U Kninu svečano obilježena 22. godišnjica Oluje, sretan vam Dan zahvalnosti!

Ministri obrane Damir Krstičević, branitelja Tomo Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović u petak su na Kninskoj tvrđavi priredili prijem za ratne zapovjednike vojno-redarstvene operacije Oluja, koju je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović u govoru nazvala “najvećom i najvažnijom pobjedom” u novijoj hrvatskoj povijesti.

“Na zapovijed prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana poveli ste Hrvatsku vojsku u najveću i najvažniju pobjedu naše novije povijesti, Oluju, koja je odnijela pred sobom agresorske snove o Velikoj Srbiji i donijela mir i slobodu Hrvatskoj, ali i BiH te pridonijela slamanju velikosrpske politike, postizanju međunarodnog Daytonskog sporazuma i okončanju rata”, rekla je Grabar Kitarović.

Po njenim riječima, iako je Oluja slomila vojnu snagu agresora i najavila skori završetak ratnih operacija, “borba za slobodu Hrvatske njome nije dovršena” te je bilo potrebno strpljenje i mudrost predsjednika Tuđmana za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, a “posebno za obranu istine o Domovinskom ratu”.

“Neki od Vas, posebice generali Gotovina i Markač, u toj su bitci podnijeli veliku žrtvu za Hrvatsku, a konačnom oslobađajućom presudom njima dvojici svijetu je priopćena istina o Domovinskom ratu i Oluji”, istaknula je Grabar Kitarović.

Naglasila je kako je zbog mladih naraštaja potrebno isticati da su Oluja i druge pobjede u Domovinskom ratu izvojevane vlastitim snagama te “uzornim vođenjem prema međunarodnim pravilima ratovanja čime mogu poslužiti za primjer etički vođenog oružanog sukoba”.

Istaknula je kako se vojno-redarstvena operacija Oluja proučava “na najvišim učilištima naših najbližih saveznika kao izvrsno planirana te politički i vojno odlično vođene najveće vojne operacije na području Europe nakon Drugog svjetskog rata.”

“Stoga, ne samo zbog vojne pobjede, nego i zbog načina na koji je ostvarena, smijemo i trebamo se ponositi svojom državom,” rekla je predsjednica Grabar Kitarović završavajući svoj govor na Kninskoj tvrđavi porukom “Hrvatskoj domovini uvijek vjerni”.

Ministar obrane Damir Krstičević, koji je bio ratni zapovjednik 4. gardijske brigade i sudionik Oluje, istaknuo je kako je Kninska tvrđava simbol hrvatske slobode.

“Naša operacija Oluja za nas je uvijek, danas i za sve buduće generacije simbol vojnog uspjeha i junaštva. Ona je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu,” istaknuo je Krstičević.

Leave a Reply