Fri. May 24th, 2024

Jedan od najboljih načina održavanja tjelesne vitalnosti i sve češći izbor rekreacije je definitivno plivanje. Rekreativno plivanje je najbolji način za postizanje vidljivih poboljšanja zdravlja i tjelesne spreme. Na ovaj način radi svaki mišić u tijelu simultano, bez da zglobovi osjećaju dodatno opterećenje. Osim toga, pravilno plivanje u prihvatljivim uvjetima ne zahtijeva preveliki napor, što znači da prosječna osoba može plivati duže nego što traje prosječni trening.

Postoji istraživanje o tome kako utječe rekreativno plivanje na organizam. U periodu od 32 godine, 40 000 sudionika između 20 i 90 godina starosti, detaljno istraživanje je pokazalo da je najmanja stopa smrtnosti kod redovitih plivača. Što znači da plivanje pomlađuje tijelo.

Kako izgleda pravilno plivanje?

Plivanje je odlično za mršavljenje također. Rekli smo već kako cijelo tijelo radi istovremeno, kardiovaskularni sustav nije preopterećen kao kod fizički zahtjevnije vježbe. Za to vrijeme metabolizam se ubrzava, a pravilan rad ruku i nogu pospješuje masažu unutarnjih organa i pravilno disanje, nešto na što često zaboravimo.

plivanje

Ako držite lice pod vodom dok plivate, pokušajte cijelim licem uroniti i vodite plivanje glavom. Prilagodite disanje i pokušajte se ‘odgurnuti’ prsima kako bi kukovi i noge bili lagani. Na ovaj način možete dozirati snagu koju trošite za vrijeme plivanja i pravilno rasporediti opterećenje. Ako primijetite previše valova oko sebe, to znači da trošite napor uzalud. Probajte smiriti tijelo tako da klizi kroz vodu, sveukupni učinak će biti puno bolji.

Rekreativno plivanje, osim što pomaže kod mršavljenja, simultano i jača tijelo i cjelokupni kardiovaskularni sustav. Pomaže da pluća ostanu zdrava i ublažava simptome astme. Nedavna istraživanja su pokazala da redovita rekreacija pomaže u smanjenju glukoze u krvi. Sve vrste aerobnih tjelovježbi i onih kojima vježbamo otpor, pa tako i plivanje, pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Upravo zato što pomaže smiriti tijelo i učinkovito se bori protiv stresa, preporuča se i trudnicama. Dapače, u ovom slučaju, ako se prakticira plivanje s licem prema dolje, osigurava se pravilan dotok krvi u maternicu.

Najbolji saveznik protiv stresa

 Plivanje se još, uz jogu, smatra i najzdravijim sportom, upravo zbog brojnih pozitivnih učinaka na tijelo i zdravlje cijelog organizma. Za pravilno plivanje nije vam potreban nijedan rekvizit, osim terena, odnosno vode. Plivanje u bazenu, jednako kao i ono u moru, ima svoje prednosti i mane. No ne po pitanju zdravlja. Na naše tijelo imaju isti učinak.

plivanje u moru

Plivanje u moru može biti znatno teže od onog u baznu iz jednostavnog razloga a to su morske struje. Utjecaj vjetra i morskih struja, odnosno smjer plivanja može biti znatan na otpor koji trebate koristiti kako biste otplivali određenu dužinu.

Osim toga, u nekim bazenima se temperatura vode može kontrolirati, dok more ne daje isto obećanje. S druge strane, plivanje u bazenu ima svoja ograničenja, ne samo po pitanju prostora dostupnog za plivanje. Ako plivate u bazenu otvorenom za javnost, savjetujemo da se uvjerite u čistoću istog prije plivanja te zaštitite tijelo prije same rekreacije.