Pariz, St.Etienne i Bordeaux: Sva tri dvoboja bez povratka doma mogu se pokriti za 500 do 700 eura

Nakon brazilskih avantura za one rijetke punih računa, još rjeđe odabrane, te tek pokojeg sretnika, koji je imao uopće hrabrosti krenuti, a onda se i snaći s minimalcem u džepu, nogometni navijači vraćaju se na domaći, europski teren, ali prva riječ prije puta u Francusku je, nažalost, – oprez!

U samo dvije godine svijet se dramatično promijenio, ali na gore, a imigrantska kriza koja trese Europu i strah od novih terorističkih napada, baš za vrijeme EP- a, dignut će razinu nepovjerenja i straha do usijanja. Preporuke i poteze organa reda i sigurnosti, ovaj put zaista treba maksimalno poštivati, baš kako bi se spriječio bilo kakav strašni događaj, koji bi posve ubio cijelo prvenstvo i opuštanje i zabavu koju će kreirati navijači iz čak 24 države.

Francuska je zlatnim slovima upisana u sjećanje hrvatskih navijača od one čudesne 1998. i pohoda Ćirinih jurišnika na svjetsku broncu, a poslije 18 godina bit će lijepo vratiti se ili prvi put doći u tu prekrasnu zemlju s oko 62 milijuna stanovnika, koja u svim aspektima nudi sve. Od vrhunske prometne infrastrukture i povezanosti, preko raznih smještajnih kapaciteta, svjetski poznate kuhinje, do turističke i kulturno-zabavne ponude koja zadovoljava i najizbirljivije. Dovoljno je reći da je godišnje posjeti preko 80 milijuna turista.

Iako pravi nogometni fanatici nikada ne pitaju za cijenu, već samo za vrijeme polaska, treba ipak naglasiti da je Francuska u globalu skupa zemlja, skuplja, primjerice, od Njemačke, Austrije ili Italije, ali ipak jeftinija od skandinavskih država ili Velike Britanije.

Jeste li znali

  1. Pariz je najposjećeniji grad Europe s oko 28 milijuna turista godišnje.
  2. Eiffelov toranj visok je 300 metara, izgrađen 1889. za stogodišnjicu Francuske revolucije, a trebao je biti srušen nakon 20 godina, ali ga je spasila antena radijskog odašiljača na vrhu, a pri kraju 2. svjetskog rata i njemački general, koji je odbio zapovijed za rušenje.
  3. Trijumfalna vrata u Parizu (Arc de Triomphe) imaju oko sebe kružni tok iz kojeg se skreće u čak 12 avenija.
  4. Francuski doručak sadrži nekoliko vrsta kroasana, maslac, marmelade, sir i standardne napitke

poput kave, mlijeka, čaja i sokova.

  1. Francuska vina se i danas prave prema 250  godina starom zakonu, kojeg je donio kralj Luj XV. i smatraju se najkvalitetnijima na svijetu.

Kako je proces nabavke ulaznica posve internetiziran, već svi zainteresirani znaju da su u četiri kategorije cijene od 25 do čak 800 eura za finale u Parizu, ali za sve ostalo nekoliko vrlo vrijednih savjeta starih navijačkih lavova, pogotovo svima, koji će se zaputiti u vlastitom aranžmanu, a takvi u 80 posto slučajeva idu automobilima, kombijima ili kamperima. Organizirani aranžmani autobusima mogu biti jeftiniji, a avionski prijevoz je samo za one dubljeg džepa, premda iz Hrvatske voze u Francusku i niskotarifne kompanije, ali većina tih letova odavno je rezervirana.

imTri stvari su uvijek najvažnije i to doći, smjestiti se i pronaći adekvatnu okrjepu u hrani i piću. Sve, naravno, po što povoljnijim cijenama. Iskusni putnici uvijek će reći; ništa nije nemoguće i ničemu ne treba vjerovati, dok se ne uvjeriš da je tako ili možda suprotno.  Ako kažu nema smještaja u gradu gdje se igra, sigurno ga ima u blizini (pogotovo kada je Pariz u pitanju), ako je preskupo u restoranu, u supermarketu ima svega za nekoliko eura, tko neće plaćati zaista jako skupe francuske auto-ceste, ove obične su savršene i krase ih tisuće kružnih tokova, koji su hortikulturno aranžirani na stotine dosjetljivih načina. Uz današnji internetski svijet informacije i navigacije, nigdje se više ne može izgubiti i sve se može do u detalje isplanirati.

