SVI HRVATSKI KAPETANI – HOĆE LI MODRIĆ UĆI U TO DRUŠTVO ILI ĆE SRNA STIĆI BOBANA?

Luka Modrić odigrao je veliku utakmicu protiv Turske, no sada bi protiv Češke (ne zaigra li u tom dvoboju Darijo Srna) po prvi put u povijesti mogao biti kapetan hrvatske reprezentacije na velikom natjecanju. Pogledajmo u koje bi društvo mogao ući, tko su sve bili hrvatski kapetani na velikim natjecanjima:

Dario Šimić (2 puta) – Iako nikada nije bio “pravi kapetan”, Dario Šimić je dva puta na velikim natjecanjima s kapetanskom trakom oko ruke vodio reprezentaciju. Na Euru 2004. godine protiv Francuske (2:2), a onda i na Euru 2008. godine protiv Poljske (1:0).

šimić

Boris Živković (2 puta) – Otto Barić pomalo je neočekivano uoči Eura 2004. u Portugalu kapetansku traku dao Borisu Živkoviću. On je tako dva puta (protiv Švicarske 0:0 i Engleske 2:4) u Portugalu bio kapetan, dok je preskočio drugi dvoboj skupine protiv Francuske.

boris

Davor Šuker (2 puta) – Ni današnji predsjednik HNS- a nikada nije bio “pravi kapetan” brončane generacije, ali je zlatna kopačka HR-nogometa dva puta imala traku na ruci na velikim natjecanjima. Prvi puta 1998. godine protiv Japana (1:0) kada Zvonimira Bobana nije bilo na travnjaku, a onda i 2002. godine u porazu (1:0) od Meksika.

šuker

Robert Jarni (3 puta) – Čak tri puta kapetan Hrvatske na velikim natjecanjima bio je Robert Jarni. Na Euru 1996. godine protiv Portugala (0:3), a onda još dva puta na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu: u pobjedi (2:1) nad Italijom, ali i porazu (1:0) od Ekvadora.

jarni

Niko Kovač (6 puta) – Bivši izbornik šest je puta bio kapetan Hrvatske na velikim natjecanjima. Sve tri utakmice s trakom oko ruke odradio je 2006. godine na SP- u u Njemačkoj, dok je tri puta bio kapetan i na Euru 2008. Na tom je turniru tek preskočio dvoboj s Poljskom, kada su igrale pričuve.

niko

Darijo Srna (7 puta) – Današnji kapetan kockastih protiv Turske je sedmi put na velikom turniru bio kapetan Hrvatske. Po tri kapetanske utakmice odradio je na Euru 2012. u Ukrajini i Poljskoj, te na SP- u u Brazilu. A protiv Turske je u nedjelju dostigao – Niku Kovača.

srna

Zvonimir Boban (9 puta) – Rekorder je ipak Zvonimir Boban. Legendardna desetka tri je puta kapetansku dužnost obavljala na Euru 1996. (u svim dvobojima osim s Portugalom), a onda još šest puta na SP- u u Francuskoj (sve utakmice osim s Japanom).

boban

Izvor: goal.hr

Leave a Reply