Fri. May 24th, 2024
omega 3

Riječ kolagen čujemo danas često gdje god se okrenemo. Kolagen se spominje u reklamama, u salonima za uljepšavanje, koji god časopis da uzmete u ruke naići ćete na kolagen koji se spominje u pozitivnom smislu. Jednako vrijedi i za još jednu vrstu namirnice poznatom pod nazivom omega 3 masne kiseline.

Oba sastojka čine čuda za naše zdravlje i lijepi izgled kože i kose. Redovitim unosom kolagena i omega 3 kiselina dugoročno možemo popraviti zdravstvenu sliku i zadržati ju poželjnom.

 

Što je kolagen i što treba znati

Kolagen je protein, mogli bismo reći, najvažniji protein u tijelu. Proizvode ga naši organi, kosti pa čak i crijeva. S vremenom, kako starimo, proizvodnja kolagena pada i najčešće tek tad shvatimo koliko je kolagen važan.

Kolagen izgleda poput trostruke spirale sastavljene od tri lanca od stotinjak aminokiselina. U prijevodu, između 80% do 90% suhe kože, kad se izostavi prisustvo vode, čini kolagen. To čini kolagen najvažniji protein u koži također.

Kolagen pruža koži elastičnost i čvrstoću kože s kojom se rađamo kao što je zaslužan za gipkost mišića i čvrstoću kostiju.

 

Kako nadoknaditi kolagen i vratiti elastičnost koži

Kolagen je protein koji se može nadoknaditi u raznim pripravcima dostupnim na tržištu, u obliku praha, tableta, popularnih shakeova i raznih krema i kremica. Isto tako, to su sve i brza rješenja za koja znamo da koliko god su praktična, treba imati na umu da nose i svoje, ponekad loše, posljedice. Važno je napomenuti da kad je u pitanju kolagen, dugoročne promjene bez stvaranja ovisnosti o pripravcima mogu vratiti elastičnost koži i vratiti kolagen u život.

kolagen

Način života i pravilna prehrana isto tako utječu na kolagen.

Kad je u pitanju prehrana uvijek valja smanjiti unos šećera koji jako utječe na kolagen i isušuje kožu, te nastojati unijeti više od dvije litre tekućine na dan. Ne samo vode, poželjni su i prirodni sokovi, shakeovi te unos sirovog voća i povrća.

Redovitim vježbanjem i rastezanjem također možemo utjecati na kolagen i njegovu proizvodnju. Samim rastezanjem koža postaje više gipka a unosom zdrave tekućine zadržavamo kolagen na visokom stupnju razvoja.

No, ponekad sve mjere opreza nisu dostupne i zbog svakodnevnih obaveza lako možemo zanemariti rutinu održavanja poželjne razine kolagena u organizmu. Za takve slučajeve preporučamo kolagen iz Malince (https://www.malinca.hr/kolagen-up.html). Potpuno veganskog podrijetla Kolagen UP je alternativa prirodnom kolagenu. Pri proizvodnji su korišteni samo biljni ekstrakti i aminokiseline koje sačinjavaju kolagen u prirodnom obliku u našem tijelu.

 

Važne Omega 3 kiseline

omega 3

Iako spadaju u masnoće, Omega 3 kiseline se preporučuju baš svima, bez obzira na dob, spol i prirodu posla kojom se bavimo. Pozitivno utječu na naše zdravlje a ključne su za ispravan rad srca, mozga, očiju i zglobova.

Omega 3 masne kiseline možemo nadomjestiti i putem namirnica kao što su plava riba, plodovima mora, algama, sjemenkama i orašastim plodovima.

Chia sjemenke obiluju omega 3 kiselinama te samo jedna žlica chia sjemenki dnevno može znatno promijeniti zdravstvenu sliku.

Ako ste u potrazi za omega 3 kiselinama u obliku dodatka prehrani, preporučamo Malinca Omega 3 kiseline (https://www.malinca.hr/omega-3.html). To je prirodni dodatak prehrani izvučen iz algi a smatra ih se odličnom alternativom ribljim uljima.