Tue. Oct 3rd, 2023
Rastava Braka

Kad pričamo o rastajanju supružnika, teško da se takva situacija može opisati jednostavnom. Bez obzira o koliko dugom braku se radi, ovaj potez može potaknuti zatomljene osjećaje i nerijetko sa sobom donosi tugu, strah, prijezir i slične emocije.

Rastava braka može biti teška ili teža, ovisno o drugim okolnostima s kojima se supružnici moraju nositi. Treba uzeti u obzir imovinsko stanje uz financijsko i ono najvažnije, ima li navedeni par malodobnu djecu.

Ovakva promjena života najteže pada upravo djeci, kojima je potrebno otprilike 2 godine da prihvate novi način života i razdvojenost roditelja.

Najjednostavnija rastava braka bi svakako bila ona gdje parovi nemaju maloljetnu djecu i čiste imovinske papire. U tom slučaju najbolje rješenje je sporazumna rastava braka. Sporazumni razvod svakako treba odobriti sudac ali tu ne bi trebalo biti previše problema ukoliko su se bivši supružnici složili oko najvažnijih detalja.

No, što kad je jedna strana oštećena, financijski ili emotivno do te mjere da se ne želi nipošto sporazumjeti? U tom slučaju dolazi do brakorazvodnih parnica, koje osim što duže traju od sporazumne rastave braka, mogu biti emotivno zahtjevnije zbog iznošenja detalja oko zajedničkog života.

Rastava Braka

Rastava Braka

Koja je najjednostavnija rastava braka kad se supružnici ne mogu složiti oko skrbništva? Nažalost, takvo što ne postoji. Neminovno je da će ovakav slučaj završiti na sudu, gdje će konačni ishod odlučiti sudac na temelju svih potrebnih detalja

U ovom slučaju se također moraju priložiti papiri, odnosno prijave u vezi skrbništva. Na ovom polju je sve dopušteno, tako da supružnici nerijetko iznose prljavo rublje i skrivene tajne svojih bivših partnera kako bi ostvarili prednost kod skrbništva.

Najjednostavnija rastava braka je moguća samo ako su sudionici spremni na sporazuman razvod, odnosno ako je moguće sve detalje precizirati bez posrednika. Također je moguća ako su spremni dogovoriti se oko imovinske raspodjele i skrbništva neovisno o starosti djece.

Najčešće se kaže kako djeca najviše pate prilikom razvoda, no činjenica je da puno više pate djeca koja su dio braka bez ljubavi. Nekima je upravo ovaj potez nezamisliv, bez obzira što sve uključene strane pate, zbog tradicije ili mišljenja drugih. U stvarnosti, tvrdoglavost oko zadržavanja statusa bračne zajednice unatoč svemu, najčešće rezultira još godim emotivnim stanjem. Prepunom zamjerki, krivnje i agresivno-posesivnih trenutaka.

Sporazumna rastava braka i njene brojne prednosti

Rastava Braka

Kad kažemo najjednostavnija rastava braka, tu se misli na prijateljski razvod. Ako su supružnici zajedno odlučili da bi bilo bolje da se rastanu, najbolje bi bilo sjesti i raspraviti o svim detaljima mirno. To, naravno, podrazumijeva da su bivši partneri ozbiljni po pitanju ove odluke te da su spremni bez dodatnog uništavanja privatnosti krenuti dalje.

Neovisno o tome imaju li odraslu ili malu djecu, supružnici koji su odlučili mirno raspraviti uvjete rastave, se također mogu dogovoriti oko detalja skrbništva i imovinske raspodjele.

Dodatna prednost sporazumne rastave braka je činjenica da traje puno kraće za razliku od ostalih načina. Kao što smo već napomenuli, ovu vrstu razvoda ipak treba odobriti sudac, no u usporedbi s brakorazvodnom parnicom koja može trajati i do godinu dana, sporazumna rastava je moguća u roku od nekoliko tjedana.

Također je odličan način za zadržati ‘prljavo rublje’ svoje veze i vrlo važnu intimu.