Fri. May 24th, 2024

Postoje dva načina za uzgojiti maslinu, generativni i vegetativni. Generativni način se vrši sjemenom i smatra se zastarjelim načinom uzgajanja biljke koja pruža bogatstvo proizvoda. Zapravo se razmnožavanje masline pomoću sjemenja primjenjuje samo kod podloga za kalemljenje. Svaka biljka zahtjeva specifičnu vrstu podloge kad je kalemljenje ili cijepljenje u pitanju, zato se u praksi uzgoja maslina, jedino primjenjuje vegetativni način.

kako uzgojiti maslinu iz grane

Prije nego što detaljno opišemo kako uzgojiti maslinu iz grane, osvrnimo se na prvo na uzgoj maslina u tegli. Na koncu, oba uzgoja se smatraju vegetativnim načinom, a u nekim slučajevima ovise jedan o drugom.

Uzgoj maslina u tegli

Maslina je jedna od biljki koja samim spomenom podsjeća na Mediteran, područje podrijetla i najvećeg uzgoja. Zato su je dizajneri interijera i slične umjetničke duše, počele koristiti i kao sobne biljke, uzgajajući je u tegli. Zbog svoje intenzivne zelene boje i gustoće listova, maslina se počela koristiti kao ukrasni detalj koji donosi rustikalni štih svakom prostoru i vrlo poželjni, dašak Mediterana. Na terasi, balkonu pa čak i u ukrasnom dijelu vrta, maslina se lijepo uklapa. Na pitanje kako uzgojiti maslinu iz grane, odgovor donosi niz postupaka koje svakako ne biste trebali zanemariti.

maslina u tegli

Ako želite uzgojiti patuljastu maslinu, malu ukrasnu biljku, onda je najbolje posaditi maslinu u manjoj tegli. Naime, krošnja masline odražava korijen stabla u dnu teglice, tako da ako je posadite u manju teglu, ista će spriječiti daljnje širenje korijena. Zauzvrat će krošnja ostati odraz korijena, odnosno mala rastom. Ako želite uzgojiti veliku, plodonosnu maslinu, počnite sa što širom teglom, kako bi se korijen raširio u sigurnim uvjetima. Poslije je samo presadite gdje želite na otvorenom. Zanimljivo je znati da jedno stablo može dati 15-40 kg maslina, što znači između 3-8 kilograma ulja. Osim najčešćeg dodatka prilozima i koktelima, maslina se uzgaja najviše zbog proizvodnje ulja.

Postoje stotine različitih vrsta maslina i svaka se posebna vrsta koristi za proizvodnju specifične vrste ulja. Poznato je da postoje maslinova ulja koja se sugeriraju uz riblje proizvode, ili samo uz mesne, ovisno o težini okusa.

Vegetativni način uzgoja masline

Vegetativni način ili uzgoj masline iz grane ili nekog njenog drugog dijela, je ujedno i jedini način da se prenesu originalna svojstva roditelja masline. Na taj način se uzgajaju takozvane kulturne sorte maslina, odnosno masline s unaprijed određenim svojstvima i planu namjene.

Razmnožavanje iz grane ili reznice – to je najčešći odgovor na pitanje kako uzgojiti maslinu iz grane, iako je teško ‘oživiti’ maslinu iz grane u prirodnim uvjetima. Zato rasadnici koriste nešto što se zove ‘metoda umjetne magle’ u proizvodnji jer se na taj način najbrže dolazi do ukorjenjivanja grane i širenja korijena. Jednogodišnje grane se odrežu na dužinu od maksimalno 15 centimetara s barem 2 lista. Nakon toga slijede hormonski tretmani koji donose vlagu, vrlo potrebnu kako se grane ukorijenile. Posljednja faza ove vrste uzgoja je presađivanje u kontejnere za uzgoj.

Koju god metodu koristili za uzgoj maslina, imajte na umu da treba poštivati ekološke zahtjeve, koji se odnose na odgovarajuću temperaturu, vlažnost tla, utjecaj vjetra i ostalo.