Zvone Boban poslao jasnu poruku kako očistiti nogomet

Novi lider svjetskog nogometa, Talijan Gianni Infantino, prvi radni dan otvorio je nogometnom utakmicom. Pozvao je na druženje u Zurich sve nogometne veličine koje su mu dale podršku u utrci za titulu Blatterovog nasljednika. Organizirao je turnir četiri ekipe, od kojih je jednu sastavio od FIFA- inih zaposlenika. Među uzvanicima su se, zanimljivo, našli Zvone Boban i Dario Šimić. Boban je zabio i dva pogotka.

Članovi generacije ’98. u kampanji su podržali dugogodišnjeg tajnika UEFA- e. Dario Šimić, kao predstavnik FIFPro-a, udruge nogometaša iz Hrvatske, sudjelovao je u raspravi oko posljednjih reformi koje FIFA uvodi da spasi nogometnu igru, ponajprije od svojih gramzivih ljudi. Boban je bio dio zvučnog kruga oko Infantina, a čine ga Luis Figo, Andrij Ševčenko, Robert Pires, Paolo Maldini i mnogi drugi.

Infantino ih želi uključiti u rasprave oko razvoja i čišćenja nogometa u budućnosti. Ključna je poruka da se nogomet vrati struci i onima koji su ga stvarali, umjesto da ga vode oni koji ga pljačkaju. Nadamo se da će koristi od najavljenih reformi imati i krajnji konzumenti, navijači.

Zvonimir Boban posao je jasnu poruku; nogomet treba pripadati društvu, a ne činovnicima.

“Infantino strastveno živi nogomet. Obilježio je prvi radni dan na pravi način. Novac ima golem utjecaj na nogomet, ali Gianni želi balans, nudi druge ideje. Superzvijezde imaju moć da vrate povjerenje ljudi u nogomet. Sada moramo zaštiti našu igru. Sportska etika mora doći u fokus. Moramo biti društveno odgovorni, dosta je birokracije koja stoji na tom putu. Vjerujem da Infantino može izvući nogomet iz te lokve. Neke promjene već su pokrenute, ne treba baciti ono što je već učinjeno. No, preostalo je još mnogo toga. Drago mi je da vidim Infantina na odgovornijoj poziciji”, kazao je Boban za Gazzettu dello Sport.

Boban godinama izbjegava biti dio društva koje upravlja hrvatskim nogometom, iako bi ga mnogi rado vidjeli kako čisti Šukerovu, a ne kuću Infantina i društva.

Izvor: Index.hr

Leave a Reply