Luka Modrić i Mateo Kovačić ne idu na pripreme 
za Euro!

U subotu je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Ante Čačić, sa svojim pomoćnikom Antom Mišom, bio u Gelsenkirchenu i gledao utakmicu Schalke – Bayer Leverkusen. Nažalost, izbornik nije dugo gledao Jedvaja jer zbog ozljede (kontuzija metatarzalne kosti) morao je izaći već u 32. minuti. Ali, Jedvaj nije sporan, bit će putnik za Euro.

Dan poslije, Čačić i Miše produžili su do Mönchengladbacha, gdje su bili nazočni okršaju Borussije i Hoffenheima, čiji je napadač Andrej Kramarić također uskočio u “francuski vlak”. Njemačka je turneja, inače, bila predzadnja u Čačićevim planovima uoči Euro- a, sljedećeg bi tjedna trebao posjetiti europski istok. Posjetit će Vedrana Ćorluku u Moskvi, a svoje će radne putešestvije i druženja s reprezentativcima okončati u Kijevu, gdje će razgovarati s Domagojem Vidom i kapetanom naše nacionalne vrste, Darijom Srnom.

Naputovao se Čačić ovoga proljeća, posjetio je svakog našeg reprezentativca, želio je u pojedinačnim razgovorima upoznati karakter i osobnost igrača koje ima u svlačionici. U Engleskoj je, pak, posjetio i bivšeg izbornika Slavena Bilića, koji mu je prenio svoja iskustva vođenja momčadi s dva Euro- a  (2008. i 2012. godine).

K tome, Čačić je taj posjet iskoristio i za definitivni dogovor s kondicijskim trenerom Miljenkom Rakom, s kojim je surađivao u Dinamu, a Rak je, podsjetimo, bio i član Bilićeva stručnog stožera na dva spomenuta Euro- a . Hrvatska je na tim natjecanjima, posebno 2012. u Poljskoj i Ukrajini, bila fantastično tjelesno pripremljena, možda najbolje otkad naša momčad igra na velikim natjecanjima. Za to su velike bile Rakove zasluge, a to nije bilo lako učiniti, budući da su na pripreme za EP došli igrači u različitom tjelesnom stanju. Neki su bili “izraubani” nakon naporne sezone, drugi su, pak, bili u optimalnom stanju, a trećima je nedostajala minutaža u klubovima. I sve je to Rak uspio nivelirati.

Slična će situacija biti i krajem svibnja ove godine (okupljanje reprezentativaca je 20. svibnja u Zagrebu), Rak će opet morati podijeliti igrače u skupine i dozirati im rad, kako bi nakon dvoipoltjednih priprema svi bili podjednako svježi, odmorni, ali i tjelesno spremni za veliki izazov.

A uđe li madridski Real u finale Lige prvaka (28. svibnja u Milanu), Luka Modrić i Mateo Kovačić preskočit će kompletne pripreme za Francusku! Veći je problem, naravno, s Modrićem, koji igra cijelu sezonu.

– Naravno da je to s jedne strane problem, međutim oni će biti u natjecateljskom ritmu gotovo bez prekida, a Real će ih neprijeporno osvježiti uoči tog finala. Naravno, morat će imati tri-četiri slobodna dana i priključit će nam se krajem rovinjskih priprema. Bude li tako, samo bih želio da osvoje naslov europskog prvaka jer bi onda u sjajnom raspoloženju došli u Rovinj! U suprotnom, morat ćemo ih psihološki dizati – kaže izbornik.

Pripreme će Hrvatska odraditi u dva termina – 23. svibnja momčad odlazi u Sveti Martin na Muri, gdje će ostati do 27. svibnja. Tog će dana odigrati prvu pripremnu utakmicu, s Moldavijom u Koprivnici, koja je uskočila umjesto Irana. Nakon utakmice u Koprivnici, Čačić će igračima dati slobodan dan, a potom će, 29. svibnja, krenuti na završni dio priprema u Rovinj. Nakon utakmice protiv San Marina, 4. lipnja na Rujevici, naša će se momčad oprostiti od domaćih navijača i 7. lipnja poletjeti za Francusku. Prvu utakmicu u skupini igramo s Turskom 12. lipnja u Parizu.

Izvor: večernji list

Leave a Reply