PRIRUČNIK ZA NAVIJAČE /2. dio/ Kako do Saint-Etiennea

Nakon Pariza, gdje će  Hrvatska imati ogled s Turskom, brojni će se navijači preseliti u St.Etienne. Put iz Zagreba do Saint-Etienna traje više od 12 sati, (iz Žepča- BiH, više od 14 sati) automobilom treba prijeći 1100 kilometara, no on će za vaš džep biti još skuplji. Po autu će, gledajući iz Hrvatske, iznositi oko 250 eura. A tamo će se, 17. lipnja na stadionu Geoffroy Guichard, izabranici Ante Čačića suprotstaviti Češkoj.

Od Pariza do Saint-Etienna trebate se voziti 500- tinjak kilometara, za što treba izdvojiti oko 80 eura.

Prijevoz

Saint-Etienne je u središtu snažne i raznolike komunikacijske mreže. Automobilom, vlakom ili avionom, prijevoznih sredstva do grada ima mnogo. Saint-Etienne je u središtu velike cestovne infrastrukture. 10 minuta od centra grada možete doći do različitih autocesta: the A72 i A47 za Clermont da Givors što onda omogućuje povezivanje A6 Lyon / Pariz i Lyon A7 / Marseille, Ženeva i A89 / Bordeaux. Automobilom, Lyon je manje od sat vremena, do Marseille nešto više od 3 sata.  Štoviše, u vrijeme špice, svakih Lyon / Saint-Etienne je prva željeznička  minuta imate na raspolaganju i željeznički prijevoz. Saint-Etienne se nalazi u neposrednoj blizini dvije zračne luke: Andrezieux od zračne luke do 20 minuta, koji nudi charter letove i niske cijene (uz besplatan parking), a Lyon Saint-Exupery u 60 minuta.

Udaljenost Saint-Etiennea s ostalim gradovima domaćinima za EURO 2016. :

Lyon – 65 km

Marseille – 335 km

Nice – 500 km

Pariz – 525 km

Saint-Denis – 540 km

Toulouse – 540 km

Bordeaux – 540 km ( Hrvatska – Španjolska, 21.lipnja 2016.)

Lens – 735 km

Lille – 750 km

Saint-Etienne relativno je velik grad sa solidnom turističkom ponudom.

Sportski i kulturni atributi nikad nisu bili očitiji nego na poznatom ‘Chaudron’ stadionu na kojem igra AS Saint-Etienne i muzeju Musee d’Art Moderne et Contemporain.

Kreativnost koja je vidljiva od industrijske prošlosti sada pokreće sektor dizajna- do granice gdje je Saint-Etienne jedini francuski grad kojem je UNESCO dodijelio nagradu Grad Dizajna.

Leave a Reply