Stigao francuski odgovor na terorizam na Euro- u

Francuske vlasti će za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva od 10. lipnja do 10. srpnja rasporediti više od 60.000 policajaca i žandara kako bi “izbjegli” teroristički napad, objavio je danas francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

“Naš je cilj da Euro bude velika svečanost, ali dugujemo istinu Francuzima: 0 posto opreza je 100 posto rizika, međutim 100 posto opreza nije nula posto rizika”, izjavio je Cazeneuve za francuski sportski list “L’Equipe”.

“Činimo sve kako bi izbjegli teroristički napad i pripremamo se da odgovorimo na njega ako se dogodi. Na terenu će biti više od 60.000 policajaca i žandara”.

Finale francuskog kupa koji se igrao u nedjelju na Parku prinčeva između Olympique Marseilla i PSG- a “nije imalo vrijednost testa za Euro” što se tiče sigurnosti, dodao je francuski ministar. Susret je obilježen s nekoliko incidenata: nagurana masa ljudi na ulazu na stadion i pirotehnička sredstva koja su unesena na stadion unatoč pretraživanjima. Sjeverno do grada, Stade de France je bio jedna od meta atentata 13. studenog.

“Za trajanja Euro- a država je angažirana za sigurnost izvan navijačkih zona i stadiona. Što se tiče navijačkih zona, gradovi su zaduženi za filtriranje uz pomoć privatnih zaštitarskih tvrtki. A unutar stadiona djeluje UEFA”, kazao je ministar.

Još je jednom stao u obranu odluke da se zadrže navijačke zone koje će prihvatiti 7 milijuna posjetitelja u deset gradova domaćina za trajanja Eura. “Navijačke zone su osigurani prostori. Odlučio sam da se provode pretraživanja na ulazu u navijačke zone, da se koriste detektori za metal i da se zabrani unošenje prtljage. Da nema navijačkih zona, navijači bi se okupljali bez kontrole i rizik bi bio puno veći”.

Izvor: jutarnji list

Leave a Reply