Tue. May 30th, 2023
perut

Na perut nažalost nitko nije imun. Nekad davno se pojava peruti pripisivala neurednom stilu života i manjku higijene, no najnovija istraživanja donose informacije koje perut također povezuju s hormonalnim poremećajima.

Mnoge zanima kako se riješiti peruti prirodnim putem, no prije svega, valjalo bi otkriti zašto se perut uopće pojavila. Ukoliko se radi o hormonalnom poremećaju koji je izazvao nastanak peruti, promjena šampona i preparata za njegu kose neće pomoći.

U slučaju hormonalnog poremećaja, perut je samo simptom, koji će jednako spontano nestati kad hormoni ponovo budu uravnoteženi.

 

Kako nastaje perut?

perut

Kako se riješiti peruti zauvijek i to na prirodan način? Nažalost, odgovor na ovo pitanje nije niti malo lak. Uzrok peruti može biti vanjski ili unutarnji.

Proces obnavljanja kože se odvija svakih 21-28 dana. Tokom ovog procesa, mrtve stanice se uklanjaju na površini tjemena u obliku ljuskica. Kad je proces obnove kože narušen nastaje perut, sve gušća i veća.

Za perut se smatra da nastaje u pubertetu svakog pojedinca, zbog gljivice Malassezia, koja dodatno može oštetiti kožu tjemena i dovesti do ekstremno suhe kože. Gljivica Malassezia je prisutna na tjemenu u neaktivnom obliku. Preferira nečistu i masnu kosu, ali zadovoljiti će se i sa suhom. Aktivirati ju mogu brojni čimbenici, a jednom aktivna – može uzrokovati perut i svrbež vlasišta.

Čimbenici koji mogu aktivirati gljivicu Malassezia su:

 • loša prehrana
 • hormonalni poremećaj
 • stres i/ili anksioznost
 • duhan i duhanski proizvodi
 • agresivni preparati za njegu kose (kemijski sastav)
 • genetika
 • prečesto pranje kose
 • prerijetko pranje kose
 • neredovito češljanje kose

 

Kako se riješiti peruti prirodnim putem?

Borba protiv peruti može biti dugotrajan, i na koncu neuspješan proces. Ne postoji jedan lijek za sve vrste peruti. Prije nego otkrijemo kako se riješiti peruti zauvijek, potrebno je znati razlikovati masnu i suhu perut.

Masna perut često dolazi u obliku ljepljivog sloja na tjemenu. U ovom slučaju gljivica koja uzrokuje perut se hrani sebumom vlasišta. Ovu vrstu peruti je teže liječiti nego suhu jer masnoća olakšava razmnožavanje bakterija. Iako može jako svrbjeti, stručnjaci preporučuju da se češanje izbjegava jer će samo pospješiti dodatni razvoj gljivice.

Suha perut su ljuskice koje se pojavljuju na tjemenu i u kosi i lakše ju je liječiti. Ova vrsta peruti se može pojaviti nakon promjene preparata za kosu. U tom slučaju važno je promijeniti preparate i birati one koji imaju blage sastojke.

 

Borci protiv peruti u svakoj smočnici

Soda Bikarbona – je sastojak koji većina ima u smočnici i to zbog raznovrsne primjene. Osim što pomaže u uklanjanju masnih mrlja s odjeće, kod izbjeljivanja zubi, i sličnim situacijama, soda bikarbona je vrlo učinkovit borac protiv peruti. Jednostavno dodajte žličicu sode bikarbone u šampon. Soda će imati učinak pilinga na tjeme koje će nakon pranja biti čisto i bez nepoželjnih tragova.

maslinovo ulje

Losion od maslinovog ulja sa češnjakom – je recept koji odgovara na pitanje kako se riješiti peruti zauvijek. Naime, ova dva sastojka su lako dostupni u svakoj trgovini, a losion koji možete napraviti kod kuće će uspješno riješiti perut i ostaviti za sobom čistu i sjajnu kosu.

 • Maslinovo ulje prethodno zagrijati
 • Zgnječiti jedan češnjak češnjaka i pomiješati ga sa žlicom maslinovog ulja
 • Umasirati u korijen dlake (masirati ne manje od 10 minuta za najbolji efekt)
 • Ostaviti smjesu u kosi barem 30 minuta (prekrijte kosu za bolji učinak)
 • Nakon toga temeljito isprati kako bi se uklonili i najmanji tragovi smjese iz kose.

Imajte na umu da će pasta od češnjaka i maslinovog ulja biti ljepljiva.

Sol – također namirnica koja uspješno rješava probleme s peruti. Potrebno je samo malo soli umasirati u tjeme dok je kosa mokra i temeljito isprati.

Ne odustajte čak i ako ne vidite rezultate u samom početku. Borba s peruti zahtijeva strpljenje i pravilnu njegu kroz duži period.