‘OKO SOKOLOVO’ NA EURU U FRANCUSKOJ: Uefa izabrala gol tehnologiju za nogometni spektakl

Nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, gol tehnologija bit će korištena i na skorašnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj, a UEFA je izabrala sustav ‘Hawk Eye’.

Hawk Eye funkcionira na taj način da sedam brzih kamera, koje su postavljene iznad i oko svakog gola, detektiraju loptu i omogućuju njezino precizno pozicioniranje u milimetar, a računalni softver analizira informacije s kamera, te čim ustanovi da je lopta prešla gol crtu šalje signal na poseban sat suca. Sve se odvija unutar sekunde, a sustav omogućava i da se snimke tih kamera reproduciraju pa ih se može koristiti i za TV prijenose.

Hawk Eye sustav se koristi u susretima engleskog i njemačkog nogometnog prvenstva, a sličan sustav već se koristi i u tenisu, te kriketu.

UEFA je potvrdila odluku o uvođenju gol tehnologije na europskom prvenstvu u Francuskoj, a isti sustav će se primijeniti i na ovogodišnjem finalu Lige prvaka u Milanu, te finalu Europske lige u Baselu.

“Nakon uvođenja gol tehnologije suci iza golova moći će se koncentrirati na druge događaje u kaznenom prostoru, najvažnijem području na terenu,” kazao je UEFA- in povjerenik za suđenje Pierluigi Collina.

Izvor: jutarnji list

Leave a Reply