Nijemci ovako pišu o hrvatskom centarforu: “Još uvijek čeka da se osveti Guardioli.”

Njemački list Süddeutsche Zeitung u oporavljenom napadaču Juventusa Mariju Mandžukiću prepoznao je – osvetnika.

Nijemci ovako pišu o hrvatskom centarforu:

“Njegov pogodak donio je Bavarcima slavu u finalu Lige prvaka 2013. godine, a imao je ugovor s Bayernom do ljeta 2014. godine. Ali, tada je u München došao Pep Guardiola kojemu se staromodni napadač Mandžukić nije uklapao. Prodan je u Atletico, gdje se zadržao jednu sezonu, pa je završio u Torinu i još uvijek čeka da se osveti Guardioli.”

Citira se i jedna navodna Mandžukićeva izjava:

“S Guardiolom ne bih više ni kavu popio!”

Subjektivni kakvi već jesmo kad su naši igrači u pitanju, u ljeto 2014. godine svi smo se u tom hladnom španjolsko-hrvatskom ratu u Bayernovoj svlačionici svrstali uz Mandžu. Pripisivali smo Pepovu odbojnost prema Mariju Španjolčevu netrpljenju igrača jakih karaktera (kao što navodno nije podnosio ni Ibrahimovića u Barceloni), nametnuvši tako sasvim prigodnu zamjenu teza.

Istina je, dakako, ponešto drukčija. Opisao ju je Guardiola u svojoj autobiografiji.

“S Mandžukićem uvijek morate biti na oprezu. Naš je odnos u manje od dva mjeseca od poštovanja i potpore prerastao u nešto negativno. Ako bi Götze dobio prednost, Mario bi postao hladan i nezainteresiran”, naveo je Guardiola, uz dodatak nakon kojega priča o sukobu dviju jakih karaktera pada u vodu:

“Na početku smo imali preliminarni razgovor i bilo je napeto. Nismo počeli dobro, od prvog dana vidjelo se da nećemo biti prijatelji, da među nama nema ‘kemije’. Ali kažem vam i da ne postoji bolji od njega, nitko ne može toliko raditi, lomiti protivnika i davati sve od sebe na terenu. U karijeri nisam imao središnjeg napadača poput njega.”

Daleko od toga da Pep Guardiola nije cijenio Mandžukića, pa i prije Ibrahimovića. On bi, dakako, i prešao preko njihove mušičavosti kada bi oni bili tipovi napadača koje traži njegova nogometna filozofija. A to je napadač vrhunske tehnike, s izraženijim smislom za suradnju, pokretljiviji, brži, okretniji i ubojitiji. Nimalo ne podcjenjujući Mandžu, Pep je sve to dobio u Robertu Lewandowskom.

Sjetimo se sličnoga primjera iz Pepove raskošne biografije: čim je 2010. poslao Zlatana iz Barce u Milan, doveo je Villu iz Valencije i s njim odmah postao europski prvak. Tako to radi trener vizionar, opsjednut nogometnom evolucijom, čija je napadačka igra razrađena do savršenstva.

Ipak, koristi koje je Villa donio Barceloni, Pep s Lewandowskim još nije dobio u Bayernu, iz samo jednoga razloga: zato što je suvremenik najmoćnije klupske momčadi svih vremena, Barcelone s Messijem, Neymarom i Suarezom. Koliko god je Pep uspio od Bayerna napraviti nezaustavljiv, spektakularno dojmljiv i moćan stroj, takvoj Barceloni on još uvijek nije dostojan suparnik.

Ako je Robert Lewandowski u godinu i pol dana nadmašio Mandžin dvogodišnji napadački učinak u Bayernu, Poljak će se Brođaninu teško približiti po broju trofeja u najvećem njemačkom klubu. Mandžo ih je naslagao čak osam: po dva prvenstva i kupa, njemački i europski superkup, Ligu prvaka i Interkontinentalni kup. Lewandowski ima samo jedan: Bundesligu.

Zanimljivo mišljenje o srazu Juventusa i Bayerna dao je bivši trener Bavaraca Ottmar Hitzfeld. Nijemac bez imalo zavisti i ljubomore plješće Guardioli. Ali ne njegovoj napadačkoj raznovrsnosti, nego betonskoj obrani.

– Bayern ima toliko ozlijeđenih igrača, ali i unatoč tome, Guardiola je s obranom napravio umjetničko djelo. Njezima stabilnost i nepropusnost impresivni su. Bayern će nadvisiti Juventus upravo u tom segnemtu igre – najavio je slavni trener.

Leave a Reply