Hrvatska u skupini igra u tri grada, Parizu, Saint-Etienneu i Bordeauxu, te u okvirnoj procjeni ne treba više od 100 do 150 eura po osobi za dvodnevni ili trodnevni put, ako se ide automobilom na samo jednu utakmicu. Tko želi u kompletu na sva tri dvoboja bez povratka doma, organizirat će se drugačije, razmak je devet dana, ali može se to sve pokriti za 500 do 700 eura, ovisno koliko se jeftini smještaj uspije naći, a u ljetnom razdoblju kampovi i vreće za spavanje uvijek su prihvatjive opcije i mnogi će ih koristiti da uštede, pogotovo oni koji potegnu na Azurnu obalu na kupanje. Što bi sve vrijedilo vidjeti i   probati širom Francuske teško je i pobrojiti.

Zemlja dvoraca, vina, sireva, kroasana, konjaka i šampanjca, šansone, kabareta, francuskog poljupca, zemlja kulture i arhitekture, zemlja koja je cijela muzej velike i duge povijesti.

Pariz je samo vrh piramide, Eiffelov toranj (pripremiti se za dulje čekanje tko hoće u lift za ikonu grada, iako se do drugog od tri nivoa može i pješke), Trijumfalna vrata, palača Versailles, katedrala Notre Dame i najpoznatiji svjetski muzej Louvre, muzej Monmartre, noći uz Seinu ili na brodovima-restoranima, Montmarue i Pigalle, kabareti i Moulin Rouge sa cancan plesačicama. Najjeftinije se jede u desecima restorančića u Latinskoj četvrti na križanju avenija St. Germain i St. Michel a najbolji noćni provodi vezani su za okruge Place Vendome, Place de la Bastille i Oberkampf, dok neki neće propustiti ni posjet Disneylandu. Sto tek reći za Azurnu obalu i kockarnice Monte Carla u koje je ipak bolje ne ulaziti, za sve slatke, ali i opasne poroke najveće luke Marseillea ili pak grad najčuvenijih francuskih vina i nepreglednih vinograda Bordeaux. Sve miriše na nezaboravno ljeto uz nogomet…

Croatia-fans-Group-C-Italy-Euro-2012_2780676

GDJE SE SMJESTITI,JESTI,ŠTO VIDJETI…

GDJE SE SMJESTITI…

Niskobužetni hoteli tipa Formula1 i Etape, hosteli i kampovi najboljl su izbor tko želi proći najjeftinije

moguće. Prosječne cijene od 10 do 25 eura za noć.

GDJE I ŠTO JESTI…

Džep prosječnog navijača, a takvih je većina, nikada nije dopuštao izbirljivost po pitanju hrane i pića, pa će većina i u Francuskoj tražiti pristupačne male zalogajnice i fast foodove, jako često u vlasništvu stranaca iz svih dijelova svijeta. U Parizu pogotovo, ali u drugim gradovima pravilo je – što dalje od centra, to jeftinije. Takozvana „formula“ je fiksni meni, koji obično ima predjelo, glavno jelo, desert i čašu vina, te dođe između 10 i 15 eura. Odojci, koljenice na ražnju i morski specijaliteti dobar su izbor uz standardne girose i kebabe, te azijska, južnoamerička i zapadnoafrička jela brze prehrane.

Francuski doručak u pekarnicama i caffeima je oko pet eura, pivo u restoranima od tri eura nadalje, pa će se mnogi odlučiti za limenke iz supermarketa.

GDJE I ŠTO VIDJETI…

O Parizu je već dosta rečeno, pa treba izdvojiti nekoliko atrakcija, tko bude putovao Azurnom obalom prema Bordeauxu ili odluči posjetiti kamp hrvatske reprezentacije u Normandiji, na sjeverozapadu Francuske u mjestu DeauvIlle. Samostan svetog Mihovila smješten je na stijeni-otoku Mont St.Michele, izgrađen u 11. stoljeću, a 1877. je mostom povezan s kopnom. Kada je oseka otok postane poluotok. Blizu su i pretpovijesni megaliti u Carnacu u Bretaniji (4000 godina pr. Kr.) na zapadnoj obali, najbliže Nantesu. U južnom dijelu Francuske na putu za Bordeaux vrijedi vidjeti remek djelo rimske arhitekture, akvadukt Pont du Gard, koji je dovodio vodu u grad Nimes, te Carcassonne, najveći utvrđeni europski grad, čija tvrđava izgleda kao u vrijeme izgradnje u 13. stoljeću.

Izvor: sportske novosti

Leave a Reply