Navijači, pažnja: bitni kontakti, informacije i savjeti za sve koji putuju u Pariz!

Za sve naše navijače koji će se zaputiti u Pariz na utakmicu protiv Turske, a predviđa se da će nas biti više od 10 tisuća, donosimo najbitnije informacije i vrijedne savjete.

Još samo malo i iščekivanje je napokon završilo. Počinje prvenstvo! Svima koji će se zaputiti (ili već jesu) u Pariz na utakmicu protiv velikog rivala Turske (12. lipnja), donosimo najbitnije kontakte, informacije i savjete.

Točno ispod Eiffelovog tornja, francuske vlasti organizirale su veliku fan zonu. Eiffelov toranj, vjerujemo, neće vam biti problem pronaći, kao ni hrvatske navijače u jedinstvenim crveno-bijelim obilježjima. Oni će vam, sigurni smo, pomoći s potrebnim informacijama.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske otvorilo je ured i dežurni telefon za hrvatske navijače koji se nađu u nevolji. Broj dežurnog telefona je 0033671486703. Također, MVP RH će otvoriti svoje urede u Saint Etienneu i Bordeauxu u kojima igramo protiv Češke i Španjolske.

Adresa Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj je 7, square Thiers, Pariz.  Kontakt telefon je 0033153700280, a e-mail adresa vrh.pariz@mvep.hr.

Broj za hitne slučajeve u Francuskoj je 112.

Poznato je da Francuzi nisu najbolji govornici engleskog (ili to ne žele biti), no za vrijeme Eura po gradu će biti dovoljno informacija na engleskom jeziku. Info centar  za sve navijače u Parizu nalazi se na adresi 25 Rue Des Pyramides 75001 Paris, a možete ga kontaktirati putem e- maila  na adresi courriels@parisinfo.com.

Pahi Emanuele UbOldi

Ako imate pametni telefon, skinite službenu UEFA EURO 2016 Fan Guide aplikaciju u kojoj ćete pronaći sve relevantne informacije oko transporta, smještaja, ulaznica te gdje odlagati otpad, kako sačuvati energiju i ostale društveno odgovorne stvari. Aplikacija sadrži i “breaking news”, rubriku koja će vas odmah obavijestiti ako dođe do zastoja u prometu ili nekih drugih nepredviđenih događaja u gradu.

Prema nekim (rekli bismo pretjeranim) procjenama u Parizu se očekuje čak 100 tisuća Turaka.  Kako god, bit će ih puno, no svi smo sigurni da ćemo ih nadglasati na Parku prinčeva.

Iako postoji opasnost od terorističkih napada, francuske vlasti uvjeravaju javnost da su poduzete mjere predostrožnosti i da do napada neće doći. No, budite na oprezu i nemojte se unositi u facu francuskim organima reda ako vam upute kakvu naredbu.

Što se cijena tiče, Francuska ni inače nije jeftina zemlja, a cijene su zbog Eura skočile u “nebo”. Kao i u većini europskih metropola, što ste dalje od centra, to ćete jeftinije proći.

Ako želite uživati u ljepotama Pariza, uz nezaobilazni Eiffelov toranj, ne propustite Trijumfalna vrata, palaču Versailles, katedralu Notre Dame, Louvre, brodove-restorane na rijeci Seini (koja do nedjelje više neće biti nabujala), Moulin Rouge …

Pahi Flickr Moyan Brenn

Još jedan savjet: ako ste mislili dan prije naše utakmice posjetiti najveću francusku luku Marseille- nemojte. Osim što je Marseille grad s najvećom stopom kriminala u Francuskoj, 11. lipnja na Velodromeu igraju Engleska i Rusija. Očekuje se do 100 tisuća engleskih i ruskih navijača koji nisu u najboljim odnosima, a nisu poznati ni po miroljubivosti.

Izvor: navijačnica/ jutarnji list

 

Leave a Reply