Fri. May 24th, 2024
salicilna kiselina

Kad su u pitanju njega kose i kože, salicilna kiselina je neizostavan sastojak, koji čini čuda za zdravlje i zdravi izgled. Odavno je poznato da je salicilna kiselina blagotvorna na kožu, te da uspješno pomaže kod problema s prištićima i aknama, a od nedavno se pokazala kao uspješan saveznik u borbi protiv peruti i seboroičnog dermatitisa. Čak i ako nemate gore navedenih problema s kožom, salicilna kiselina za kosu će pomoći pri postizanju zdravog izgleda vlasišta i kose.

Salicilna kiselina u šamponu dokazano pomaže bolje razgraditi mrtve stanice kože. Osim toga, spriječiti će nastajanje novih grudica. Naime, mrtve stanice kože, ako se ne razgrade temeljito, formiraju suhu nakupinu istih stanica, koje dodatno pružaju neugledan izgled tjemena.

salicilna kiselina za kosu

Neki ljudi imaju snažnu reakciju na salicilnu kiselinu kao sastojak u kozmetičkim preparatima. Ukoliko osjetite svrbež ili peckanje na mjestu gdje ste koristili kremu ili šampon sa salicilnom kiselinom, možda ste preosjetljivi te bi se trebalo konzultirati sa dermatologom.

 

Prednosti i nedostaci

Osim što otapa mrtve stanice kože temeljito, salicilna kiselina za kosu redovnom upotrebom će dodatno održavati vlasište hidratiziranim i spriječiti ponovno nakupljanje ljuskica i nepoželjnih vidljivih tragova. Šampon koji u sebi ima salicilnu kiselinu dokazano pomaže kod problema s peruti i seboroičnog dermatitisa.

Perut – stanje vlasišta koje prepoznajemo po snažnom svrbežu i ljuskicama kože. Također može biti prisutna na ramenima. Sastojak salicilna kiselina će temeljito očistiti tjeme od tragova peruti a možete ga koristiti i tijekom cijele godine, kako se dosadna perut ne bi vratila. Također ćete osigurati dovoljno vlažno vlasište i zdraviji izgled tjemena i kose.

Seboroični dermatitis – je drugi način ljuštenja kože. Naime, za razliku od peruti, bijele ljuskice koje ukazuju na seboreju su masne a ne suhe. Također, seboreja nije stanje kože vezano isključivo za tjeme, ona se može pojaviti u predjelu ušiju, između prstiju, pa čak i vratu. Iako šampon sa salicilnom kiselinom može pomoći kod seboreje, isti može nadražiti ostale dijelove kože, zato ga valja koristiti s oprezom.

Valja napomenuti kako isti rezultati nisu zabilježeni kad su u pitanju psorijaza i gubitak kose.

Psorijaza – obično zahtijeva šampone koji se mogu dobiti samo na recept. Također je važno istaknuti da psorijaza nastaje zbog povećane proizvodnje stanica kože, tako da šamponi sa salicilnom kiselinom neće stići na vrijeme očistiti kožu od nakupljenih mrtvih stanica, upravo zbog ubrzane proizvodnje novih.

Pojačano ispadanje kose – salicilna kiselina za kosu neće direktno pomoći kod pojačanog gubitka kose. Ono što može napraviti je temeljito očistiti tjeme i smanjiti svrbež vlasišta. Regeneracijom kože na tjemenu će kosa rasti brže i bujnije, a neće biti potrebe za jakim grebanjem kože.

Iako nije povezan direktan utjecaj salicilne kiseline na ova stanja, svejedno će pridonijeti zdravijem izgledu vlasišta, što znači da nisu na odmet.

 

Šamponi sa salicilnom kiselinom

S obzirom da se šamponi s prisustvom salicilne kiseline smatraju za lijek, potrebno je znati kako ga pravilno koristiti za najbolje rezultate. Najviše rezultata donosi ako ga se koristi jednom tjedno. Sami proces pranja kose se razlikuje od standardnog pranja šamponom nakon čega slijedi regenerator ili maska za kosu.

šampon sa salicilnom kiselinom

Nakon što temeljito vlasište mlakom vodom, nanesite šampon direktno na vlasište i počnite s masažom tjemena. Ne trljajte šampon ni na vrhovima. Samo ga umasirajte. Nakon toga je potrebno pustiti ga na kosi barem 5 minuta i potom temeljito isprati.

Prije nego mislite da ste gotovi, šampon valja umasirati u ostatak kose, kako bi se zadržala vlažnost u potpunosti.