Upozorenje hrvatskim navijačima koje moraju shvatiti ozbiljno

Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj bit će sportsko natjecanje s najvećim osiguranjem, jer su domaćini poduzeli neviđene mjere, naglasio je Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i šef osiguranja naše nogometne vrste.

On je pozvao hrvatske navijače da se pridržavaju pravila ponašanja, te da prate upute organizatora.

‘Vjerujem kako će se u Francuskoj lijepo provesti’, dodao je.

Miroslav Marković, vrhunski stručnjak uspješne i uzorne policijske karijere, nije mogao govoriti o svim detaljima jer bi na taj način ugrozio sigurnost, ali je naglasio:

‘Pitanje sigurnosti za vrijeme EP- a je bilo jedna od prvih točaka svih upita. Ja sam optimist. Upoznat sam s detaljima sigurnosne akcije koja se već duže vrijeme provodi. U sigurnosnom smislu Francuzi su poduzeli neviđene mjere’.

Naglasio je kako će svi stadioni, trening kampovi, fan zone i hoteli biti posebno čuvani.

‘Svaku reprezentaciju, pa tako i hrvatsku vrstu, 24 sata će čuvati francuska antiteroristička jedinica. Oni će s našim igračima biti cijelo vrijeme. Svaka reprezentacija je dobila i časnika za vezu’, kazao je Marković, dodavši kako će navijači također biti maksimalno osigurani, prije svega u fan zonama:

‘Sve navijačke zone će biti maksimalno čuvane. Svi navijači će se pomno pregledavati i proći će kroz pregled prije ulaza, a u zonama će biti zabranjeno unošenje nekih stvari. Za navijačke zone neće biti potrebno pokazati ulaznicu za utakmicu’.

Marković je naglasio kako se zbog oblika suvremenog terorizma teško boriti sa bombašima samoubojicama, posebice u zonama centra gradova ili u podzemnoj željeznici, ali je uvjeren kako će Francuzi sve napraviti kako se to ne bi dogodilo.

Nakon terorističkih napada na Pariz u studenom prošle godine i Bruxelles u ožujku ove godine u kojima je poginulo više od 150 osoba, raste zabrinutost za sigurnost za vrijeme Eura, koji će se od 10. lipnja do 10. srpnja održati u devet francuskih gradova. Zbog toga niti ne čudi što su francuska policija i najjače obavještajne službe na svijetu na nogama. Međutim, prvi čovjek osiguranja EP- a Zaid Khoury je uvjeren kako će turnir proći bez incidenata.

‘Smireni smo, koncentrirani i maksimalno fokusirani. Sve je dobro organizirano. EURO će biti najveća sigurnosna operacija u povijesti ove zemlje’, naglasio Khoury.

Organizatori Eura su objavili kako očekuju da će utakmice na stadionima pratiti ukupno 2,5 milijuna gledatelja, a još 7,5 milijuna očekuju u navijačkim zonama.

‘Terorizam nije prijetnja samo Francuskoj, već generalna prijetnja cijeloj Europi i svim demokratskim društvima. Nije bitan broj ljudi koji će raditi na osiguranju, već kvaliteta odrađenog posla, koordinacija između službi i ekstra alati koje možemo koristiti’, poručio je Khoury.

Izvor: tportal

Leave a Reply