Tue. Oct 3rd, 2023
krokodil

Osim što ga koriste za pronalazak hrane i lov plijena, životinjski ugriz je i sredstvo obrane od nepoželjnih uljeza.

Životinjski ugriz se mjeri u PSI (pounds per square inch) i mjeri se pritisak koji se stvara na određenoj površini. Kod ljudi je najjači ugriz izmjeren 162 PSI, dok je najjači ugriz psa zabilježen kod poznate turske pasmine pasa – Kangol, od sveukupno 743 PSI. Kangol je odličan čuvar stoke, te koristi ugriz kao zadnju mjeru opreza. Unatoč tomu, savjetujemo izbjegavati stada koje čuva ova zapanjujuća vrsta.

kangol

S obzirom da u prirodi vladaju najjače životinje, isto vrijedi i za najjači ugriz.

Odgovor na pitanje koja životinja ima najjači ugriz je teško precizirati jer mnoge vrste se nalaze kao konkurenti na listi, no ostale karakteristike njihovog života ukazuju da se te vrste vjerojatno neće nikada sresti.

 

Najjači ugriz životinje u divljini

Spomenuli smo vrstu psa Kangol kao najjači zabilježeni ugriz psa. Svakako ćemo se osvrnuti i na ostale vrste pasa, no prije toga valja istaknuti neke životinje s najjačim ugrizom u samoj divljini. Pa krenimo redom!

Krokodil – je životinja kod koje je zabilježen najjači ugriz od 4000 PSI. Dobro ste pročitali – 4000 PSI. Osim što ga koriste kako bi ulovili plijen, isti ugriz im omogućava da plijen sigurno odvuku gdje god žele objedovati.

Najčešće to bude natrag u jezero gdje obitavaju i gdje mirno plijen mogu ugušiti.

Činjenica je da nema poznate vrste na svijetu koja bi preživjela ugriz ove jačine.

Sljedeći na listi je najpoznatiji krokodilov rođak – Aligator. Iako su manji od krokodila, njihovi čvrsti zubi mogu prerezati i ljudske kosti. Kod ove vrste zabilježen je ugriz od 2125 PSI.

Pjegava Hijena se također nalazi na listi najjačih životinjskih ugriza. Zbog svoje agresivne prirode smatra se za jednog od najmoćnijih sisavaca. Najjači zabilježeni ugriz kod pjegave hijene je 1100 PSI.

Tigar se nalazi na visokom četvrtom mjestu liste – koja životinja ima najjači ugriz? Najveće divlje mačke mogu ostvariti ugriz od 1050 PSI, što je dva puta više od lavova. Uz četvrti najjači ugriz, tigrovi najčešće grizu grkljan plijena, kako bi se prekinuo dotok krvi u glavu.

Nilski Konj je životinjska vrsta s izmjerenim ugrizom od 1825 PSI, što je stavlja na visoko mjesto predatora s najjačim ugrizom. Vodenkonj je prije svega biljojed, ali zahvaljujući svojim jakim zubima (koji mogu narasti i do 2m visine) mogu ugristi druge životinje i ljude.

Gorila može ugristi snagom od 1300 PSI. Njihova čeljust i zubi su jako čvrsti, kako bi mogli uspješno gristi tvrde biljke u prirodi. Također imaju jake mišiće vrata, koji omogućavaju dodatno snažan ugriz i kontrolu.

 

Najjači ugriz psa

Naveli smo koja životinja ima najjači ugriz, te istaknuli najjače predatore u divljini. Nekolicina od njih su biljojedi u svom prirodnom staništu te koriste jake zube kako bi zaštitile sebe i svoje bližnje.

Kad su u pitanju psi, informacije bi mogle dodatno zbuniti. Naime, na našoj listi se ne nalaze ni pit bull ni njegovi rođaci, koji glase za najagresivnije čovjekove najbolje prijatelje.

Cane Corso je drugi na listi po jačini ugriza s izmjerenim ugrizom od 700 PSI.

cane corso

Kod sljedećih pasmina je izmjerena ista jačina ugriza. To su: Mastif, Tosa Inu i Bordoška Doga. Ujedno su i među najvećim pasminama što govori o dosljednosti između veličine i snage.

Otkrili smo također da mješanac vuka i psa spada među pse s najblažim ugrizom. Jednako kao i kod vrste Leonberger, njemačkog podrijetla. Leonberger spada među najveće pasmine pasa, s izmjerenim ugrizom od 339 PSI.