Fri. May 24th, 2024

Ako ste primijetili mrave u svom vrtu, onda znajte da su biljke na istom mjestu u opasnosti. Iako su mravi neizostavan dio ekosustava svakog vrta, uživaju u simbiotskom odnosu s lisnim ušima, koje će pomoći uništiti biljke.

Ukoliko ste primijetili mravinjak u blizini određene biljke, biljka će uvenuti i prestati davati znakove života. Ako se mravi nastane ispod nekog debla, u periodu od narednih nekoliko godina, stablo će se skroz osušiti.

S druge strane, ako vidite lisne uši, budite sigurni da su prisutni i mravi u vrtu.

Jednostavno jedni bez drugih nisu prisutni u prirodi, najviše zato što se mravi hrane mednom rosom koju juče lisne uši. Agresivan nametnik kao što su lisne uši će u brzom roku uništiti biljke, listove, grane i ostala čuda prirode koje ste pomno uređivali u svom vrtu.

Zato se najbolje pripremiti i već u mjesecima prije proljeća početi s prirodnim metodama koje odgovaraju na pitanje kako se riješiti mrava u vrtu.

 

Mravi u vrtu 

Svakako savjetujemo da probate prirodne pripravke protiv mrava prije nego se odlučite za kemijske i industrijske sprejeve koji jamče da pomažu protiv mrava.

Kupovna sredstva za suzbijanje mrava neminovno nose kemijske sastave i formule koji dodatno mogu naštetiti biljkama i usjevima u vrtu. Prirodne metode su najčešće kratki i nezahtjevni recepti, sa svakodnevnim sastojcima, koje ćete sigurno naći u svojoj smočnici. Ukoliko ipak neki od sastojaka nedostaje, sigurni smo da nećete imati problema naći ga u lokalnoj trgovini mješovite robe.

Kora od krastavca – Ogulite svježi krastavac i preko noći ostavite koru na mjestima gdje ste primjetili najezdu mrava u vrtu. Kora od krastavca je za njih otrovne i učinkovito će se riješiti mrava u kratkom periodu.

Dječji puder – vjerovali ili ne dječji puder čudesno djeluje protiv mrava, a ima i ugodan miris, za razliku od kemijskih sredstava koja se mogu koristiti u istu svrhu. Samo ga pospite po mjestima gdje su se nastanili mravi.

dječji puder

Sok od limuna – iscijeđeni sok od limuna, bez razrjeđivanja, poprskajte po mjestima gdje ste primijetili mrave. Za njih je kiselina iz limuna otrovna, tako da će nestati u samo nekoliko trenutaka.

Ocat – se pak može koristiti na nekoliko načina u borbi s mravima. Možete ga pomiješati s deterdžentom za suđe i poprskati po svim mjestima gdje ste primijetili mrave. Ukoliko nađete žarište mrava, najbolje bi bilo politi žarište čistim octom direktno jer je to najbrži način za kako se riješiti mrava.

Cimet – je također namirnica koja se nalazi u svakoj smočnici i može se koristiti na nekoliko različitih načina u borbi protiv nametnika. Možete koristiti esencijalno ulje cimeta, direktno na svim dijelovima gdje ste primijetili mrave, najbolje pomoću štapića za uši ili nekog drugog tankog alata koji može doprijeti do skrivenih dijelova.

cimet

Cimet u prahu možete također pomiješati sa malo vode i ubaciti nekoliko klinčića u smjesu. Smjesu poprskajte direktno na mjesta gdje ste primijetili mrave.

Kava – za pojedince koji se pitaju kako se riješiti mrava, a nemaju posebnu želju ubiti mrave nego ih samo odstraniti, najbolje rješenje je mljevena kava. Ona nije posebno otrovna za mrave, a definitivno će pomoći da se mrave presele na drugu, udaljenu lokaciju. Ako možete izbjeći ubijanje mrava, svakako probajte prije s ovim receptom, jer su mravi neophodni za uravnotežen ekosustav vašeg vrta.