S Turcima su vatreni počeli svoj put točno prije 20 godina…

 

Hrvatska i Turska odigrat će prvu utakmicu u skupini na Euru u Francuskoj 12. lipnja 2016. Točno 20 godina i jedan dan nakon što su se Hrvatska i Turska sučelili na Euru 1996. u utakmici kojom su vatreni započeli svoj veliki put. Bila je to prva utakmica Hrvatske na velikim natjecanjima, pobjeda 1:0 golom Vlaovića.Može li Turska idućeg ljeta biti početak nove hrvatske nogometne bajke?

Hrvatska će se na Europskom prvenstvu naći u prilično zahtjevnoj skupini, izabranici Ante Čačića u Francuskoj će zaigrati protiv Turske, Češke i Španjolske. Baš o tom prvom dvoboju s Turskom mogle bi ovisi ambicije naših nogometaša. Hrvatska i Turska u posljednjih su se sedam godina susrele čak tri puta, no opet ova je reprezentacija i za nas – velika nepoznanica.

Jedan od stručnjaka za turski nogomet svakako je Ante Kulušić. Zahvalni branič koji je još 2009. godine nogometni put započeo u toj europsko-azijskoj državi. Ante Kulušić u međuvremenu je branio boje Hacettepea, Genclerbirligija (bio i kapetan momčadi),Balikesirspora, dok je danas ponovo u Genclerbirligiju. Nekadašnji igrač hrvatske reprezentacije do 21 godine nogometnim zaljubljenicima predstavlja – Tursku:

“Evo, mnogo sam razgovarao s ljudima iz nogometa, Turci su još pod dojmom načina na koji su se uopće kvalificirali na Europsko prvenstvo. Oni su u posljednjoj minuti kvalifikacija svladali Island, pa se kao najbolje trećeplasirana reprezentacija zaputili u Francusku. Taj je plasman za njih velik uspjeh, cijela se nogometna Turska opet ujedinila” priča za Goal Ante Kulušić, pa nastavlja:

“Što se tiče samoga ždrijeba Turci i nisu pretjerano zadovoljni, ova skupina za njih nije jednostavna. Čini mi se kako bi po kvaliteti reprezentacija oni mogli ovdje biti i najslabiji, no njih svaki puta na velikom natjecanju nosi veliki fanatizam zbog kojeg igraju i znad svojih realnih mogućnosti. Ali, na Euru nema slabih skupina.”

Hrvatska i Turska nogometnim se rječnikom ne mogu uspoređivati…
“Iskreno, ne mogu. Mi smo individualno na puno višoj razini, no njih drži taj nemogući fanatizam. I oni su u svakoj utakmici doslovno spremni dati život. Realno, Hrvatska bi u pet utakmicaTursku pobijedila barem četiri puta, no kada dođe baš ta jedna utakmica onda neće biti lako. Mogli bi imati i određenih problema.”

Ante Kulušić kao najjače ime Turske izdvaja – Fatiha Terima!
Fatih Terim je u Turskoj prava ikona, gotovo u rangu predsjednika države. On je uspio ujediniti naciju, ali i uživa povjerenje svih nogometaša. Između brojnih igrača Fenerbahčea, Galatasaraya i Bešiktaša vlada neopisivo rivalstvo, no ti se pojedinci samo pod Terimom maksimalno bore jedni za druge. Cijela Turska o Fatihu Terimu priča samo u superlativima, svi u njega imaju golemo povjerenje. I samo zbog njega Turska na terenu djeluje kao pravi kolektiv.”

A kakva je momčad?
“Turska je jako pomlađena, napravljena je smjena generacije, a sve se danas vrti oko Turana Arde i Buraka Yilmaza. Veliki problem im predstavlja činjenica što većina igrača igra u domaćoj ligi. No, mi se Turske ne trebamo bojati. Svakako ih trebamo respektirati, biti spremni na žestoku utakmicu, ali ih nikako ne podcijeniti. Hrvatska je ipak puno kvalitetnija.”

Kako dišu turski navijači?
“Kod njih već vlada velika euforija. Na televiziji vrte snimke s posljednjih velikih natjecanja, počinje veliko nabrijavanje. Najviše se ponose utakmicama protiv Hrvatske i Češke s Europskog prvenstva 2008. godine koje su pobjeđivali u posljednjim sekundama. Protiv Češke su u skupini gubili 2:1 do 87. minute, pa preokrenuli dvoboj. Onda znamo kako su i nas prošli. Turci vjeruju da će i u Francuskoj ponoviti velike stvari, oni su sigurni kako je Bog na njihovoj strani” završio je Ante Kulušić.

Leave a Reply