Ljeto bez odmora = krah na Euru/Mundialu

“Vidi ga kako se vuče… A za klub trči k’o lud, ne boj se. Za lovu ‘oće, za reprezentaciju neće”.

Nema utakmice reprezentacije na kojoj se ne nađe more ‘stručnjaka’ koji nakon ‘dubokoumnog’ promišljanja od cca. 30 sekundi sa svijetom podijele takvu ‘mudrost’. Ne samo Hrvata-‘stručnjaka’. Tako Bosanci komentiraju Pjanića, Srbi Ljajića, Brazilci Neymara, Argentinci Messija… To je taj ‘expert level’ s kauča, s pivom u ruci i navijanjem ‘Ženo… Ka’će ručak’.

Na kraj nam pameti ne pada braniti istinske folere koji dižu puste milijune, a vuku se po terenu k’o poplava jer takvih ima i bit će ih. U svakom poslu. Ali ‘ajmo bar malo promisliti prije nego što reprezentativce pogodimo onime za što su, među ostalim, također plaćeni. Kritikom bez imalo pameti.

Kaže danas izbornik Čačić da će Realovi ‘Vatreni’, Modrić i Kovačić, nakon što obave što imaju u Realu, a prije nego što se priključe reprezentaciji za Euro, imati – 4 slobodna dana. Četiri. Kovačić je i mlađi i sa daleko manje minutaže u nogama ove sezone. Luka je: velemajstor-maratonac, glavni igrač i Reala i Hrvatske, mega-nogometaš od kojeg najzahtjevniji navijači na svijetu uvijek (ali – apsolutno uvijek) očekuju čuda.

Još jednom: ne žalimo ga. On ne razmišlja hoće li nekako pokriti slijedeći račun za struju, ratu kartice s kojom kupuje hranu za obitelj, knjige i pokazne karte djeci i slično, dok sam koji put i nije baš najsitiji jer… Jbg, nema se baš uvijek. To je prosječni hrvatski navijač i tom čovjeku, nogomet na stranu, nije lako. Pa mali podsjetnik za sve prosječne navijače:

SP ’98 – Ronaldo totalno ‘puknuo’ prije polufinala s Francuskom

SP ’02 – Aktualni svjetski i europski prvaci Francuzi: ispali u skupini

EP ’04 – Raspad sustava većine favorita

SP ’06 – Kaka, R.Carlos, Juninho… Kolektivni brazilski krah na Mundialu

EP ’08 – Portugalci, Talijani i Nizozemci pukli u prvoj nokaut-rundi

SP ’10 – Argentinci i Brazilci ‘lipsali’ u četvtrfinalu

EP ’12 – Nizozemci ispali u skupini, Francuzi i Englezi u 1/4-finalu

SP ’14 – Španjolska, Italija i Portugal se raspali odmah u skupinama

Nabrojali smo samo ‘ugrubo’, a sve to zajedno – nije slučajno. Igrači klubova koji najdalje odu u Europskoj i Ligi prvaka, na pripreme za Euro ili Mundial uskaču kao što će Modrić ovog ljeta. Sa odmorom dovoljno ‘dugim’ da triput poljube djecu za laku noć i eventualno stignu posjetit’ rodbinu u mjestima iz kojih su krenuli prema nogometnim vrhovima.

S kim smo u skupini na Euru? Sa Španjolcima (neka ih, dužni su nam od prošlog Eura, a i najiscrpljeniji su na kontinentu) te – Turcima i Česima. Turska možda nije onako krcata talentom kao prije 10-ak godina, a Češka sigurno nije na razine one iz ’90-ih, ali ljudi… To su ozbiljne i jake reprezentacije čiji će igrači imati skoro pa normalan odmor i skoro pa normalne pripreme za Euro. Dok će Modrić, Rakitić, Mandžukić, Perišić, Brozović… Ravno iz najjačih liga i(li) završnica euro-kupova uskočiti na prvi sudački zvižduk za prvu utakmicu na Europskom prvenstvu.

Krahirali su Ronaldo, Zidane, R.Carlos, Sneijder, Messi, Rooney, Pirlo… Ne daj Bože da se dogodi i Modriću i Rakitiću, ali – nije nemoguće. To što su ljudi sumanuto dobro plaćeni ne znači da ne mogu biti i fizički i mentalno iscrpljeni. Imajmo to na umu.

‘Ajmo Hrvatska!

Izvor: hrvatska reprezentacija

Leave a Reply