriste za reprodukciju zvuka i videa, imaju već HDMI utor. HDMI kabel je također lako dostupan u većini bolje opremljenih centara za elektroniku.

Prije kupovine AV prijemnika, savjetujemo da detaljno istražite sve komponente koje će vam biti potrebne za ostvariti maksimalan učinak svog najnovije audiovizualnog receivera.