Ovo će biti najteže kvalifikacije za Hrvatsku: Reprezentaciju čeka gust raspored u kritičnom trenutku ciklusa

Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo u Rusiji protiv Turske je iza nas, ali ju ne smijemo zaboraviti. Hrvatska je odigrala 1:1 na praznom Maksimiru i propustila preuzeti prvo mjesto u skupini, najtežoj skupini u posljednjih nekoliko kvalifikacijskih ciklusa za EP i SP. Iako se na prvu ne čini kako su Finci, Kosovari, Islanđani, Ukrajinci i Turci teški protivnici, uz ovako siromašnu igru Hrvatske i ta pomlađena i okrnjena Turska uspjela je izvući bodove. Doduše, nisu ni ti senazacionalni Islanđani pokazali previše, kao ni Ukrajinci, dok su jedini bljesak imali Kosovari, ali protiv slabašne Finske.

Hrvatska ipak ima za nekoliko klasa vrjednije igrače, ali nema kvalitetnu igru, pa im tako i Island i Ukrajina, a pa možda čak i Kosovo i Finska mogu stvoriti probleme, za Turke smo već vidjeli da mogu. Skupina u kojoj su svi podjednako jaki, a niti jedna momčad nije nogometni velikan, najopasnija je skupina. Na Hrvatsku se u ovoj skupini gleda kao na nadmoćnu, superiorniju momčad, s jakim imenima i već im se na samom startu stavio imperativ pobjednika skupine. No, put do tog mjesta neće bit lak, bit će trnovit i to kako…

Naime, Hrvatsku u ovom kvalifikacijskom ciklusu čeka ju tri puta po dvije utakmice u tri dana, a taj jaki tempo kreće već 6. listopada u Skadru kod Kosova, potom je odmah 9. listopada na rasporedu Finska u Tampereu. Godinu dana kasnije, u onom drugom krugu kvalifikacija, Hrvatska ide u prijelomnom trenutku na dva izuzetno teška gostovanja, u Tursku i u Ukrajinu. To je izrazito delikatno vrijeme kada će se zapravo lomiti tko ide na SP, a tko se oprašta. Padala je Hrvatska u tom razdoblju (rujan i listopad) 2009. godine u kvalifikacijama za SP u JAR-u, u istom je razdoblju dobio otkaz i Igor Štimac 2013. godine, a onda i Niko Kovač prošle godine nakon poraza od Belgije i Škotske. I to sve zbog loših rezultata i krize u momčadi.

Ove godine Hrvatska još igra domaću utakmicu s Islandom 12. studenoga i to je sve od natjecateljskih utakmica u 2016. godini. Na nove oglede čekat će se sve do 24. ožujka, što je doista dug period u kojem se igrači neće međusobno viđati, a onda na Makisimir stiže Ukrajina. Potom je u lipnju gostovanje na Islandu nakon čega bi se stanje u skupini trebalo kristalizirati i već bi se tada moglo polako razgovarati, ako sve pođe po planu, o tome tko će biti prvi u skupini. No, onda kreće pravi triler, posljednje četiri utakmice u skupini igrat će se u jakom ritmu. Već 2. rujna stiže Kosovo, a 5. rujna igra se utakmica u Turskoj, vjerojatno u Istanbulu. Nakon toga 6. listopada stiže Finska, a potom se već 9. listopada igra utakmica u Ukrajini, vjerojatno u Kijevu.

Raspored je to koji treba itekako izdržati, a u obzir se mora uzeti kako se te utakmice igraju na početku sezone što znači kako dio igrača vjerojatno neće biti u formi. Prošlost nam kaže kako se trebamo paziti tog završnog dijela kvalifikacija, a sadašnjost nam govori kako igra nije na razini i kako je skupina zapravo izrazito zahtjevna. Zato se može reći kako će ovo biti, nakon dugo vremena, izrazito teške kvalifikacije, možda i najteže, a Hrvatska nikada nije imala bolju momčad. Ironično, zar ne?

Izvor: dnevno.hr

Leave a Reply