Fri. May 24th, 2024

Puževi su jedan od najvećih neprijatelja vrtova i povrtnjaka. Mogu prouzročiti veliku štetu usjevima i plodovima koji rastu iz zemlje. Dolaze najčešće poslije kiše, po noći i u grupama. Za sve vrste nametnika, tako i za puževe, najbrži način za riješiti ih se je uz pomoć pesticida. Pesticidi će kako smo rekli donijeti najbrže rezultate, no lako mogu oštetiti kulturu plodova. Zato ćemo u nastavku tekst objasniti kako se riješiti puževa u vrtu na prirodan način.

puževi

Problem ne predstavljaju puževi mesožderi, dapače, oni će vrt očistiti od tragova sitnijih životinja. Problem su puževi biljojedi, koji se hrane plodovima vašeg truda i koji mogu izleći i do 500 jajašaca odjednom. Oni najčešće dolaze noću, tako da možete početi prakticirati i zalijevanje usjeva u noćnim satima. tako ćete puževe moći istrijebiti prije nego naprave štetu. Postoji nekoliko metoda koje možete isprobati odmah. Donosimo metode i recepte od namirnica koje se mogu lako naći u svakom kućanstvu.

Kako se riješiti puževa u vrtu na prirodan način?

Čak ako pitate stručnjake u vrtnom centru, prvo će vam preporučiti agresivne pesticide za uklanjanje svih nametnika, pa tako i puževa. No, kako bismo očuvali sklad između životinja i biljaka u našem vrtu, postoje prirodni pripravci koji će pomoći riješiti se puževa bez oštećenja kulture tla ili biljaka. Kako se riješiti puževa u vrtu koristeći namirnice iz smočnice?

Jedan od najbrže djelujućih sastojaka koji će pomoći pri ovom zadatku, ujedno i jedan koji se sigurno nalazi u svakom kućanstvu je solSol se može posuti oko gredica gdje je posađeno povrće, može se dodati u vodu s kojom možete zalijevati biljke, no učestalo ponavljanje će dovesti do zaslanjivanja tla. Na koncu možemo reći da tehnika pomoću soli i nije baš ekološki nastrojena.

U još jednoj metodi od prirodnih pripravaka možete koristiti ostatke od kuhanja kave, turske u ovom slučaju. Talog na dnu šalice pomiješajte s vodom i zalijte biljke s tim pripravkom. Jaki miris kave će odbiti puževe.

Kako se riješiti puževa u vrtu, koristeći puževe?

puževi

Donosimo nekoliko metoda, za koje se može reći da su okrutne prema samim puževima. Jedna od metoda uključuje kuhanje puževa. Pošto su oni noćni posjetitelji, možete im napraviti zamku ili ih jednostavno skupljati u večernjim satima. Nakon što ih skuhate, procijedite vodu i ohladite ju. Istom vodom se preporuča zaliti vrt. Puževi imaju jaka osjetila i ako osjete vodu u kojoj su drugi puževi kuhani, neće ići na te biljke. Jednako je i kod paljenja puževa.

Ako ih spalite i istim pepelom pospete usjeve, novi puževi neće ići na iste. Ponovo zbog intenzivnog mirisa mrtvih puževa koji ih odbija. Druga stavka je to što pepeo općenito, dehidrira i suši stopalo puža. Što zapravo znači da će pepeo bilo kojeg podrijetla pomoći u borbi protiv puževa.

 

Puževi su strasne pivopije

Na koncu donosimo još jedan recept koji također predstavlja praktičan odgovor na pitanje kako se riješiti puževa u vrtu. Jeste li znali da puževi vole pivo? Vole ga do mjere da su spremni utopiti se u njemu. Ovaj recept provjereno djeluje! Zakopajte plastičnu čašu u zemlju, ali nemojte ju sakriti zemljom. Ostavite otvor na površini i ulijte čisto pivo u čašu. Ujutro ćete imati što vidjeti. Puževi toliko vole pivo, da su spremni zanemariti činjenicu da se nalaze u vrtu ako ga osjete.