Tue. Oct 3rd, 2023
jaja

Nema tako raznovrsne namirnice kao što je jaje. U gotovo svako jelo se može dodati, a neka jela su nezamisliva bez jaja. Koliko samo recepata jedno jaje drži na okupu, i to sve prije nego što smo spomenuli da se jaja mogu razdvojiti na proste faktore i svejedno efikasno iskoristiti. Proste faktore jaja, odnosno bjelanjak i žumanjak možete odvojeno i tretirati.

Stručnjaci kažu da su zdrava namirnica no treba poznavati granice. Koliko jaja dnevno je optimalno za pojedinca? Koliko odgovor ovisi o životnom stilu pojedinca? Sportašima i onima koji rade teški fizički posao će se sigurno preporučiti koje jaje više nego pojedincima koji cijelu smjenu odrađuju iz stolice i manje se kreću. Jaja su zdrava namirnica, no nisu za svakoga. Nekim ljudima smeta žumanjak, što ne znači da ne bi trebali uživati u omletu od bjelanjaka svako toliko.

Ukoliko vam jaja smetaju, neovisno o načinu na koji su spremljena, jaja nisu namirnica za vas. Probajte razdvojiti žumanjak od bjelanjka i probati ih odvojeno. Ako problem ostaje, izbacite ih iz prehrane. Neki znakovi da vam jaja ne odgovaraju su. nepoželjni prištići na licu, masna koža, mučnina i povraćanje, nadutost i potreba za podrigivanjem. Istina je, ne odgovaraju svima, a u nastavku donosimo objašnjenje zašto su jaja zdrava.

Koliko jaja dnevno je optimalno za pojedinca?

jaja

Odgovor na ovo pitanje ovisi o fizičkoj aktivnosti pojedinca na dnevnoj bazi. Ako se radi o sportašu, jaja su poželjna namirnica, naročito u jutarnjim satima. Ona se dugo probavljaju i održavaju sitost tako da se možete koncentrirati na obaveze bez smetnje.

Zašto su jaja zdrava objašnjava i činjenica da ne mogu utjecati negativno na razinu kolesterola. Prije se vjerovalo da jaja podižu razinu kolesterola, jer žumanjak konkretno sadrži samo kolesterol. No, daljnjim istraživanjem je otkriveno da je kolesterol u jajima zapravo dobar i pomaže regulirati kolesterol u krvi. Mogu se jesti sirova, kuhana na nekoliko načina, pečena ili u kombinaciji s drugom namirnicom, kao što je omlet.

Svako jutro jedno jaje, za snagu i koncentraciju

Vid

  • Jaja pomažu poboljšati vid. Jeste li to znali? To je zato što su bogata antioksidansima koji štite naše oči od UV zraka.

Pamćenje i kognitivne sposobnosti

  • Jaja su jako bogata omega kiselinama, što znači da povoljno utječu na cjelokupnu sliku našeg organizma. Omega kiseline su zaslužne za jači imunitet i bolje kognitivne sposobnosti. Tako redovitim unosom jaja možemo poboljšati zdravlje, pamćenje i spremnost za učenje nečeg novog.

Jaja za mršavljenje

  • Dobro ste pročitali. Proteini koji se nalaze u jajima zadržavaju osjećaj sitosti. Potrebno je otprilike 5 sati kako bi se jaja probavila. Tijekom tok procesa, tijelo se osjeća puno energije, poletno je i ne traži međuobroke.Redovitom konzumacijom jaja možemo postići i željenu težinu.

Vitamin D i Kalcij

vitamin D

  • se nalaze u izobilju u jednom jajetu. Zašto su jaja zdrava govori nam i činjenica da imaju blagotvorno djelovanje na našu kožu i kosu. Sjajna kosa je pokazatelj unutarnjeg zdravlja. Stručnjaci preporučuju konzumaciju jaja u ranijoj fazi dana, upravo zbog održavanja poželjne razine energije i sitosti. Također su namirnica s kojom ne treba pretjerivati. Jaja se mogu kombinirati s drugim namirnicama u obliku fritaje ili omleta, a može se napraviti i sendvič od kajgane ako nemate previše vremena za doručak.