Tue. Oct 3rd, 2023
Mladen Mladenović1

 

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac i profesionalni nogometni menadžer, Mladen Mladenović, danas uživa u poduzetničkim vodama koja podsjeća na mirovinu.

Tijekom svoje bogate karijere, Mladenović je ostvario nezaboravne nastupe za NK Rijeku, Zadar, Dinamo, pa čak i Hajduk podrijetlom iz Splita, na poziciji veznog igrača. Također je igrao za CD Castellon u Španjolskoj, SV Austria iz Salzburga te s Gamba Osaka klubom u japanskoj ligi.

Mladen Mladenović je godinama nosio nadimak ‘Bombarder s Kvarnera’ zahvaljujući njegovom razornom udarcu, za kojeg kaže da je dosta slabiji danas.

Mladen Mladenović

Kockasti Dres

Iako nije više na klupi kao trener, Mladenović i dalje igra sa svojim prijateljima redovito nogomet. Ipak je proveo dugi niz godina s NK Rijekom, kako i sam kaže: od partizanskih do seniorskih dana, a posljednju utakmicu je odigrao 1997. godine.

Mladen Mladenović je godine 1984. izabran za najboljeg igrača hrvatske lige, a najveće inozemno postignuće je ostvarenje finala kupa UEFA s austrijskim Salzburgom.

Što se tiče Mladenovog nastupa za hrvatsku reprezentaciju, statistike govore sve.

U svega 19 nastupa, ostvario je 3 pogotka za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju a najznačajniji nastup ističemo onaj na Europskom Nogometnom Prvenstvu 1996. godine.

Godine 1990. održava se prva povijesna prijateljska utakmica između SAD-a i Hrvatske (nakon uspostave neovisnosti), gdje Hrvatska odnosi pobjedu rezultatom 2:1.

Te godine Mladen Mladenović i ostatak reprezentacije po prvi puta izlaze na teren u poznatom kockastom dresu, označavajući crveno bijelu šahovnicu koja se nalazi na grbu zastave Republike Hrvatske. To je bila velika prekretnica u povijesti hrvatskog nogometa, nakon koje su naši reprezentativci dobili poznato ime ‘Vatreni’, zbog velikog uspjeha. Prošlo je 31 godina od tog veličanstvenog događaja, a većina ljudi koji su imali čast gledati taj nastup se rado prisjete svakog trenutka i dan danas.

Mladen Mladenovic

 

Bombarder s Kvarnera

Nakon uspješne karijere veznog igrača, bombarder s Kvarnera, Mladen Mladenović se uključuje u svijet sudaca i nogometnih trenera.

Prvo se okušao u ulozi nogometnog suca, a 2002. godine mijenja Zlatka Kranjčara u ulozi trenera NK Rijeka.

Osim toga još je kao trener vodio: NK Žminj, NK Rijeka, NK Halubjan, NK Cres and Orijent.

Mladenović se zadržao u nogometu i nakon igračke karijere, no kaže da je toj strani ipak okrenuo leđa zbog okolnosti koje njemu nisu privlačne.

Danas redovito održava treninge sa svojim prijateljima u momčadi veterana Rijeke. Najčešće igraju protiv momčadi iz susjedne županije, Primorsko Goranske, a nisu im strani ni humanitarni nastupi poput onih u Ludbregu, Kninu i mnogi drugi.

Danas se bavi turizmom i građevinarstvom. Kaže kako mu nedostaje onaj stari nogomet, kad je sve bilo jednostavnije, te da je današnja situacija više slična poznatom stihu ‘Uzalud Vam Trud Svirači’.

Poduzetnik koji se danas bavi turizmom i građevinarstvom, Mladenović ističe kako se osjeća kao da je u mirovini, unatoč tome što je na koncu najteže raditi s ljudima.

Mladen Mladenović