Fri. May 24th, 2024

Sportska aktivnost od najranije dobi nas uči koordinaciji, disciplini, socijalizaciji s vršnjacima i odgovornosti. Neovisno radi li se o timskom sportu ili individualnom.  Ono najbolje od svega je to što djeca vole sport, vole biti aktivni s drugom djecom. Od malih nogu će steći prijateljstva, timski duh i osjećaj pripadnosti.

Ne postoje isključivo sportovi za cure ili sportovi za dečke. U svakoj disciplini se mogu pronaći i dečki i cure. Danas je sve popularniji izbor djevojčica upravo nogomet, a nerijetko ćemo vidjeti dečke u plesnim skupinama. Ako ne možete odlučiti koji sport bi bio najbolji za vašu djevojčicu, krenimo redom.

Sportski duh

Sport u ranoj fazi pomaže na nekoliko razina. Izoštrit će reflekse i poboljšati motoriku kod svakog djeteta. Osim što se redovitim bavljenjem nečim djeca uče odgovornosti, rađa se i želja za pobjedom odnosno natjecateljski duh.

Natjecateljski ili sportski duh ima pozitivnu konotaciju jer predstavlja nečiji uspjeh zahvaljujući ustrajnosti i fokusiranosti na pobjedu. Ujedno pomaže i djeci kad ne završe takmičenje na prvom mjestu. Sportski duh će zamijeniti povrijeđeni ponos u tom slučaju. Ali ono najvažnije – nikad se neće prestati truditi ostvariti zamišljeno. Rano razvijeni sportski duh kod djece će pomoći da lakše zaobiđu prepreke u životu, znajući koliko mogu ostvariti svojim trudom.

plivanje

Za djecu najranije dobi, preporuča se plivanje. Pogotovo za djecu s astmom, jer ova aktivnost pomaže ojačati dišni sustav. Plivanje je naročito dobro za koordinaciju, držanje i koncentraciju. To je individualna disciplina u kojoj se svaki natjecatelj bori za sebe, cijelo vrijeme ne znajući koji bi mogao biti rezultat.

Za djevojčice u najranijoj dobi česti izbor je balet. Ili neka druga plesna kategorija. Ples, a naročito balet, pomaže kod koordinacije, gracioznosti ali i ritma.

Kad kažemo sportovi za cure ne znači da nećemo spomenuti i nogomet. Ipak je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu. Posljednja dva desetljeća jasno ukazuju da to više nije samo muški svijet. Nogomet je kontaktni sport, koji cure od malih nogu uči složnosti, sportskom duhu i zajedničkoj pobjedi. To je ujedno i disciplina u kojoj djevojke otkrivaju slabije i jače strane, te na čemu dodatno treba poraditi. Također ih uči podijeliti odgovornost jer sve natjecateljice imaju isti cilj – pobijediti.

Sportovi za cure od 12 godina

Moguće je da vaše dijete zna već u ovoj dobi čime se želi baviti do kraja života. Ako to ipak nije slučaj, donosimo listu gdje su sportovi za cure bilo koje dobi.

Tenis

tenis za cure

  • je disciplina koja zahtijeva visoku fizičku spremnost i fokus. Profesionalni tenisači se mogu opredijeliti za ovaj sport i s 8 godina. Odlična opcija i za igru u parovima, gdje se opet razvija sportski duh.

Plivanje

  • je odlična opcija za rekreaciju. Cijelo tijelo radi tijekom plivanja dok se disanje produbljuje. Za vrijeme plivanja sudionik ne vidi previše što se oko njega zbiva, mora se oslanjati na instinkt i mišićnu memoriju. Odličan sport za povećanje fleksibilnosti.

Ritmička gimnastika

  • Odličan izbor kad su u pitanju sportovi za cure. Ritmička gimnastika je više od samog sporta. Vješto naučeni pokreti će svaku curu učiniti još gracioznijom. Natjecanja koji uključuju frizure i šminku će u njima stvoriti osjećaj za lijepo.

Odbojka

  • Disciplina koja će naučiti i cure i dečke timskom duhu, odnosno složnoj suradnji za zajednički cilj. Ovaj sport jača sve mišiće, agilnost i okretnost. Odličan izbor za cure bilo koje dobi.

Atletika

  • Kraljica sportova ili atletika je odličan izbor za cure i dečke. Mnoštvo disciplina je na raspolaganju kako bi utvrdili koje su im najjače strane. U atletici se ističu visoka fizička spremnost i snaga, što svakako pozitivno utječe na daljnji razvoj vašeg djeteta. Naročito socijalizaciju i prihvaćanje drugih oko sebe.