PONOVNO KOCKICE, PJESMA I LUDILO NA TRIBINAMA: Hrvatski navijači se vraćaju na veliku scenu!

Riješena je i Turska, treća utakmica Vatrenih pred praznim tribinama, iako je ostalo još, i to Island u ovim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u studenome i jedan ogled u budućem ciklusu za Euro.

No, napokon se, barem na gostovanju, hrvatski navijači vraćaju na tribine u kvalifikacijama. U punini, s nacionalnom obilježjima i u dresovima, na razini dostojnoj fanova državnog sastava, a ne kriomice kako su se poneki ušuljali na stadione u Bakuu, Oslu i Ta’ Qaliju.

Dakle, Uvijek vjerni i ostali koji pohode gostovanja nacionalne vrste već planiraju put u albanski Skadar gdje će 6. listopada igrati Kosovo i Hrvatska, te u Tampere, domaćina ogleda Finske i Vatrenih samo tri dana kasnije. Bude li sve po planu, hrvatski navijači naći će se “kao ljudi”, prvi put na tribinama u izlučnim ciklusima još od 28. ožujka 2015. godine.

Tada je u Zagrebu svladana Norveška 5:1. I “zarađena” kazna zbog koje se s Italijom na Poljudu igralo bez publike, a kalvarija je tek počela… Svastika je donijela nove dvije utakmice “iza brave”, jedna je odrađena s Bugarima, druga će biti za Europsko prvenstvo 2020. godine. A kazna koju sada trpimo baš je jeftino zarađena u prijateljskom susretu s Izraelom u Osijeku u ožujku. Zbog diskriminirajućih povika…

U Skadru će se opet pojaviti kockasta tribina nakon 18 mjeseci i osam dana. Ne računajući Euro. Ali s njom i pitanja kako će sve biti organizirano i je li moguće izbjeći nove sramote i kazne.

– Mi planiramo ići, ali o detaljima ćemo tek razgovarati. Pa od Mostara je Skadar na svega 270 kilometara – kazao nam je Ilija Perković, prvi čovjek Uvijek vjernih za BiH.

Respekt prema Hrvatskoj bit će dovoljan da se na navijače ponosimo, a ne da se zgražamo.

Na domaćem terenu UEFA i FIFA nisu dopuštale da budu gledatelji, a za jesenska gostovanja lani HNS je odlučio da se igra bez publike, kako bi se smanjio rizik od ponovih nereda koji bi čak zaprijetili izbacivanjem reprezentacije s Eura. Tako se ispostavilo da su uvjetno rečeno vlastiti navijači veći problem Vatrenima nego mnogi suparnici na travnjaku.

Dolazi li tome kraj ili ipak ne? Što će pokazati susret u Skadru? Strah od reprize najgorih scena apsolutno postoji. Jer kad se sjetimo St. Etiennea, dakako da ne možemo biti mirni. Iako je albanska policija dobro surađivala s hrvatskom Na zadnjem gostovanju Dinama u toj državi, lani protiv Skënderbeua, u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

HNS će, ostane li kako sad stvari stoje, prodavati ulaznice te će se na put ići s vaučerima. I personaliziranim kartama. Ako se u Savezu ne predomisle i vrate lanjsku varijantu bez hrvatske tribine. Uskoro će objaviti konačan stav. Povjerenik za sigurnost Miroslav Marković nedavno nam je kazao kako za to ne vidi razlog. Samo sve treba dobro organizirati.

U Finskoj se očekuju i hrvatski navijači sa sjevera i zapada Europe. Dosta ih je bilo na Euru gdje je porastao entuzijazam. Pa će poneki zacijelo potegnuti i do Tamperea, grada s nešto više od 225.000 stanovnika, između jezera Näsijärvi i Pyhäjärvi, otprilike 160 kilometara od Helsinkija, kojeg zbog jake industrije zovu Manchesterom Finske. U njemu su bila i neka događanja 1962. na ljetnim Olimpijskim igrama koje je upriličio Helsinki. Valjda to nije grad za nerede, nego za pokazati da Hrvati vole svoju reprezentaciju.

Izvor: jutarnji.hr

Leave a Reply